Surf & Turf Outdoor ’16: Iguanarama

Optreden voor de brandweerbus van Iguana Death Cult

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Magnus Gommers, Bastiaan Reiters ,

Dit is het verslag van het tweede podium ‘Iguanarama’, waarvoor Iguana Death Cult hun rode brandweerbus meebrachten, als achtergronddecor en opslagplaats voor instrumenten. De jongens mochten ook programmeren en lieten bevriende acts Venus Tropicaux, The Hazzah, Creepy Karpis en FuckFuckFuck opdraven. Het was bij dit kleine zijpodium bij Creepy Karpis dat Surf & Turf écht ouderwets los ging.

Drietal Venus Tropicaux uit ‘Roffa’ opent ruim te laat en de setlist lijkt tegelijkertijd vrij lang. Niet blijkt minder waar, de uitgesproken geklede twee meiden en jongen spelen korte, puntige songs. Dat doen ze zonder veel aanpassingen te doen aan het geluid: psychedelische garage, noise met een punk uitstraling en hard geschreeuw met onverstaanbare kreetjes en samenzang. Vanaf aftrap ‘Nexta’ een toffe set, heel vet! Met de Popronde nog eens in Breda?

Na de regen bij Saint Tangerine Convention komt… The Hazzah. Zanger Edo Storm heeft een blije uitstraling, met zijn petje en met zijn danspasjes. En daar hebben we weer een orgeltje na TSC, maar nu perfect passend bij de fuzzy surf van deze band, de toetsenist speelt ook tweede gitaar. Het is ogenschijnlijk simpel en catchy, surf, garage en een beetje psych wat dit stelletje opgewekte Hagenezen.

Creepy Karpis, uit Zwolle, "gerijpt in Groningen", komt een eind rijden voor Surf & Turf Outdoor en heeft er zin in. Het publiek ondertussen ook meer en meer, het blikje bier naast de bassist spat open en lijkt een onbedoeld startsignaal. De bekende Surf & Turf mosh gaat aan! De snelle, beetje vieze garage lo-fi met veel reverb, surf en de nodige ‘woehs!’ en ‘ahha haha’s’ brengt de pit in beweging. Het gaat nu echt los in het hoekje van het festival dat Iguanarama heet.

FuckFuckFuck, drie langharige jongens in trainingspak, een beetje New Kids, maar dan uit de Randstad. Veel praatjes en kapotte gitaren. Frontman Jits Vlaar: “Hey, ik wil ook spelen,” als er een nieuwe gitaar uit de brandweerbus moet komen. Maar ook: vies en energiek: Iguanarama is nu echt een gekkenhuis, vol gebeuk, waar mensen over elkaar heen buitelen. Tekstueel vol herhaling, maar dat mag natuurlijk, een lied met “I say yeah” lijkt met de gebaartjes veel op Eagles Of Death Metal.  Dat is dan ook hun “lievelings.” Het Surf & Turf publiek gaat er hard op en ook de fotografen kunnen hun lol op met FuckFuckFuck.

Wat een tof festival, met een goede sfeer. Check zeer binnenkort ook ons verslag van hoofdpodium The Perfect Wave.