Surf & Turf Outdoor ’16: The Perfect Wave

Surfen op de golven en hoofden bij Iguana Death Cult

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Bastiaan Reiters, Magnus Gommers ,

Pier 15 beleefde dit jaar het debuut van Surf & Turf Outdoor. Vorig jaar nog onder de vlag Snipperdag als proloog van Ploegendienst, dit jaar staat het festival op eigen benen, maar nog steeds wel georganiseerd in samenwerking met Kairos Events en PIER 15. Met op het tweede podium gastprogrammeurs Iguana Death Cult die hun brandweerbus daarvoor meebrachten. Dit is het verslag van hoofdpodium ‘The Perfect Wave’.

De doorlopende grap was dit jaar “Het zal toch niet droog blijven?”, na de compleet verregende, maar daarom niet minder stoere of epische eerste (Snipperdag) editie vorig jaar. Zelfs bij een Facebook foto van opener Areas wordt het geintje doorgetrokken om de laatste thuiszitters over de streep te trekken. Het is ondankbaar als eerste te moeten spelen, zelfs op Surf & Turf Outdoor in de zon, als er nog vrijwel niemand is. Toch zet het Eindhovense trio een aardige, garage punkrock set weg met rauwe, schurende zang. Nog vrij onbekend en nieuw, Areas stond anders al wel in het voorprogramma van Buzzcocks in Mezz in mei.

Bij Venus Tropicaux op het Iguanaram podium is het festivalterrein al voller geworden. Leuk voor Saint Tangerine Convention. De Zwitserse psych rockers beleven hun eerste optreden in Nederland en hebben er superveel zin in. We zien een uiterst relaxte orgelspeler Lorenzo in zijn eigen wereldje, kunnen lekker wegdromen op de uitgesponnen nummers, zien dat de Areas-zanger een bloemetje heeft geplukt voor de hippiebassist Francisco en krijgen REGEN! Ja hoor, old school Snipperdag weer. Poncho’s verschijnen en de mensen vlak voor het podium trekken zich niks van het weer aan. STC speelt vooral de laatst drie nummers een uitermate boeiend slot. De bandleden stelen later vanavond de show in ‘het tussenuur’ op de dansvloer en kunnen hun lol niet op.

The Homesick komen ook van heel ver, Dokkum Friesland. Om de een of andere reden staat dat er bij recensies altijd bij, waarvan akte. Vorig jaar zagen we ze nog bij Record Store Day in de winkel bij Grey. Nu, na een Popronde circus, De Wereld Draait Door en Noorderslag, staat het Friese trio gewoon op hun plek op Surf & Turf. Gewoon, want de psych-pop en post-punk met rare invalshoeken hoort op dit podium. Lekker repetitief, met hier en daar delay en bijzonder fel gezongen, soms met rauwe, zware schreeuwende stemmen en pit.

‘Couple with attitude’, Tina en Alek uit Oostende vormen samen The Glücks. Het is inderdaad een straf duo dat wilde rock ‘n’ roll en garagerock maakt, voor een pit in de rook. Tina vindt het “echt de max om hier te spelen,” en ze doen er nog een schepje bovenop. Catchy melodiën die uitnodigen tot dansen, gebracht met veel energie en voorzien van vervormde tweestemmigheid en geschreeuw van Alek. De max voor Surf & Turf om een act als deze op de vroege avond te kunnen programmeren.

Iguana Death Cult programmeerde Iguanarama en is al sinds het begin van Surf & Turf een graag geziene gast in Breda. Crowdsurfen, stagediven, surfen op het ‘Perfect Wave’ bord, of gewoon beuken, de bekendste naam van het affiche pakt over waar FuckFuckFuck het brandje net heeft aangestoken en het publiek is mee. De mix van surfrock, garagerock en psychedelische rock klinkt degelijk en lekker en single ‘Sirens’ is zo genoegzaam al bekend voor het thuispubliek bij Pier 15.

Voordat de grootste naam van het affiche, Night Beats, zal starten, is er nog een uurtje stuk te slaan. De dj-crew die in ‘Grijsgedraaid’ is Black Marble Selection, vorig jaar nog op het affiche van Snipperdag. Het begint een beetje tam, maar als eenmaal wat meisjes bij Lorenzo van Saint Tangerine Convention gaan dansen, vormt als vanzelf een dansvloer. Toch is het best lang, een ombouw van een uur. Night Beats laat de grootste lampen van het frontlicht uit waardoor de Amerikaanse band uit Seattle vanaf een redelijk donker podium start. In de rook, met af en toe stroboscopen. Nog één keer kan Surf & Turf crowdsurfen, stagediven en dansen op de harde, psychedelische garage met soul en rock ‘n’ roll trekjes en distorte bluesgitaren.

Tof festival, goede sfeer. Check hier ons verslag van het tweede podium: Iguanarama.