Platenkoffers inpakken kan bij Sandrien dik een dag duren

Ostgut Ton hoofd Marcel Dettmann vergezelt Sandrien aanstaande zondag in Trouw

Jouko Peters ,

Naast al het nieuws over festivals, podia en bands is de redactie van 3voor12amsterdam benieuwd naar welke platen en mp3's de artiesten zelf binnenhengelen. Hoeveel hardware wordt er nog aangeschaft in de elektronische wereld? Dj en producer Sandrien van Rossum draait aanstaande zondag in TrouwAmsterdam, samen met Berghain-resident Marcel Dettmann. Wat zijn eigenlijk de nieuwste platen van Sandrien?

Ik zie tot mijn grote vreugde dat je als eerste in deze rubriek een flinke platenkast hebt. Heb jij onlangs nog nieuwe platen aangeschaft? En wat is jouw favoriete plaat uit de kast?
"Tijdens ADE heb ik echt ontzettend veel promo's gekregen. Onder andere van het Ostgut Ton label, Tresor, Peter van Hoesen, Eduardo de la Calle en Samuli Kemppi. Vlak voor ADE heb ik echter iets aangeschaft dat ik al heel lang zocht. Trouw-collega Patrice Bäumel deed een aantal platen uit zijn collectie weg. Ik hoorde het van iemand en stuurde direct een berichtje dat ik wilde komen kijken. Er zat één plaat tussen die ik echt al lang zocht. Dat is een oude van Blake Baxter, uitgebracht op het label Underground Resistance."

"Een mooie old school plaat uit 1991. Het is voor die tijd best wel vooruitstrevende techno. Ik vind het heerlijk om even terug de tijd in te gaan. Om uit te zoeken wat wanneer is gemaakt en wat voor subgenres daar dan weer aan vastgegroeid zitten. Ik ben ook echt bezig met de achtergronden van muziek. Weer terug naar de New Wave, New Beat, Acid New Beat, Acid House en Chicago House. Ik vind het dan ook jammer om te zien dat vinyl een beetje uitsterft. Daar liggen de roots."

Koop je naast platen ook nog muziek op internet?
"Nee, heel erg weinig eigenlijk. Ik krijg wel promo's opgestuurd en luister af en toe wel eens wat online op Beatport, maar dat vind ik eigenlijk maar niks. Zij verstaan veel dingen onder techno, die ik helemaal niet onder techno versta. Er staan veel goede releases op hoor, maar je moet ook door zo veel shit heen. Daarnaast ben ik gewoon gewend aan het draaien met platen. Als ik een download koop, weet ik een week later al niet meer precies wat het is."

Hoe omschrijf jij je eigen stijl? En pas jij je aan het publiek aan, of ga jij een eigen weg?
"Ik vind het niet eenvoudig om mijn stijl te omschrijven, want ik draai wel techno, maar heel erg breed. Ik ga graag alle kanten op. Van rauwe techno en acid tot old school en Detroit techno. Soms met wat dubtechno eromheen, maar af en toe ook wel lekker funky. Het publiek is daarbij van doorslaggevend belang. Ik maak heel veel contact met mensen op de dansvloer en zet op basis daarvan volgende stappen. Dat vind ik een van de leukste dingen aan het vak. Je doet het echt met z'n allen. Ik kijk dus goed wat het publiek doet en reageer daarop. Voordat ik overigens ergens ga draaien, zoek ik mijn platen zorgvuldig uit. Dat kan soms wel een dikke dag duren. Ik denk dan vooral goed na over waar ik sta, hoe laat ik mag en hoe lang ik kan spelen. Visualiseer de avond als het ware al een klein beetje in mijn hoofd."

Hoe is het als vrouwelijke dj in het mannenwereldje?
"Ik trek me daar nooit heel veel van aan. Ik weet ook niet of mensen mij echt zien als een vrouwelijke dj. Ik heb meer het idee dat ik altijd wel een beetje 'one of the guys' ben geweest. Ik ben ook niet echt het standaardtype vrouw, geloof ik. Ik heb in ieder geval zeker niet het gevoel dat ik mezelf extra heb moeten bewijzen, omdat ik een vrouw ben."

Je hebt dit jaar al verschillende keren in het buitenland gedraaid. Aan welke ervaring denk je het meest terug?
"Dat is zonder twijfel mijn gig in de Berghain geweest. Stockholm, Madrid en Barcelona waren ook gaaf, maar Berlijn heeft wat extra's. Het was wel een soort droom om daar te mogen draaien en ik wil ook graag weer terug. De sfeer in de Berghain/Panoramabar is bijna niet te beschrijven. Iedereen doet gewoon waar hij of zij zin in heeft en het kan daar allemaal. Het geluidssysteem is daarbij fenomenaal en de mix van verschillende soorten mensen in de Panoramabar boven en Berghain beneden, blijkt succesvol. De Berghain is heel erg rauw en industrieel, donker ook wel. De Panoramabar boven is gemoedelijk. Het licht is daar bijvoorbeeld al totaal anders geregeld en dat maakt de afwisseling geslaagd. Het is echt beneden knallen en boven bijkomen."

Je hebt je eigen Imprint-avonden in Trouw. Hoe is dat begonnen?
"In mijn begintijd had ik samen met dj Carlos Valdes eigen feestjes in Club 11. Olaf Boswijk, nu mede-eigenaar bij Trouw, heb ik in die tijd leren kennen. Toen Club 11 sloot, werd Trouw geopend. Ik heb rond de opening van Trouw een gesprek gehad met Olaf en aangegeven graag een technofeest in Trouw te willen doen. Aan het begin was er nog geen ruimte, maar toen er een plek vrij kwam, mocht ik die invullen. De eerste Imprint editie was in augustus 2010 en sindsdien zijn onder andere Sandwell District, Marcel Dettmann, James Ruskin, DVS1, Ben Klock, Surgeon en Xhin al langs geweest. Soms baal ik wel dat ik het maar twaalf keer per jaar kan doen. Van mij mag er elke week een Imprint zijn. Er zijn nog zo veel mensen die ik uit wil nodigen."

Zondag staan jij en Marcell Dettmann achter elkaar geprogrammeerd in jouw huiskamer. Je hebt al een keer in Marcel's Berghain gestaan. Heb je Dettmann al gevraagd of je snel weer mee mag naar Berghain?
"Haha, dat is een hele goede vraag en helaas ook een vraag waar ik op dit moment niet al te veel op mag zeggen. Wat ik wel kan zeggen, is dat er nog een hele hoop mooie dingen in de pijplijn zitten. Hou me dus maar goed in de gaten."