Het is iets na middernacht in Paradiso op de vrijdag van Amsterdam Dance Event. De zaal zou al open moeten zijn, maar er moet nog even met salie en wierook rondgelopen worden. Want we staan op het punt om te beginnen aan Tribes, een feest dat bijna als ritueel kan worden gezien om alle sounds van de Afrikaanse diaspora te aanbidden.

Het is de vierde editie van het feest dat inmiddels toonaangevend is geworden voor Afrikaanse sounds in Europa. Vrijwel alle dj’s die hier vanavond staan komen uit Zuid-Afrika en gebruiken het als de uitgelezen kans om zich van hun beste kant te laten zien voor het Europese publiek. Sommige van hen hebben meer dan 1,5 miljoen volgers op Instagram, maar vliegen bij het Europese publiek nog onder de radar.

In de grote zaal is een back to back tussen Charisse C en DBN Gogo de perfecte binnenkomer. Al snel staat iemand enthousiast op een fluitje te blazen op het ritme van de muziek. Door het uitvallen van Dlala Thukzin krijgen ze twee uur om hun set langzaam op te bouwen en die extra tijd grijpen ze enthousiast aan. De eerste ontploffing van de zaal weten ze uit te lokken met de track ‘Amen For 8 Years Prayer’.

Nu het vol begint te worden zie je ook hoeveel moeite er in de outfits zijn gestoken voor vannacht. De meeste looks hier zouden zo gespot kunnen worden tijdens een fashionweek ergens ter wereld, en elk kapsel is klaar voor de foto. Al vroeg op de avond openen er danscirkels, waar niet alleen vriendengroepen in staan, maar waar iedereen wordt uitgenodigd om hun moves te laten zien.

Een enorme dansceremonie

Tribes is niet zomaar een amapiano feest, zoals ze expliciet vermelden op hun Instagram, maar programmeert in de volledige breedte van de sounds van de Afrikaanse diaspora. Ook coole nieuwe genres zijn vertegenwoordigd. Dit jaar bijvoorbeeld de 3-step pionier MÖRDA. Hij heeft een erg speelse set die een stuk vrolijker is dan de gqom sounds. De track ‘Horns in the Sun’ brengt de gehele zaal dan ook in euforie en iedereen zingt mee. Als er een Zuid-Afrikaanse vlag op het podium wordt gehesen, gaat het publiek al helemaal los.

Dat is ook wat Tribes uitdraagt: trots zijn op Afrika. De visuals op de muren van de poptempel laten constant Afrikaanse gezichten, wilde landschappen en door Afrika geïnspireerde patronen zien. Als er dansers op het podium klimmen met de prachtigste neo-futuristische outfits aan,om te dansen op de alsmaar stuwende beats, werkt het bijna hypnotiserend. Het voelt ook niet meer als zomaar een feest, maar eerder als een enorme dansceremonie om de diaspora te vieren.

Avontuur in de kelder

In de kelder wordt een stuk avontuurlijker gedraaid. Wes Lee, DJ Lag, en State OFFF staan achter elkaar en bezorgen de dansers een achtbaanrit van drie uur. Vooral gqom komt aan bod, maar er worden ook stapjes gemaakt naar andere genres. Bij State OFFF zijn set komt zelfs een gqom remix van Kylie Minogue aan beurt, en als hij Tinashe’s ‘Nasty’ mixt met een gqom-beat kunnen de heupen niet stil blijven. 

De eer om de grote zaal van Tribes af te sluiten is aan het Zuid Afrikaanse duo Lemon & Herb. Het duo draagt zonnebrillen in de booth, als internationale supersterren. Ze draaien hypnotiserende melodieën waar je na twee minuten in verstrikt raakt en niet meer uit kan komen. Zo wordt het toch moeilijk om naar de echte wereld terug te gaan, als om zes uur de laatste plaat in de grote zaal wordt opgezet. Of toch nog niet, want beneden in de kelder is het inmiddels bloedheet en gaat het door tot zeven uur, voor wie het niet af kan leren en toch nog even wil wachten met terugkeren naar de realiteit.