Traditiegetrouw adopteren wij bij 3voor12 een dozijn veelbelovend Popronde-talenten. Dit zijn de twaalf acts waar we laaiend enthousiast over zijn, dit zijn de bands die we overal willen terugzien. In alle steden waar het rondreizende festival neerstrijkt, is een 3voor12-podium te vinden waar deze acts zullen spelen.

1. EUT

De liedjes van EUT schieten aardig alle kanten op. Ze maken nineties rock met jengelende gitaren, met de ongebreidelde energie van een ADHD-puber die vergeten is z’n ritalin te slikken. Ze tourden al mee met Indian Askin en hebben nét een platencontract bij V2 getekend.

2. Pip Blom

Ze ging al met Surfer Blood op tour door heel Europa, stond op The Great Escape in Engeland en maakt gewoon hele leuke slackerrock. Op haar beste liedje zit Raven Aartsen (Mozes and the Firstborn) achter de knoppen, en dat hoor je wel. Pip Blom gaat in het buitenland zelfs al harder dan hier in Nederland en zit inmiddels bij het Britse boekingskantoor X-Ray, naast o.a. Belle and Sebastian, Coldplay en Blur.

3. Dakota

Een kleine half miljoen (!) plays heeft het liedje ‘Icon’ van Dakota alweer. Gek is dat niet, want het viertal uit Amsterdam maakt prachtige, dromerige indierockliedjes in de lijn van Warpaint. Er komt snel een nieuwe EP.

4. Jagd

Jagd maakt een bijzondere bak herrie die opschakelt van indierock a la The Strokes en Arctic Monkeys naar stoner, met uitstekende refreinen en vooruit, zo nu en dan een synthesizer. Daarmee wonnen ze de Amsterdamse Popprijs. 

5. Korfbal

Mogen we Korfbal een indierock-supergroep noemen? Ach, we doen het gewoon. Het is een nogal spontaan ontstaan project met leden van The Homesick, Yuko Yuko, Vox Von Braun en Creepy Karpis. Hun aanstaande EP heet Hitkrant, en we kunnen alvast niet wachten op de Korfbal-centerfold.

6. Black Acid

Is het punk? Is het trap? Is het een creatief collectief? Een beetje van alles, waarschijnlijk: Black Acid uit Amsterdam is de spannendste hiphopgroep uit de Popronde-selectie, en doet nog het meeste denken aan SMIB en Yung Nnelg.

7. Lil MG

Sowieso is het niveau van hiphopacts in de Popronde-selectie hoger dan ooit. Ook Lil MG uit Almere is een favoriet van ons: hij maakt felle en poppy trap, deed het voorprogramma van Machine Gun Kelly, werd door Rotjoch uitgenodigd voor een 101Barz-sessie en pakte al een half miljoen streams op z’n single ‘Paper’. 

8. Nausica

Kate Bush x HAIM, zou dat goed klinken? Jazeker, bewijst Nausica uit Arnhem. De band maakt superdansbare indiepopliedjes met knipogen naar de jaren 80, en die super-excentrieke stem van Edita Karkoschka. 

9. Kimonomandem

Voor liefhebbers van Bryson Tiller en The Weeknd, óók uit Arnhem: Kimonomandem. Hij maakt zachtmoedige MDMA-R&B voor op de after, met zijdezachte zuchtrap. Wordt dit zijn ‘year of de mandem’?

10. DOOXS

Er zijn maar weinig artiesten die zulke sensuele elektronische liedjes maken als DOOXS uit Rotterdam. Het duo maakt triphop anno 2017, superzwoel en intiem, en met een extreem coole beeldtaal. Een beetje zoals Sevdaliza en FKA twigs, dus.

11. Batobe

Het ene moment klinkt-ie als Disclosure, het volgende als Moderat, maar één ding is duidelijk: Batobe maakt elektronica met de ballen van de rock ’n roll, en de producer durft ook de gitaar ter hand te nemen. 

12. Blue Marble

Hoewel hun liedjes naar de psychedelica van de jaren 60 en 70 verwijzen, en de synthesizers naar de jaren 80 klinkt Blue Marble bijzonder fris. Hun debuut-EP is opgenomen door Martijn Groeneveld (o.a. Blaudzun en John Coffey) en verschijnt nog in de zomer.