Wie verdient dit jaar de Popprijs? Niets leuker dan speculeren wie straks met die dikke cheque en nog dikkere grijns in de Oosterpoort staat. Zou de doorbraak van Goldband beloond worden? Gaat de jury voor stream-koning Antoon of wordt het karren maar met de niet-te-stoppen technoreus Reinier Zonneveld? Zaterdag zullen we het weten!

De Popprijs is sinds 1986 de belangrijkste en meest besproken muziekprijs van Nederland, niet in de laatste plaats doordat de winnaar doorgaans zeer goed geheim blijft. Het gissen is ook altijd een genot, en we kunnen alle kanten op. Gaat de jury voor het grote succes? Krijgt een underdog dit jaar de prijs? Zien we een artiest over het hoofd die in het buitenland furore maakt? Wel is belangrijk dat de artiest in kwestie in het afgelopen jaar impact moet hebben gehad. Wat dat ook precies moge zijn.

Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM), Rob Ester (Qmusic), Maartje Glas (Buma Cultuur, voorzitter jury), Fernando Halman (FunX), Lois de Jong (NTR), Anna Veenstra (Melkweg), Veronica van Hoogdalem (Omroep ZWART), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / ESNS), Will Maas (Kunstenbond/Ntb) en Wilbert Mutsaers (Spotify).

1986 Mathilde Santing
1987 The Nits
1988 Claw Boys Claw
1989 Herman Brood
1990 Urban Dance Squad
1991 The Ex
1992 The Scene
1993 Bettie Serveert
1994 2 Unlimited
1995 Osdorp Posse
1996 Eboman
1997 Marco Borsato
1998 Junkie XL
1999 Postmen
2000 Arling & Cameron
2001 Anouk
2002 Tiesto
2003 Blof
2004 Ali B
2005 Within Temptation
2006 Spinvis
2007 Armin van Buuren
2008 De Dijk
2009 Kyteman
2010 Caro Emerald
2011 De Jeugd van Tegenwoordig
2012 Racoon
2013 The Opposites
2014 The Common Linnets
2015 New Wave
2016 Martin Garrix
2017 Kensington
2018 Ronnie Flex
2019 Floor Jansen
2020 ---
2021 Di-Rect

Goldband

Goldband en Sophie Straat op de Song van het Jaar 2021

Als één band uitgroeide tot de soundtrack van onze collectieve ontsnapping uit de pandemie, dan is het wel Goldband. Met humor, energie en bravoure scheurden ze het papier van het pak van de vrijheid. Eerst met ‘De Langste Nacht’, een claim op de nacht in de tijd dat we met de kippen op stok moesten. Toen met een paar furieuze feestjes in het najaar van 2021, toen er net weer even iets mocht. Vervolgens in de vorm van opstoppingen op alle festivals waar ze speelden. En inmiddels zijn we aangekomen op het punt dat elke commerciële zender en elke basisschool uit volle borst brult: Waar blijft die fucking ambulance!

Antoon

Antoon op Pinkpop 2022

Als zijn naam valt roepen boomers massaal ‘wie?!’. Dat is een vreemd soort koketteren met het feit dat je oud en afgehaakt bent. Onder zijn jonge fans is Antoon maar al te bekend. Met luchtige, flirterige songs als ‘Hotelschool’, ‘Olivia’, ‘Hyperventilatie’ en Kris Kross Amsterdam collab ‘Vluchtstrook’ groeide hij uit tot de meest gestreamd artiest in Nederland (inclusief alle grote internationale sterren). Dat resulteerde eind 2022 in twee uitverkochte avonden in de ZiggoDome, waar een gillende menigte aan zijn voeten lag. En oh ja: hij is met zijn succes ook verantwoordelijk voor de tweede jeugd van Big2 van The Opposites, die hem naar de top begeleidde en zelf ook staat te glimmen.

Froukje

Froukje

Nog altijd heeft Froukje geen debuutalbum, maar haar twee EP’s voelen samen wel zo. Ze staan allebei bovendien vol met liedjes die blijven hangen. Froukje scoorde samen met vriendin S10 voor de tweede keer op rij de VPRO Song van het Jaar, stond op alle belangrijke festivals en weet met haar ontwapenende charme steeds weer de camera te vangen. Ja, misschien is het nog steeds wat aan de vroege kant voor zo’n prijs, die toch ook vaak iets van een oeuvre beloning is, maar verdienen doet Froukje hem zeker. Dat geldt overigens ook voor S10, maar die staat (net als veel genoemde Popprijs kanshebber Son Mieux) al in het blokkenschema, en valt dus af.

