De tweelingzussen Madelon (zang, toetsen) en Danielle Bruinhof (gitaar, zang) en drumster Eva de Brouwer maken als DELUSIONALS dromerige, geheimzinnige indie rock. Op 1 september verschijnt hun debuut single en video ’Running’. Het nummer gaat over vrouwenonderdrukking en ongelijkheid. Wij spraken met de all girl band.

In een eerdere bezetting speelde DELUSIONALS, met vijf, nog op Club 3voor12/Breda in Mezz. Toen nog met alternatieve en grunge rock. In de huidige bezetting waren er al optredens met Shit Girlfriend van Blood Red Shoes’ Laura Mary Carter, tijdens de POBparade en op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch. En nu verschijnt debuut ‘Running’.

Madelon: “Waar ‘Running’ over gaat, is vrouwenonderdrukking. Over dat je als vrouw moet doen wat je zelf wilt. Je moet je niet laten tegenhouden door wie of wat dan ook. Dat je als je wordt onderdrukt of tegengehouden in iets, je niet je ogen ervoor dicht doet, of wegkijkt. Maar er tegen vecht.”

Waarom is de titel dan ‘Running’?
Danielle: “Je moet eigenlijk juist niet wegrennen.”
Madelon: “De tekst gaat erover dat je er niets mee opschiet als je wegkijkt. Je moet verder willen en groeien. Als je niks doet en wegrent dan groei je niet. Ik vind het belangrijk om de titel terug te laten komen in het nummer.”
Danielle: “Vrouwen kiezen er soms voor om zich te laten onderdrukken. Niet per se door een man of iemand, maar ook door zichzelf. Je kiest er soms voor om dingen niet te doen en het uit de weg te gaan omdat dat makkelijker is of omdat dat van je verwacht wordt.”

Heeft het een actuele aanleiding?
Madelon: “Rechten interesseert me altijd al, dat mannen en vrouwen nog niet 100% gelijk zijn.”
Eva: “Sowieso in de muziekwereld zie je veel meer mannen dan vrouwen in bands. Vaak als je een vrouw ziet, is het de leadzangeres, er zijn weinig vrouwelijke instrumentalisten. Toen ik nog drumde bij At First, merkte ik dat ik zeker in de metal scene soms anders werd behandeld als vrouw. Daar willen we iets mee doen.”

Wat vond je van de acties van Architects en Frank Carter op Lowlands, die tekeer gingen tegen betasten van vrouwelijke crowdsurfers? Architects zei er wat van toen hij zag dat een man een crowdsurfende vrouw bij haar borst greep en Frank Carter organiseerde daarna een ‘Women Only Crowdsurf’ voor respect voor vrouwen.
Eva: “Dat was echt goed, bij Architects en ook de reactie van Frank Carter daarop.”
Madelon: “Het was nu bij één nummer en dan is het goed. Als alleen vrouwen nog mogen crowdsurfen, is het weer de verkeerde kant op. Het gaat ons meer om gelijkheid.”
Eva: “Ik zei dat ik anders werd behandeld. Mensen hadden het misschien niet altijd door, maar dan kwamen ze na een optreden met At First naar me toe: “Je drumt echt goed en je bent ook nog een meisje…” Leuk dat je me een goede drummer vindt, maar ik wil beoordeeld worden op hoe ik drum. Mensen hebben serieus niet door dat het best iets raars is om te zeggen.”
Danielle: “Het is ook wel een compliment en leuk om te horen, maar dat laatste stuk hoort er eigenlijk gewoon niet bij.”

Waarom besloot je om ook een videoclip te maken?
Danielle: "We zijn een beginnende band, we hebben wat veranderingen doorgemaakt. We wilden een goed eerste visitekaartje hebben, met een video. Iets dat je kunt presenteren.”

DELUSIONALS

Wat gaat er na 1 september gebeuren?
Madelon: “De single komt online uit, we hebben nu één nummer. Echt een cd’tje maken voor één nummer dat gebeurt nauwelijks meer. Hij komt op Spotify, iTunes, Deezer en YouTube dus.”
Eva: “En vooral heel veel spelen en promoten. Er komen nog wat dingen aan, die nog niet helemaal bevestigd zijn.”
Madelon: “Én we spelen op vrijdag 1 september op de pre-release van het album van Myllie Tunes in De Avenue.”
Eva: “Daarna willen we een EP gaan maken.”
Danielle: “Voordat we die opnemen, gaan we de nummers veel live spelen, zodat we precies weten hoe we ze erop willen hebben. Iets meer werken aan het materiaal om het daar te krijgen waar we willen. Je kunt wel heel snel de studio ingaan, maar je moet wel zeker zijn van het nummer. Dat verandert live soms snel.”

De single en videoclip ‘Running’ komt vrijdag 1 september uit.