Jaiks, dat was even schrikken twee weken geleden: Elon Musk ging live op zijn platform X een nogal ontluisterend, kritiekloos en vaak feitenvrij gesprek aan met Alice Weidel, de leider van de extreemrechtse Duitse partij AfD. ‘Alleen AfD kan Duitsland redden’, zei-ie daar nog maar eens, in een gesprek dat 85 minuten zou duren, om zo de Duitse verkiezingen te beïnvloeden die volgende maand plaatsvinden.
Je zou zeggen: niet direct het eerste onderwerp om de volgende ochtend met een techno-producer te bespreken. Maar goed, Charles Accarisi (27) alias Chlär is niet zomaar een techno-producer. Hij is een rijzende ster, eentje waarbij vaak jubelende woorden vallen als ‘visionair’, ‘trendsetter’, ‘innovator’, ‘pionier’. Comments op zijn dj-sets zijn vaak een variant op ‘Chlär is het perfecte antwoord op de hardtechno-bullshit!1!!1!’. Als je ook maar een beetje een dansvloervreter bent, zag je hem afgelopen jaar vast ergens draaien. Op Awakenings bijvoorbeeld, op Wildeburg, Into The Woods, Onder de Radar of bij Intercell. Aanstaande vrijdag draait hij op uitnodiging van die laatste organisatie all night long in Amsterdam, in april staat-ie (als Funk Assault, samen met Alarico) op DGTL en dan zien we ‘m in de zomer weer terug op Drift Festival en 909 Festival. Hij is er eentje die het goed doet bij de oude garde liefhebbers en gatekeepers, maar ook bij de jonge generatie.
En Chlär is vooral een zeer welbespraakte gast die ook urenlang over politiek zou kunnen praten, blijkt deze druilerige ochtend in januari. Hij heeft een paar weken vrij genomen zodat hij met z’n lief kan gaan skiën in Zwitserland, maar daarvoor klapt hij gerust zijn laptop open om 85 minuten met een Nederlandse muziekjournalist te keuvelen over zijn virtuoze draaitechniek, zijn tergende perfectionisme en eh, dus ook over polarisatie in de maatschappij. ‘Ik heb veel respect voor het werk dat Elon Musk heeft verzet’, trapt hij af. ‘Hij is briljant. Maar wat hij met X heeft gedaan? Er is meer censuur dan ooit, en hij heeft een algoritme gecreëerd dat hem altijd aanbeveelt. Dus wanneer hij iets post, ziet iedereen op het platform hem. No matter what. De vraag is: is dit nog een platform waar je je eigen politieke mening kunt bevragen, of een platform dat één specifieke kant van het politieke spectrum uitvergroot?’