Projecties van een mortuarium? Fucking creepy visuals? Ehm, tja, wat te verwachten van Aphex Twin als headliner van Best Kept Secret, z'n eerste Nederlandse show in 12(!) jaar? Zeker is dat-ie tracks gaat draaien van de vele aliassen waaronder hij in de jaren negentig muziek uitbracht. Mooie reden om eens door al die aliassen heen te spitten.

The Dice Man

Dik drie decennia geleden zette Warp de dancewereld op z'n kop met de Artificial Intelligence-serie: albums vol intrigerende ambient techno en elektronica die niet bedoeld was voor de dansvloer, maar voor in je woonkamer. Luisterelektronica, noemde Warp het. Intelligent dance music, was de naam die bleef hangen, en zo wordt de allereerste Artificial Intelligence-compilatie nog steeds in één adem genoemd met de IDM-oerknal. Tuur naar de tracklist en je ziet niet alleen een rits IDM-legendes, Speedy J én Richie Hawtin (als UP!), maar ook Aphex Twin onder z'n The Dice Man-alias.

Polygon Window

Als Polygon Window bracht Aphex Twin alleen een paar platen uit op Warp, waaronder de tweede plaat uit de Artificial Intelligence-serie, iets meer dan een half jaar na de eerste. Naast ambient techno en IDM staan er op Surfing On Sine Waves ook tracks waarmee je een pakhuis op z'n kop kunt zetten. Zoals 'Quoth', een industriële technotrack die klinkt alsof er een staalfabriek wordt ontmanteld.

Brad Strider

Zo hard als Aphex Twin interviewers trollde door complete verhalen uit z’n duim te zuigen, zo trollerig runde hij ook zijn eigen label Rephlex. Door platen uit te brengen onder lollige aliassen, door desinformatie te verspreiden over z'n eigen catalogus. Zo kunnen Discogs-nerds nog steeds pagina's vullen met discussies over het releasejaar van deze house- en technoplaat ("van z'n maatje Brad"), die vier jaar na het ontstaan van het label opeens opdook als 'een reissue van de veelgezochte eerste plaat OOIT op Rephlex. De zelfrespecterende danceliefhebber kan dit collectorsitem NIET laten liggen!!!' Ehh... Was die al uit dan? Of was het 'n grap?

Soit P. P.

Sommige aliassen werden regelmatig door hem gebruikt, sommige aliassen bedacht-ie gewoon omdat het kon. Op The Philosophy of Sound and Mind, een zeldzame Rephlex-compilatie uit '92 waarvoor je volgens Discogs gerust een paar honderdjes aftikt. Daarop gebruikt-ie niet één...

AFX

Als AFX, één van Aphex meest gebruikte aliassen, bracht-ie veelal acid platen uit, in '95 gebruikte hij dat alias ook om een avontuurlijk uitstapje te maken. Luister maar naar Hangable Auto Bulb uit 1995, dat nog wel eens wordt genoemd als voorbode van z'n latere werk. Altijd al had-ie een oor voor de meest spookachtige, unheimische melodieën, op deze plaat hoor je hoe hij die voor het eerst koppelt aan de stotterende, opgeknipte breaks die hij in z'n drill 'n bass-periode helemaal zou omarmen.

Q-Chastic

... of twee...

Blue Calx

... maar drie volslagen onbekende aliassen voor geen enkele reden. Behalve: omdat het kan. De koddige ambienttrack 'Blue Calx' duikt in '94 trouwens wel weer op, op een "échte" Aphex Twin plaat: de ambient-koortsdroom Selected Ambient Works Vol. II.

Power-Pill

Een break, wat spookachtige akkoorden en een Pac-Man sample: dit eenmalige uitstapje dat Aphex Twin in de jaren negentig deed als Power-Pill is Richard D. James op z’n meest lolzy.

DJ Smojphace

Wel vaker dook Aphex in een line-up op als, zeg, DJ Rolfroydenard.d.jims-cash’n’carry of DJ Prichard G Jams, berucht is ook z'n DJ-set in 2005 als het voorprogramma van Björk als DJ Smojphace. Op een Björk-forum staat een verslag: 'Een twee uur durende kakophonie van geschreeuw, gevloed, ruis, machinegeweren en iets dat klonk als een op tilt geslagen apenkooi. Mensen om me heen hadden hun jassen om hun hoofd gewikkeld, ik dacht dat ik krankzinnig werd van die kutherrie.'

The Tuss

Hoewel Aphex Twin jarenlang volhield dat The Tuss bestond uit het mysterieuze echtpaar Brian en Karen Tregaskin (anagram voor 'strange ear kink') - ze zouden zijn ontdekt door het 'A&R-departement van Rephlex' - hadden z'n fans wel zo'n donkerbruin vermoeden wie er achter die kaleidoscopische acid en duizelingwekkende ritmes van Rushup I Bank (2007) zat. Goeie clue: in Cornwall, waar Aphex Twin vandaan komt, is 'tuss' dialect voor erectie.

GAK

Altijd hield Aphex vol dat-ie door niets en niemand werd geïnspireerd, maar luister deze collectie tracks (gemaakt vóór hij ontplofte, daarná uitgebracht door Warp) en je hoort opeens heel duidelijk z'n liefde voor LFO.

Universal Indicator

In de jaren negentig tot aan 2001 maakte Aphex Twin samen met de Britse acid techno-pionier Mike Dred een stel platen als Universal Indicator, en daarop is ruwe acid techno de rode draad.

Caustic Window

Jaja, als Caustic Window bracht Aphex Twin in de jaren negentig een stel EP's uit, maar het gestoorde verhaal is dat z'n langverloren Caustic Window album uit '94 niet alleen weer opdook in 2014, maar dat de oorspronkelijke testdruk voor maar liefst 46.000 dollar verkocht werd op eBay.

Expert Knob Twiddlers

De naam Expert Knob Twiddlers naam zegt wel iets over hoe serieus dit project met μ-Ziq uit 1996 precies is, vol speelse samples en referenties naar easy listening, weirdo-funk en kitscherige keyboardgeluiden en loopjes.

Phonic Boy On Dope

In interviews pochte Aphex altijd al dat-ie ergens op zolder een gigantisch archief aan onuitgebracht materiaal had liggen, in 2015 uploadde hij opeens honderden en hon-der-den onuitgebrachte demo's via Soundcloud. Genoeg fanatiekelingen die zich daaraan waagden: die vonden o.a. deze prachtige idm-tune, en supersupersupervroeg materiaal van Phonic Boy on Dope, het allereerste alias waaronder hij als jong guppie in lokale clubs begon te draaien en muziek op zijn zelfgemaakte synth-bakbeesten opnam om als cassettes uit te delen aan zijn vrienden.

Voorbereiden op Best Kept Secret? Check dan vooral deze set van op Coachella uit 2019, uit de laatste reeks shows die hij deed. Dan weet je wel zo'n beetje wat je te wachten staat.