In samenwerking met 3FM en 3voor12 streamt ESNS 2021 van 13 tot 16 januari optredens van zo'n 350 Europese acts. Vanaf woensdag kun je iedere dag via deze link inchecken bij één van vier streams vol optredens en sessies, zaterdag gaat het om drie streams met alleen maar Nederlandse acts. Het blokkenschema vindt je hier. Bovendien organiseert ESNS een conferentie. Verslaggeving daarvan én van de shows vindt je op de 3voor12-website. Ook 3voor12 Radio besteedt iedere avond aandacht aan ESNS, inclusief livesessies en interviews met opkomende acts.
Van 13 tot 16 januari is het weer zover: Eurosonic/Noorderslag, het Groningse showcasefestival waarbij toekomstige popsensaties en de beste bands waar je nog nooit van hebt gehoord zich in de kijker hopen te spelen. Natuurlijk is er dit jaar een hele hoop anders, maar één ding is ouderwets hetzelfde: zoveel acts dat je niet weet waar te beginnen. Dit zijn al onze tips op een rijtje.
ESNS 2021
Woensdag
Holly Humberstone
20:45-21:00
‘Falling Asleep At The Wheel’ is een kneiter van een hit en Lewis Capaldi nam haar mee op arena-tour door Europa. Die twee zijn een logisch stel, want ook Humberstone maakt perfect verzorgde, emotionele popliedjes om je hart en traanklieren zachtjes mee te masseren.
Benny Sings
21:25-21:40
Stiekem heeft Benny Sings over de afgelopen twintig jaar een geweldig oeuvre opgebouwd vol fraaie softpopsongs, inclusief sterke samenwerkingen met Mac DeMarco, Faberyayo, Goldlink, Mayer Hawthorne en Rex Orange Country.
Sign Libra
20:45-21:00
Wat een wonderlijk universum creëert de Letse Sign Libra met haar producties. Het is oerwoudmuziek vol new age-klanken, een balearic soundtrack voor een zandstrandvakantie. Hoe zou dat er live uit gaan zien?
Yin Yin
22:20-22:35
De jongste telg in de polderexotica-scene. Ze laten zich inspireren door Thaise funk en afrobeat, maar ook spacedisco en italo. Superdansbaar, dus.
Discovery Zone
20:15-20:30
Stel je voor dat Kate Bush lid zou worden van Beach House… Of nee, stel je voor dat Kraftwerk in de bar van Twin Peaks zou optreden... Of nee, stel je het alternatieve nichtje van A-ha voor... Ja, de muziek van de Berlijnse zangeres Discovery Zone roept nogal wat associaties op. Hele leuke ontdekking.
Meetsysteem
22:05-22:20
Meetsysteem is ontegenzeggelijk een nederpop-artiest die zich laat inspireren door Spinvis, Doe Maar en de rijke Nederlandse hiphop-scene. Toch maakt hij er iets volstrekt unieks van, muziek over de grote chaos en de grote ontsnapping.
Bee Bee Sea
20:10-20:25
Als er geen reet te doen is, kun je maar beter een band beginnen. Dat is het motto van dit duo uit het piepkleine Italiaanse plaatsje Castel Goffredo. Verveling bleek de perfecte basis voor hun psychedelische garagerock.
Queen's Pleasure
20:55-21:10
Eindelijk weer ’ns een band met de branie van de ouderwetse britpop, maar dan uit Amsterdam. Je hoort wel dat Queen’s Pleasure zijn mosterd uit de UK haalt, maar ze verrijken dat geluid met garagerock en psychedelica.
Jockstrap
22:15-22:30
Ken je die emoji van een exploderende hersenpan? 🤯 Ja deze, ja. Dat is de gangbare reactie op de songs van het Londense duo Jockstrap, uit de scene van Black Country, New Road en black midi. Een suikerzoet autotune-popliedje breken ze gerust af met een bak elektronica-herrie van jewelste, om een liedje later weer te doen alsof er niets aan de hand is.
Donderdag
Nana Adjoa
20:45-21:00
Jaren schaafde indiezangeres Nana Adjoa aan haar ingetogen debuutalbum Big Dreaming Ants. Op grote dromen moet je immers zuinig zijn. De Volkskrant riep haar uit tot talent van het jaar.
Drew Sycamora
21:15-21:30
Dua Lipa groeide vanaf Eurosonic uit tot de grootste Europese popster van het moment, en de Deense Drew Sycamore treedt maar wat graag in haar voetsporen. In eigen land scoorde ze al met debuutalbum Brutal.
Noëmie Wolfs
21:00-21:15
Sinds Noëmie Wolfs in 2015 afscheid nam als zangeres van Hooverphonic zijn twee albums vol stijlvolle, gestileerde popliedjes verder. Als we van iemand mogen verwachten dat ze krachtig overkomt op een gefilmde sessie, dan is het deze Belgische.
