Van Russische rap tot Franse enfants terribles, van Britse postpunk tot Noorse elektronica: het was alsof we drie nachten van kroeg naar club en podium naar borrel renden in Groningen om het beste muzikale talent uit heel Europa te ontdekken. Maar dan voor de buis, met een zelfgebakken eierbal. Hoe dan ook, de online showcases van Eurosonic zaten bomvol ontdekkingen. We keken ze zo'n beetje allemaal, dit zijn onze favorieten.

1. Faux Real

dansende franse weirdo's

Het is ook wel een beetje knullig, zo’n livestreamshow. Maar de Frans-Amerikaanse broertjes van Faux Real begrijpen: een goeie performer is niet bang om zichzelf voor lul te zetten. De kunst is om het te doen met totale toewijding. Ze brengen hun artpopliedjes (mede geproduceerd door Jay Watson van Tame Impala) alsof ze zojuist een karaokebar binnen zijn gestommeld, de choreo lijkt wel een dronken interpretatie van expressieve dans, en dan is er ook nog die kneuterige fluitsolo. En toch is het glorieus. Correctie: dáárom is het glorieus. Dan heb je dus precies begrepen hoe je zo’n livestream naar je hand zet.


 

2. The Cool Greenhouse

britse postpunk-ontdekking

Ook in 2021 dendert de Britse postpunktrend gewoon door. Hier is The Cool Greenhouse, dat met repetitieve praatzang een licht-cynische ode brengt aan de smartspeaker van Amazon. We zagen ze veel, dit soort bands, tijdens de afgelopen edities van ESNS. The Cool Greenhouse voelt net even wat geestiger en minder zwartgallig dan bijvoorbeeld Shame of Fontaines DC, en is bovendien onweerstaanbaar dansbaar.

3. Lous and the Yakuza

belgische superster in wording

De Belgische tak van Sony Music heeft grof geld gezet op Lous and the Yakuza. Vorig jaar bouwden ze al aan haar hype op Eurosonic, tot in Amsterdam worden posters geplakt en een paar maanden terug trad ze op bij The Tonight Show met Jimmy Fallon. Nu is de Belgische artieste er echt klaar voor, met een sound tussen trap en chanson, tussen afropop en indie.

4. Finn Ronsdorf

duitse pianoballads vol pathos

Knap hoor, om zo’n podiumpresence te hebben vanachter je grand piano, en dat gekleed in een badjas en een, eh… fez? De pianoballads van de Duitse Finn Ronsdorf vragen om vergelijkingen met Nina Simone. Hij haalt uit, gromt en grauwt, zo theatraal dat-ie bijna over de schreef gaat. Bíjna, en daardoor schuurt het precies goed.

5. Katy J Pearson

country uit west country

De Britse folkie Katy J Pearson blijkt in haar sessie ineens een Dolly Parton-achtige snik in haar stem te hebben. Daar moet je misschien even aan wennen, maar tegen de tijd dat ze haar aanstekelijke single ‘Take Back The Radio’ inzet ben je geheid overstag.

6. Sassy 009

arty noorse dreampop

Leuke Nederlandse hypemachine rondom deze producer en zangeres uit Oslo: Best Kept Secret-chef Maurits Westerik én 3FM-dj Vera Siemons verklaarden zich fan van haar übercoole dreampop en techno. Haar sessie is heerlijk arty, maar live ook echt solide.

7. Chibi Ichigo

russisch-vlaams hiphop-fenomeen

Hoor je dat? Huh? Ja, echt, tussen de flarden Russisch en Engels zit er opeens ook wat Nederlands in de raps van Chibi Ichigo. ‘De zon is veel te heet!’ Met haar parelketting en omavestje is de Russisch-Vlaamse sowieso een markante verschijning. Haar beats worden geleverd door Umi Defoort (producer/dj van Zwangere Guy) en die combinatie van drum ‘n bass, lompe hiphop en rave is uitstekend geschikt voor het op z’n kop zetten van ieder festival. 

8. Jockstrap

?!?!?!

Hoe je het Britse Jockstrap het best kan categoriseren? Tja, er is geen peil op te trekken. Het ene moment hoor je een schitterende ballad met kopstemzang, het volgende ontspoort het duo in krakende elektronica of een vocoder-spokenwordsectie vol geraaskal over bevers. Onnavolgbaar, en des te cooler.

9. Daði Freyr

gedoodverfde songfestival-winnaar

Vlaggen, sjaaltjes, petten hadden we laten drukken om de IJslandse synthpopslungel naar Eurovisie-winst te schreeuwen. Het mocht niet zo zijn. Maar we zien hem met zijn vrolijke tunes en tongue-in-cheek performance graag terug op de festivals!

