Zaterdag 3 maart was de vijfde en opnieuw gratis editie van Punkrock Riot Breda in Mezz Kleine Zaal. De blik bleef op Nederland dit keer met optredens van Bredaas eigen The Broken Anchors, Screw Houston uit onder andere Utrecht en Antillectual uit Nijmegen/Utrecht, net terug van een tour door Zuid-Amerika. Achter de draaitafels: Harsh Realms. Saamhorigheid in een vol huis.

The Broken Anchors speelt weer eens voor thuispubliek, na een volle Spaanse Kraag op Breda Barst vorig jaar. Het is de eerste officiële eerste keer met gitarist Sander, die Marco verving. Bekendste liedje ‘Better Off’ doet het nog steeds goed en een cover van Sanders vorige band Coffin Kid leidt tot een geintje van zanger en frontman Erik: “nu weer een originele, niemand kent hem.” The Broken Anchors brengt nog steeds die eerlijke punkrock met een catchy, meezingbaar en rauw randje. De humor en plezier op het podium houden je aandacht. Dan volgt meer eerbetoon, naast het dankwoordje aan de organisatie en de andere bands speelt The Broken Anchors een cover van The Death Traps, de vorige band van Erik en drummer Jasper.

The Broken Anchors

De tweede band is Screw Houston. Screw Houston, al een paar jaar zonder ‘Start Screaming’ erachter, bracht 10 februari de nu al veel geprezen EP ‘Like Fighting Snakes’ uit. Met een nieuwe bassist en gitarist sloeg de hardcore band een nieuwe weg in, een iets melodieuzer pad. En de opener van vanavond, en van de EP, ‘All Rise’ is inderdaad pakkende punk met een meebrul refrein. Net als ‘Follow The Herd’ dat is.  Zanger Roelof de Brouwer trekt, de bandleden brullen zo nodig mee. De vergelijking met Foo Fighters in veel ‘Like Fighting Snakes’ EP-recensies gaat niet helemaal op, live is het een stuk rauwer, zelfs dan de vroege Foo Fighters. Maar goed, dat zal een vergelijking met het hardcore verleden zijn. Hard en energiek is het nog steeds, net als op Bastard Fest 3. Voor slotakkoord en single ‘This Is Where We Part Ways’ vraagt De Brouwer om applaus, voor de opkomst en alle bands: Antillectual in het bijzonder, want alle bands spelen op hun backline. De ombouw is daardoor ook retestrak.

Screw Houston

Antillectual is net terug van een tour met Satanic Surfers door Zuid-Amerika en heeft voor de late lente en vroege zomer al optredens staan in Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland. Het is de eerste show in Nederland van dit jaar en het voelt volgens bassist Toon als een ‘Welkom thuis!’. Bij de soundcheck valt de ‘FCK PVV’ sticker op de gitaar van zanger Willem op. Antillectual gaat politiek niet uit de weg. Het album uit 2016 heet niet voor niets ‘ENGAGE!’ in hoofdletters en verderop in de set vraagt hij: “Nu we het toch over politiek hebben, zijn jullie een beetje trots hier in Breda? Met het enige lid van de regering die punk luistert? Ja ja, staatssecretaris Klaas Dijkhoff van de VVD komt uit Breda. Goede muziekkeuze, verkeerde partij.” Zijn uitspraak wordt gevolgd door ‘Cut The Ground From Under Our Feet’, een nummer over politiek, maar net zo goed over de commercialisering van punk of underground sports zoals skateboarding, dingen waar de band van houdt.

Drietal Willem, Toon en Riekus speelden al vaker in Breda, bijvoorbeeld op Bastard Fest 5, en zorgen met hun energie en enthousiasme en herkenbare songs voor een saamhorig publiek, dat vooral tegen het slot los gaat met pits en crowdsurfing. Zanger Willem is ook dankbaar, voor de activiteit voor zijn neus en: “dank aan alle bands en Max en Jelle voor het organiseren en iedereen die er is, het is een mooie plek om naar toe te gaan op de zaterdagavond. Ook voor ons.” Zich daarna realiserend: “Dit klinkt keilief, is dit nou punk?” Bij het allerlaatste nummer in de toegift, ‘I’m The One’ van The Descendents, gaat het nog een keer helemaal los.

Gezien: Punkrock Riot 5 met The Broken Anchors, Screw Houston en Antillectual. Mezz Kleine Zaal, zaterdag 4 maart 2017.

Antillectual

Antillectual