Ook Amsterdam maakte een lijst van tien instellingen bekend die ontheffing krijgen om 250 mensen te ontvangen. Daaronder bevinden zich wel concertzalen: Paradiso, Melkweg, Muziekgebouw Aan 't IJ en het Concertgebouw. Ook Theater Carré staat op de lijst, dus Altin Gün's show morgen kan doorgaan. Grote zalen Ziggo Dome en AFAS Live doen niet mee, net als clubs als Marktkantine en Radion. In Groningen kunnen Simplon, Oosterpoort en Vera opgelucht adem halen. Ook 013 in Tilburg en Bibelot (Dordrecht) mogen door.
Ook Veiligheidsregio Utrecht maakt een lijst met ontheffingen bekend. Onder andere groen licht voor TivoliVredenburg en Fluor (Amersfoort). Slecht nieuws voor EKKO, zij mogen niet door. Ook opvallend: de ontheffing voor het Jaarbeurs is beperkt tot samenkomsten met een cultureel karakter.
Goed om te weten: de capaciteit van de Jaarbeurs is nu ruim 1000, maar wordt dus 250. De Grote Zaal in Tivoli heeft normaliter plaats voor tussen de 300 en 400 man, ook dit wordt teruggeschroefd naar 250 bezoekers.
EKKO staat niet op de lijst, maar heeft alleen evenementen buiten de deur in onder andere De Nijverheid. Deze evenementen komen nu op losse schroeven te staan. De samenwerkingen tussen Tivoli en EKKO die in het gebouw van Tivoli plaatsvinden kunnen wel doorgaan.
De Alliantie van Evenementenbouwers onder leiding van Jolanda Jansen (Ahoy) is verbijsterd door de inconsistenties en willekeur van het beleid, laten ze in een brief weten. Ze doen daarin een dringend verzoek richting de overheid om ‘hierin zo gauw mogelijk eenduidigheid te scheppen en met duidelijke en rechtvaardige criteria te komen waarop deze ontheffingen wel of niet worden verleend.’
Ook de Amsterdamse nachtclubs zijn niet te spreken over die willekeur van de ontheffingen. Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs (AOC) vindt dat de situatie een puinhoop aan het worden is, zo laat hij het Parool weten: 'Ik gun het de instellingen die 250 mensen mogen ontvangen, maar het is niet eerlijk en totaal niet te verantwoorden. Je brengt nu mensen naar de stad voor een concert, terwijl anderen niet eens op hun werk mogen komen.'
Programmeur Erik Delobel van Hedon in Zwolle is teleurgesteld. 'Ik begrijp dat de veiligheidsregio ervoor heeft gekozen om in elke stad één culturele instelling open te houden, en de voorkeur gegeven heeft aan theaters vanwege de vaste stoelen.' Toch denkt Delobel dat ook Hedon de afgelopen weken heeft laten zien veilig te kunnen opereren. Het podium ontvangt 100 mensen in de grote zaal, waar normaal gesproken 850 mensen in kunnen. Concertzalen hebben de afgelopen maanden alles op alles gezet om mee te werken aan een onwerkbare situatie, in de veronderstelling dat dat toch in elk geval genoeg zou moeten zijn om met minimale capaciteit vooruit te kunnen. 'Nu moeten we terug naar dertig man, de situatie van juni. Dat is mentaal enorm zwaar, en het brengt enorm veel werk met zich mee.' Intussen weten veel concertzalen in het land niet waar ze aan toe zijn. In steden als Rotterdam, Utrecht en Den Haag mogen concerten voorlopig doorgaan, met de coronamaatregelen zoals die al golden.
Paradiso en Melkweg, de twee belangrijkste popzalen van de hoofdstad, hebben inmiddels aangekondigd een mondkapjesplicht in te voeren. Zittend op je stoel mag het masker af, maar op alle andere plekken in het gebouw moet het gedragen worden. De zalen beantwoorden daarmee aan het verzoek van burgemeester Halsema om zoveel mogelijk mondkapjes te dragen in publieke ruimtes.
Er is ook positief nieuws: aan de avondklok van 22:00 uur die voor de horeca geldt, moeten concertzalen zich ook houden, maar een concert mag wel tot voorbij dat tijdstip doorgaan. Dat is te lezen in noodverordeningen van diverse steden. Ruimtes die behalve horeca ook andere functies hebben mogen open blijven tot 01:00 uur. Dat geldt naast culturele instellingen ook voor onder meer coffeeshops, studentenverenigingen, bioscopen en stripclubs. De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de chaos.