Eefje de Visser

Eefje de Visser in de X-Ray tijdens Lowlands 2018

De grootste bestuurlijke blunder uit het covid-tijdperk was niet Dansen Met Jansen. Nee, het was de beslissing geen Popprijs uit te rijken in januari 2021. Er was geen reden voor een feestje, luidde de uitleg. Nee, maar wel reden om Eefje de Visser te lauweren voor haar prachtige album Bitterzoet, een kroon op haar carrière, een plaat zo goed dat ze op festivals eigenlijk alleen nog maar die liedjes speelt. Goed, die cheque had allang naar haar moeten gaan, maar het kan nog: Eefje de Visser maakte dit jaar een zegeronde langs podia en festivals, met prachtig vormgegeven optredens op Pinkpop, Lowlands én Down The Rabbit Hole.

Reinier Zonneveld

Quizvraag: welke technoproducer had dit jaar zijn eigen festival waar hij zelf als enige act op de poster stond, en dan ook nog eens met een volledig live gespeelde set? Antwoord: Reinier Zonneveld. Welke artiest sloot tijdens de afgelopen ADE maar liefst twee keer Awakenings af? Diezelfde Reinier Zonneveld. De filmpjes waarop Reinier in zijn Versace bloesje achter het stuur van zijn blinkende Ferrari een nieuwe track primeurt op Insta zijn wel een béétje creepy, maar het hoort wel bij zijn ‘Karren maar’ imago.

Maan

Maan

Zou de jury ook kunnen vallen voor het luchtige pop-succes van Maan? Waarom niet? De zangeres had immers een uitstekend jaar. Ze volgde megahit ‘Blijven Slapen’ met Snelle op met het eigen album Leven, waarop ze de luisteraar net wat dichterbij laat komen. Ook waren er samenwerkingen met De Jeugd van Tegenwoordig en Goldband, en ze besloot het jaar - alsof het niks was - met een show in Ziggodome. De kans dat ze hem pakt lijkt wel klein, want qua succes legt ze het af tegen Antoon (en Suzan en Freek) en qua eigenheid tegen Froukje en Goldband.

Doe Maar

Een belangrijke component van de Popprijs is altijd het afgelopen jaar. Een band moet dit jaar impact gehad hebben. Maar als één band een uitzondering op die regel verdient is het wel Doe Maar, de band die dit jaar grote roerganger Henny Vrienten verloor. Samen met de Earring is Doe Maar de belangrijkste ontbrekende naam op de erelijst, onder meer omdat de prijs pas na hun oorspronkelijke gloriejaren voor het eerst werd uitgereikt. Maar ook daarna heeft Doe Maar ruimschoots bewezen hoe tijdloos popmuziek kan zijn.

Wende

Wende

Al jaren staat Wende Snijders aan de top van de Nederlandse muziek. Eerst als chansonniere, vervolgens met theatrale, elektronisch getinte muziek en als resident artist van Theater Carré. Is het popmuziek wat ze maakt? Who cares! Wende heeft haar eigen speelveld gecreëerd en draagt haar kennis en passie over op de nieuwe generatie (Froukje, S10). In de covid-tijd maakte ze indruk met de tv-voorstelling Kaleidoscoop: integraal geschoten in AFAS Live en met volop ruimte voor jong talent. Zelf speelde ze theaters en popzalen plat met de lovend ontvangen persoonlijke voorstelling De Wildernis, die komend jaar tot een album moet leiden.

Suzan & Freek

Natuurlijk moeten Suzan & Freek ook op tafel in het jury-overleg. Ze waren dit jaar helicopter-act, speelden op Concert At Sea en de Zwarte Cross, waren de fonkelende sterren van Vrienden van Amstel en verkochten op eigen kracht ZiggoDome uit. Het werd allemaal vastgelegd in een Netflix-documentaire, die het duo laat zien als verpletterend gewoon. En dat is natuurlijk ook de kracht van Suzan en Freek. Te midden van alle chaos en onrust in de wereld zijn zij het levende bewijs dat het goed komt.