Katy J Pearson
21:30-21:45
De Britse folkie Katy J Pearson bracht net voor het sluiten van het jaar nog even een prachtig debuut uit, dat ondersneeuwde door de jaarlijstjes maar een frisse start verdient in 2021.
Eefje de Visser
21:45-22:00
Dat Eefje de Visser's zwoele synthpopalbum Bitterzoet door de verzamelde Nederlandse critici gekroond werd tot album van het jaar was terecht, en het kwam deels door de bijzondere visuele kracht van haar band. Eefje verdient het de Europese taalbarrières te doorbreken.
Dadi Freyr
22:15-22:30
Het Songfestival mag dan niet doorgegaan zijn, maar deze IJslander is evengoed de winnaar. Dansje, modulatie en windmachine, de bingokaart ging vol bij deze waanzinnig aanstekelijke popband.
Drens
22:05-22:20
Mijlenver van de oceaan, in Dortmund, stichtten vier jongens met petjes, snorren en korte broeken een surfpunkband die klinkt alsof ze rechtstreeks uit LA komen. Wat zouden we dit graag in een donker Gronings hol zien zeg.
Altin Gun
23:00-23:15
De Turks-Nederlandse band Altin Gün was in 2020 al klaar om Europa te veroveren, maar dat kan ook gewoon in 2021. Inmiddels is er een verrassend kalme en voorspelbaar goede nieuwe single bij als munitie.
The Cool Greenhouse
21:20-21:35
De Britse postpunkers The Cool Greenhouse schreven een tongue in cheek ode aan de smartspeaker, door op een repetitieve groove aan Alexa te vragen hun nieuwe single af te spelen. Smart.
Rats on Rafts
21:50-22:05
Het DIY geweten van Rotterdam keert terug met een album op het Britse Fire Records. Op leadsingle Tokio Music Experience balt de postpunkband rond David Fagan aan kracht samen die de Japanse hoofdstad op hen losliet.
Vrijdag
Lous and the Yakuza
20:45-21:00
In 2019 kietelde aanwezigheid op ESNS al de nieuwsgierigheid. Vanwege haar zwoele trap-pop, de betrokkenheid van El Guincho, de smid achter Rosalía’s flamencopop, én haar fabelachtige verschijning. Toen leek Lous and the Yakuza er nog niet klaar voor. Weet ze dit jaar te overtuigen?
Rimon
22:00-22:15
Twee jaar geleden stond de Nederlands-Eritrese Rimon nog op Noorderslag als de grote belofte van het jaar. Hoezeer ze die waarmaakte zagen we niet alleen daar, maar ook op de Nederlandse podia. Op ESNS doet ze nu een worp naar het internationale succes.
Provinz
21:15-21:30
Met hun Duitstalige folkpop, inclusief een radioklare ode aan Diego Maradona maakte Provinz al golven in hun thuisland. Nu is de vraag nog of hun catchy indietracks ook op de Nederlandse radiogolven overslaan.
Calby
21:15-21:30
De volvette soulstem van de Deense Calby klinkt als een reeks radiohits in wording, dat kan niet anders. Op ESNS moet-ie het succes van zijn hitgevoelige soulsongs à la John Legend bezweren met een podiumpresentatie van jewelste.
Sassy 009
22:25-22:40
Fans van acts als Kelly Lee Owens, Jessy Lanza en Yaeji, opgelet! De Noorse Sassy 009 maakt frisse technopop vol spreekvocalen, fluisterzang en melancholische melodielijnen. Soms dansvloerfähig, dan weer zo dromerig dat je er bij weg kunt soezen, zoals haar single met indie-revelatie clairo.
EUT
20:50-21:05
Sinds afgelopen zomer is de Amsterdamse rockband EUT terug met een trits felle songs, en nu is het party time voor de band. Dat is ook de titel van het aankomende album, dat in februari verschijnt, en op ESNS krijgen we alvast een voorproefje.
Personal Trainer
21:20-21:35
Personal Trainer is onze favoriete Amsterdamse indierockformatie rondom Willem Smit. Hun coole, rafelige indierocksongs komen uit op het label van het Britse Sports Team. Een heerlijke liveband is dat overigens, net zoals Personal Trainer. Apenkooi op het podium!
Nemanja
22:15-22:30
In het hoekje van Altin Gün en YĪN YĪN is er de Kroatische band Nemanja. Hun sound is een dansbaar sausje van Anatolische rock, Thaise funk en een likje psychedelica.
Donna Blue
20:30-20:45
Klinkt als: sigaretten en koffie voor ontbijt, Franse zwart/wit-films, de liefdesbaby van David Lynch en Brigitte Bardot. Het Nederlandse lover’s couple Donna Blue maakt filmische dreampop vol hunkering, en dat spat er ook van af op het podium.
Arp Frique
23:00-23:15
Het is altijd een feestje bij Arp Frique, het kleurrijke project van Niels Nieuborg, die een wereldreis van invloeden – van Kaapverdië tot Brazilië en Suriname – in zijn uitbundige dansvloerjuweeltjes propt.
