De derde Surf & Turf Outdoor was de zonnigste ooit. Afgelopen zaterdag 10 juni 2017 zetten Pier 15, Kairos Events en Thunder & Bold de deuren naar een wederom opnieuw ingericht festivalterrein op het Haveneiland wijd open. Met main stage The Perfect Wave intact en een nieuw podium: The Cave. Een grote, zwarte tent met optredens van The Mighty Breaks, Those Foreign Kids, Häxxan, Korfbal en Death Valley Girls. Het ging er van stomend naar beukend en door elkaar.

The Mighty Breaks

The Mighty Breaks opent in The Cave, de gloednieuwe opvolger van Iguanarama van vorig jaar. Het is warm in de zwarte tent. Dat vinden ook de jongens die oorspronkelijk hun band in Voorschoten opzetten. We zien nog een saxofoon, zo vlak na Passing Goat. Ze openen sterk, met een vierstemmig nummer, zou The Mighty Breaks vaker mogen doen. Gitarist en zanger Thomas Foster is het meest aanwezig en actief, en breekt helaas ook een snaar. Hij kijkt eerst wat hulpeloos en gaat dan over tot rockposes met de microfoon, stapt de tent in. “Is er niemand die gitaar speelt? Dit is toch een garage festival?” Onze fotograaf Magnus schiet te hulp en fixt de snaar tijdens het volgende nummer. Ze maken nog wat grapjes om het publiek uit te dagen, maar dat blijft nog tam. Jammer, want het is weer een sterk optreden met goeie liedjes, zoals tijdens Record Store Day bij Grey binnen. Weer is er de Guided by Voices cover van ‘Bulldog Skin’. En drummer Olivier Schiphorst draagt een Holy Wave shirt, in maart 2016 speelde The Mighty Breaks nog het voorprogramma van die Amerikaanse band, in Electron, via alweer Grey. Oftewel: graag geziene gasten in Breda!

The Mighty Breaks

Those Foreign Kids

Het Haarlems-Amsterdamse duo Those Foreign Kids breekt de ban. Moet het publiek in The Cave eerst nog een nummer of twee aankijken wat die twee met hun noiserock willen overbrengen, het derde nummer is zo extreem hard, met bijna geschreeuw van gitarist en zanger Marijn Westerlaken, dat vraagt gewoon om een stevige pit. En die komt. En Surf & Turf Outdoor is los, het is weer beuken, elkaar omtrekken of in de lucht gooien geblazen. “Willen jullie een cover?, vraagt Teun Heijmans om als reacties te ontvangen “Slayer!” en “Phil Collins!”, waar Heijmans zelf ook een beetje om moet lachen. Maar er volgt geen cover, wel een nummer over Ryan Gosling. De zang gaat vaak wat verloren, de set is verder stomend en sterk.

Those Foreign Kids

Häxxan

Was Las Robertas op het hoofdpodium nog meer luisteren en kijken, bij Häxxan uit Tel Aviv duurt het niet lang voordat het circus op de vloer weer los gaat. Het is al snel zweterig warm, ervaart ook bassist AMIT-X wiens shirt na het optreden doorweekt is. Samen met zijn maten zanger en gitarist RODION en drummer YURI brengt hij psychedelische garage met punk- en surfuitsteeksels. Een heel fijne combinatie van een band die leeft voor het touren en al optrad als voorprogramma van gearriveerde namen als Ty Segall, Audacity en pas nog Thee Oh Sees. Qua psychedelische ontsnappingen het beste dat The Cave vandaag te bieden heeft. Drie kwartier zijn zo voorbij.

Häxxan

Korfbal

Korfbal werd in de dagen na Surf & Turf Outdoor al geadopteerd door zowel 3voor12 als Never Mind The Hype als troetelacts voor de Popronde in het najaar. Dikke kans dat we deze indierock-supergroep met leden van The Homesick en Creepy Karpis (beide vorig jaar op Surf & Turf Outdoor),  Yuko Yuko en Vox Von Braun dus in Breda terug gaan zien op 16 november. Dat vinden we erg leuk want de set in The Cave smaakt naar meer: de dreinende opbouw van de songs, de energie, de heldere zang en, belangrijkst, de variatie. Na drie nummers gaat de garage sound meer de trashy kant op en wordt de muziek agressiever. Zoals “er mag gedanst worden” net zo ironisch-cliché klinkt als korfbal, neemt het The Cave-publiek de vloer over met doldrieste danspasjes. Gitaargarage zonder opsmuk, de sound moet het doen en die doet het. De aanstaande EP van Korfbal heet ‘Hitkrant’ en het nummer “over hobby’s, want die hebben we allemaal,” staat er vast op.

Korfbal

Death Valley Girls

Aan Death Valley Girls uit Los Angeles de eer om de stomende The Cave passend af te sluiten. Dat hoef je deze rock ‘n’ roll band met haar doom boogie en paranormaal getinte glam geen twee keer te zeggen of te vragen. Frontvrouw Bonnie Bloomgarden is zeer aanwezig en heeft oog voor het publiek en de fotografen. Bijvoorbeeld aan het einde van het energieke ‘Glow In The Dark’ waarbij ze een waterpistool transformeert in een “laser gun that will blow your balls off.” Dat waterpistool geeft ze dan weer terug aan eigenaresse Bonny, onze Bonny Mahonie van Skippabeat en Tio Gringo. Stoere, catchy rock met inspiratie uit de ‘sexploitation B-films met ruige chicks’ uit de seventies en Black Sabbath en The Stooges. Death Valley Girls heeft veel lekkere songs als ‘Disco’, ‘Glow In The Dark’ en ‘I’m A Man Too’ en met name Bloomgarden en de bassiste laten zich niet zomaar wegzetten. Aan het einde nodigt ze een kerel op het podium uit, hij mag gaan liggen terwijl ze een blikje bier in zijn strot giet. Daarna is het opnieuw, en nog één keer, knallen in The Cave.

Death Valley Girls

The Perfect Wave