Soldaten die in doodsangst door de loopgraven rennen. Gezichten onder de kroelende vliegjes. Bloed dat over het veld is heengutst, zo dik dat er een rode gloss op de grassprietjes schittert. Nee, dit is geen scène uit een gruwelijke film over de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn teksten gegrepen uit 'Retributions of an Awful Life', een van de allereerste liedjes van Jojo Orme alias Heartworms, een Britse artiest die gitzwarte postpunk en wave koppelt aan nog zwartere teksten. Haar muziek verscheen op Speedy Wunderground, het Britse smaakmakerslabel voor spannende gitaarmuziek (o.a. Squid, black midi, Fontaines D.C. en Wet Leg brachten er platen uit), had daardoor met slechts één liedje uit al een kleine hype te pakken op showcasefestival Eurosonic, en ze staat dit weekend op London Calling en later deze zomer nog op Down The Rabbit Hole. Onlangs verscheen debuut-EP A Comforting Notion, met nog meer van zulke gitzwarte liedjes (op hoogtepunt 'Consistent Dedication' krijst ze over een man die z'n eigen oogbollen tot pulp kauwt).
Vraag waar die nachtmerrie-beelden vandaan komen, en de piepjonge Orme begint meteen te grinniken met een verwrongen lachje. 'Het is nogal... visueel, hè? Om eerlijk te zijn borrelen die teksten vaak vrij onbewust op, ik heb best een donkere geest en heb sowieso last van slapeloze nachten en nachtmerries. Laatst ook: ik droomde dat iemand me neerstak, ik vóélde de pijn en ik kon het bloed rúíken, de ergste dromen zijn degene die echt lijken. Naderhand heb ik een minuut verdwaasd in bed gelegen: is dit nou echt gebeurd of niet?! Echt gruwelijk, is dat. De wereld is soms een hele nare plek en mensen kunnen ontzettend lelijke dingen doen, dat mensbeeld komt vaak terug in mijn liedjes.'
Door de coole postpunk en wave, door de lijzige delivery heen hoor je in haar teksten een soort levensangst, het gevoel dat je als jongere een grote boze wereld te navigeren hebt, waarin allerlei evaren schuil gaan. Daar zit nogal een verhaal achter, vertelt ze. Ze groeide op in een onveilig gezin met een manipulatieve moeder, ging als veertienjarige kortstondig de pleegzorg in en werd uiteindelijk op haar zestiende door haar moeder het huis uitgegooid.