Zaterdag
Banji
20:15-20:30
Deze ubervrolijke jongens van Banji hebben slechts één single uit, maar weten dondersgoed hoe je catchy indiepop moet maken. Gegarandeerd meehupsen vanuit je luie stoel.
Froukje
21:00-21:15
Vorig jaar verscheen uit het niets de mega-urgente klimaattrack ‘Groter Dan Ik’ van Froukje, waarmee ze in een keer tot de stem van Gen Z werd gebombardeerd. Dit jaar mogen we nog veel meer van de eigenzinnige Rotterdamse verwachten.
Jay-Way
21:15-21:30
De Amsterdamse rapper Jay-Way rapt over eerlijke zaken. Verpakt in zware hiphopbeats, coole banjoriffs en een gelaagd gitaargeluid zingt hij op zijn trap-popliedjes over struikelblokken in zijn leven, zoals zijn mentale gezondheid.
Yade Lauren
22:15-22:30
Yade Lauren mag zich zonder twijfel een van de grootste talenten in de R&B/hiphop/pop-wereld noemen. Ze vertelt hartverscheurende verhalen over een dochter die is verlaten door haar ouders op smooth R&B-tunes. Een bitterzoete combinatie.
Luwten
22:30-22:45
Als geen ander doet Luwten op haar selftitled album uit 2017 haar naam eer aan met haar kleine verstilde liedjes in de luwte van de wind. In het najaar van 2020 liet Tessa Douwstra op haar songs wat tocht naar binnen waaien, nog altijd uiterst gecontroleerde liedjes, maar met een sprankelende rijke productie.
Fleur
22:45-23:00
Fleur klinkt alsof je zo naar de straten van Frankrijk in de 60s geteleporteerd wordt, maar eigenlijk is het gewoon een Brabantse Fleur met sterke liedjes voor een goed humor.
MICH
23:00-23:15
Superaanstekelijke gitaarliedjes van de formatie rondom ontwerper Piet Parra met de fluisterzingende stemmen en tunes van Bastiaan Bosma, Mick Johan, Rimer London en Sofie Winterson.
KA
21:40-21:55
Uiterst gedetailleerde tracks waarin je je bijna in je favoriete GTA game of in een aflevering Mocro Maffia waant, maar niets is minder waar je luistert gewoon naar de rechtdoorzeehiphop tunes van de Amsterdamse Ajoub Chemlali alias KA.
Robin Kester
21:55-22:10
Ze veroverde de Nederlandse podia met haar kleine ingetogen folkpopliedjes, inmiddels maakt ze rijk gearrangeerde krautnummers over horror en een dystopische wereld die soms akelig dichtbij voelt.
Global Charming
22:10-22:25
Amsterdamse postpunk vol zelfspot en kantoorfrustraties. Een flinke dot Parquet Courts sound en een goeie dosis Crack Cloud, maar vooral heel erg Global Charming.
Hang Youth
22:40-22:55
Politieke punk van Abel’s hand. Extreem korte urgente tracks vol gitaren en idealen.
Opera Alaska
20:00-20:15
Indieheld Marien Dorleijn (Moss) en jazzgitarist Marzio Scholten klinken alsof ze al jaren samen muziek maken, zo logisch klinkt hun samensmelting van percussieve indierock, instrumentale freakouts en introverte folktokkels.
Luka
20:15-20:30
Eerlijk waar, wij waren weggeblazen door de radiosessie die Luka afgelopen najaar in 3voor12 Radio deed. Ja, haar album met springerige elektronische popliedjes beloofde al veel goeds. Live laat ze die liedjes pas echt ontbranden met grootse climaxen en prachtig verstilde kippenvelmomenten.
Sophie Straat
21:30-21:45
Zalige ontdekking, die Sophie Straat. Ze is een moderne vertolker van het levenslied die de Zangeres Zonder Naam als grootste held ziet, sociale ongelijkheid met een knipoog aankaart en haar songs maakt met Wieger Hoogendorp, haar lief en tevens de producer van Goldband.
Elias Mazian
22:00-22:15
Zachtjes mijmert Elias Mazian in zijn synthpopliedjes over de liefde en het nachtleven. De Amsterdamse dj vond zichzelf in 2020 opnieuw uit als alternatieve popster, en zijn liveshow belooft komend jaar nog veel ambitieuzer te worden.
sor
22:15-22:30
Knap hoor, dat sor al zo’n volstrekt eigen sound heeft gevonden, als rapper én als producer. De jonge Amsterdammer heeft een voorliefde voor melancholieke synths, gefluisterde bars en liedjes met meerdere lagen.
Joya Mooi
22:30-22:45
Al jaren valt Joya Mooi op met vindingrijke indiepop, psychedelische R&B en hedendaagse nu-soul. Daarmee gaat ze op zoek naar haar identiteit, en elke release weer lijkt ze nog dichter bij zichzelf te komen.