We lieten je al zien hoe je gitaar leert spelen met hulp van YouTube, maar heb je altijd al willen weten hoe je een housetrack maakt? Of wil je eens kijken of jij ook zo'n legendarische melodie als DJ Jean's 'The Launch' kan neerzetten? In deze Home Schooling les krijg je een korte introductie tot het maken van een track in Ableton Live.

We moeten elkaar een beetje helpen, toch? Heel Nederland probeert nu te multitasken tussen thuiswerk en thuisscholing. Want wat te doen met de kinderen die thuis op de bank zitten maar niet naar buiten mogen? Natuurlijk zijn er online pakketten vanuit de scholen, maar laten wij dan ook een leuk extra vak aandragen: popmuziek. Want wat is er leuker dan een uurtje YouTuben en toch wat opsteken. Onze bescheiden bijdrage aan de coronacrisis voor kids en ouders.  

Ableton Live is een Digital Audio Workstation (kort: DAW). Het wordt ontzettend veel gebruikt door muzikanten die vooral elektronische muziek maken (Ableton Live kun je hier gratis downloaden en voor 30 dagen gebruiken). Eigenlijk heb je niet veel meer nodig dan je laptop (zo produceerde en mixte Four Tet zijn hele release op alleen deze apparatuur). En alhoewel Four Tet hier wel een midi-keyboard en een geluidskaart gebruikte, heb jij eigenlijk aan je laptop genoeg!

Deze les is voor de jongeren die al razend handig zijn met een computer en – aan de hand van een paar begrijpelijke tutorials – zelf beats willen leren maken. Er komt bij het produceren natuurlijk veel meer kijken dan deze beknopte uitleg, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar dit is een goede start voor wie nog nooit een DAW als Ableton heeft aangeraakt. 

Hoofdstuk 1: drums

Nummers beginnen vaak met een drum. En zo vormen de drums dan ook vrijwel altijd de basis van een dancetrack, vanuit daar bouw je de rest van de elementen. In deze video wordt uitgelegd hoe je heel simpel zo'n drumpatroon in elkaar zet (en hoe je die drums een goede swing kunt geven). Overigens wordt er een drumrack gebruikt die in Ableton Live zelf te vinden is, dus je kunt meteen van start als je de stappen volgt!

Hoofdstuk 2: de baslijn

De baslijn is een essentieel onderdeel van een track. Denk bijvoorbeeld aan deze legendarische baslijn van Mr Oizo in 'Flat Beat'. In deze korte video wordt uitgelegd hoe je een baslijn maakt met ‘operator’. Dat is een synthesizer die standaard in Ableton Live zit. 'Operator' kun je vinden onder 'categories', en dan onder 'instruments'. Er bestaan natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten baslijnen en ook hier zijn de mogelijkheden weer eindeloos, echter is dit een bas die een goede start is voor house track!

Handige tip: de letters 'A' tot en met 'L' op je toetsenbord fungeren als de witte toetsen van een piano, en de toetsen 'W', 'E', 'T', 'Y', 'U' en 'P' als de zwarte toetsen van een piano. Geen midi-keyboard nodig dus!

 

En als je toch liever een acid bass in je tracks wilt verwerken ben je bij deze video op de goede plek.

Hoofdstuk 3: de sound voor je akkoorden

Voordat er een akkoordprogressie gemaakt kan worden voor over de drums en de baslijn, moet je eerst een goede sound voor die akkoordprogressie creëren. Die kun je ook maken met Operator, de plugin waar je de baslijn mee maakte. Open dus een nieuwe midi-track zodat je een nieuwe 'operator' kunt plaatsen in je nummer. In deze video wordt uitgelegd hoe je een akkoord in de stijl van trip-hop maakt, maar door zelf nog aan wat knopjes te tweaken kun ook jij het laten klinken zoals jij wilt. 

Hoofdstuk 4: akkoordprogressies

Nu je de sound voor je akkoord hebt gecreëerd, is het belangrijk om te begrijpen hoe je een akkoordprogressie maakt. Op deze manier kun je je track interessanter maken, en er uiteindelijk ook een mooie melodie overheen spelen.

Hoofdstuk 5: de melodie

Nu je een akkoordprogressie hebt, kun je een melodie over de akkoordprogressie gooien. Kopieer hiervoor de sound die je voor je akkoorden hebt gebruikt (rechtermuisknop en dan 'duplicate'). En ga een octaaf omhoog in je midi door op 'X' te drukken op je toetsenbord. In deze video wordt uitgelegd hoe je een goede melodie maakt (en misschien heb je ineens wel een legendarische melodie als deze te pakken).

Hoofdstuk 6: het arrangement

Nu je drums hebt, een baslijn en een akkoordprogressie plus melodie, is het tijd om een arrangement te maken. Door een arrangement te maken kun je bepaalde elementen van de track weghalen en weer laten terugkomen om zo je track zo interessant mogelijk te maken.

Hoofdstuk 7: mixen en masteren

Als je je track afhebt, is het tijd om de track te mixen en te masteren. Dit is nodig om het allermeeste uit je track te halen. Met mixen en masteren balanceer je alle elementen van je track en zorg je ervoor dat je track goed klinkt op alle soorten verschillende speakers: op de hi-fi-set van je moeder, maar ook op je iPhone-speakers. Wanneer je niet zou mixen en masteren, klinkt je track op sommige speakers verschrikkelijk slecht en op andere speakers weer redelijk goed. Belangrijk dus!