Helaas, na vanavond, woensdag 22 februari, zullen er geen live optredens meer zijn in Kunstreactor Electron. Het huurcontract loopt af en de stichting verhuist. De gemeente Breda neemt de karakteristieke kunstloods weer in beheer, de bestemming is nog onbekend. Maar vanavond is het nog feest! Grey programmeerde voor de laatste keer: Bang Bang Band Girl en Audacity, uit de USA.

Luisterde Bang Bang Band Girl in oktober nog het tweejarig bestaan van Grey op met een optreden achterin de winkel van Marthy Coumans, vandaag is ze het last minute voorprogramma van Audacity. Op een groter podium, met vol concertlicht en licht gehuld in de mist van de rookmachine. De Chileense, wonend in Europa, staat wederom haar mannetje, nu met iets minder loops en gekke maskers maar nog steeds een flinke dosis “Ahoe!” Tijdens de ombouw somt Marthy nog even alle optredens op die hij in Electron aan Breda kon tonen, van The Holy Wave tot Audacity.

Op 10 februari maakte Electron officieel bekend te veranderen van koers en pand. Vanaf 1 april zit Electron in de Liniestraat 111. De organisatie gaat zich richten op projecten in de publieke ruimte en blijft online ‘superactief’ via platform Witte Rook. De gemeente Breda beheert het huidige pand, dat nog geen bestemming heeft. Grey programmeerde er meer dan dertig optredens. Onderstroom Breda, altijd wisselend van locatie, programmeerde er ook geregeld. Wij kwamen er graag.

Audacity, uit Fullerton in Californië, is op een stevige Europese tour: 26 speeldata in één maand, waarvan vijf in Nederland. De band weet dat het de slotavond van Electron is en het publiek ook: er ontstaan enthousiaste danspartijen en een pit voor het podium. De punk en garage met langgerekte rockgitaren en wisselingen in ritme is lekker en opgewekt. We zien geintjes op het podium tussen gitarist en zanger, en maffe Kurt Cobain look-a-like, Matt Schmalfeld en de bassist. De tweestemmigheid in de zang houdt het extra interessant. Audacity brengt leuke liedjes als 'Fire', over een brand door te lang doorgekookte pasta in jouw appartementje, of 'Hole In The Sky' waarbij de tempowisselingen weer dik in orde zijn. Uiteraard vraagt dat na de laatste noten om meer: "We want more!" Schmalfeld: "More smoke? More drinking?" om te eindingen met een "Alright fine! Let's trash this place one more time!"

Een Amerikaanse act van de bovenste plank uit een bloeiend genre op een doordeweekse woensdag Electron, typisch voor Grey. Marthy Coumans blijft met Grey overigens bands naar Breda halen: op 10 maart presenteert hij samen met Mezz The Glücks en Jellephant & The Phantoms in Mezz Kleine Zaal.

Gezien: Bang Bang Band Girl, Audacity. Slotfeest Electron, woensdag 22 februari 2017.