10. Slift

franse psychrock

Een kwartiertje is natuurlijk veel te kort voor zulke uitgesponnen psychrockjams, want de groove van het Franse trio Slift hoort alsmaar voort te jakkeren. Tenen op het wahwah-pedaal, haren in de wind en gaan met die banaan. Dat we headbangend voor de buis zitten is alvast een goed teken. 

11. Jelani Blackman

uk grime en r&b

 In de tweede helft van zijn show begint de Britse Jelani Blackman te vlammen, juist door het gas eraf te halen. Het heeft wel wat weg van Dave, deze tragere track met pianoakkkoorden, waarop hij plotseling een stuk ernstiger van toon wordt.

12. Sofia Portanet

artrock uit berlijn

De donderdagavond is kabbelend op gang als Sofia Portanet door het beeldscherm heen barst. Ze is een blikvanger qua uitstraling, zeer zelfverzekerd, en ook muzikaal straalt ze veel energie uit. Voor liefhebbers van stuwende artrock à la Savages.

13. Alyona Alyona

hiphopfenomeen uit oekraïne

Nog zo’n curieuze hiphop-ontdekking: we verstaan niks van deze 29-jarige vrouw uit Oekraïne – die ooit kleuterjuf was – maar toch pakt ze ons met haar presence en flow, een beetje in de hoek van Reykjavíkurdætur. Wij zijn niet de enigen, ze won de publieksprijs van de Music Moves Europe Talent Awards.

14. NewDad

west-ierse shoegaze

In zo’n driedaagse passeren er toch nog best wat shoegazebands de revue, maar de Ierse band NewDad steekt er met kop en schouders bovenuit. Met z’n vieren spinnen ze fuzzy Slowdive-esque liedjes met een vleugje alt-pop.

15. James BKS

frisse frans-kameroense funk

De Frans-Kameroenese zanger James BKS solliciteert naar een spot in Hilvarenbeek, maar met zijn extatische Afrikaanse funk is hij overal welkom. Hij brengt een kleine ode aan zijn pas overleden vader Manu DiBango door diens classic ‘Soul Makossa’ te coveren.

16. Melenas

fuzzpop uit pamplona

Weet je nog dat de Spaanse band Hinds een paar jaar geleden overal te zien was? Melenas zit in dezelfde hoek, maar dan veel leuker: fuzzpop, surf en jangle-gitaartjes met een fijnzinnig gevoel voor melodie. 

17. Discovery Zone

pinguïns in berlijn

Tijdens zo’n livestream is een goed decor het halve werk, bewijst de Berlijnse Discovery Zone. Haar podium vol ijsberen, nepijs en pinguïns is al genoeg om je kinderlijke verwondering te kietelen, en met haar dromerige synthpopliedjes à la Kate Bush doet ze er een schepje sneeuw bovenop.

18. Keep Dancing Inc.

phoenix anno 2021

Natuurlijk klinken er nu onwijs veel bands alsof ze uit de eighties komen. Maar weet je nog hoe bands uit de zeroes klonken, toen ze als bands uit de eighties klonken? Het Franse Keep Dancing Inc. doet dat, en goed ook. Alleen jammer van die naam. Dan was Phoenix toch een stuk beter.  

19. Enola Gay

ierse postpunk

Ook Ierland bracht al veel gitzwarte postpunkbands voort. Na Fontaines DC, The Murder Capital en Just Mustard is er nu Enola Gay. Een single hebben ze pas uit, maar die smaakt naar meer. Een blaffende zanger (je zou het bijna rap noemen) en een bassist die een gevaarlijke groove neerlegt, maar de gitarist is pas echt de blikvanger van de band, met een batterij aan effecten bij zijn tenen en een gitaar die als een drilboor klinkt. Girl Band meets IDLES. 

20. Drew Sycamore

deense radiohits

De Deense Drew Sycamore zit bovenop een hele grote radiohit met ‘I Wanna Be Dancing’, een Dua Lipa-stijl discopopsong. Jammer dat ze niet echt heeft willen investeren in deze sessie en haar liedjes met enkel een akoestische gitarist brengt. Toch in de gaten houden!

Meer Eurosonic?

Kijk via het ESNS-platform van 3voor12 en 3FM nog veel meer Eurosonic-shows terug. Zaterdag 16 januari vanaf 20.00 zie je daar op drie kanalen ook heel veel Nederlandse acts in de Noorderslag-livestreams. Van 19.00 tot 00.00 staat 3FM geheel in het teken van Noorderslag en op NPO 3 is om 23.00 uur de uitzending Noorderslag 2021 te zien met de hoogtepunten van het programma en veel reportages.