Camiel Daamen voor het eerst naar het Concertgebouw

Daamen speelt overigens zelf komende week tijdens ADE op vrijdag in De Balie en op zaterdag in Bungalow 8

Jouko Peters ,

Naast al het nieuws over festivals, podia en bands is de redactie van 3voor12amsterdam benieuwd naar welke platen en mp3's de artiesten zelf binnenhengelen. Hoeveel hardware wordt er nog aangeschaft in de elektronische wereld? Houseproducer en live act Camiel Daamen draait tijdens ADE op vrijdag in De Balie (Meanwhile Showcase) en op zaterdag in Bungalow 8. Wat zijn de recent aangeschafte platen van Camiel?

Wat is jouw laatste gekochte vinylplaat en welke muziek heb je recentelijk op internet aangeschaft?
"Vinyl? Dat zou ik echt niet meer weten. Dat is denk ik al een paar jaar geleden. Ik kreeg er laatst een van Klopfgeist. Mijn platen staan nu, na een lange periode op zolder, gelukkig weer beneden in mijn woonkamer. Een jaar of zeven geleden heb ik mijn vinyl op zolder gegooid. De laatste tijd zet ik nog wel eens een oude plaat op die ik van m'n ouders heb gekregen en sample ik wel eens wat. Toen ik op mijn vijftiende begon draaide ik overigens wel met vinyl. Omdat ik tegenwoordig alleen maar live bezig ben, koop ik zelfs geen platen meer online. Als ik al aan nieuwe platen kom, worden ze mij opgestuurd."

De afgelopen weken presenteerde je jezelf door het hele land heen en deze week mag jij met ADE twee keer los. Gebeuren er mooie dingen om je heen?
"Ik kan niet anders zeggen dan dat het lekker gaat. Na een drietal mooie weken op Ibiza is ADE een soort van een toetje. Verder hoor ik net dat er een nieuwe release van mij uitkomt op het label van Hector Couto (Pura Music, red.). Ik volg die man en zijn muziek echt al jaren. Dat is na mijn releases op de labels van Edu Imbernon en all time favourite Steve Lawler wel een nieuwe mijlpaal. Onlangs ontmoette ik Hector tijdens Schmeck Pony in de Westerunie, toen hij daar samen draaide met mijn goede vriend Darius Syrossian. Ik liet er geen gras over groeien en beloofde hem wat muziek te sturen. Hij was klaarblijkelijk heel positief."

Wat is jouw favoriete muziekgenre dat het meest haaks staat op de sound staat die jij zelf produceert?
"Ik luister veel jazz, al staat dat niet recht tegenover mijn house. Er zitten namelijk veel jazzinvloeden in platen die ik heb gemaakt. Dan wordt het toch klassieke muziek. Volgende week ga ik overigens naar mijn eerste klassieke concert in het Concertgebouw. Een vrij intens stuk naar ik begrepen heb. Klassiek vind ik sinds kort heel mooi en rustgevend. Mijn collega Mirella Kroes had een kaartje op Facebook aangeboden en ik heb direct toegehapt."

Waarom draai jij live?
"Omdat ik door het maken van eigen muziek het dichtst bij mezelf blijf. Live is echt van jezelf. Het allermooiste is dat ik live soms dingen doe, waarbij ik mezelf echt ontzettend verras. Door het draaien van andermans platen kan je enorm geïnspireerd raken, maar live optreden en daar waardering voor krijgen van de dansvloer is waar ik het voor doe."

We spreken over vijf jaar opnieuw af. Wat wil je dan bereikt hebben?
"Tegen die tijd wil ik een live-set hebben waarin ik een keyboard met drie octaven gebruik en live vocalen. Mijn live-set moet dan uitgebouwd zijn tot een gigantisch ufo-schip, waar vanuit ik opereer. Het liefste zou ik opstijgen en iedereen met me meenemen, maar dat kan alleen als je ook visueel goed kan presenteren wat je aan het doen bent. En dat allemaal graag over aantal continenten verspreid. Bij voorkeur Zuid-Amerika, want met name Argentinië trekt me enorm."