Deze week is het boekenweek, en gelukkig is er ook voor de muziekliefhebber genoeg te boekenwurmen. Van vette fictie van een literaire hiphopper, tot een spraakmakende autobiografie en een controversieel onderzoek naar Spotify: dit zijn tien muzikale boekentips waar jij weer even mee vooruit kan.

Once Upon a Time in Shaolin

door Cyrus Bozorgmehr

Vijf jaar lang deed Wu-Tang Clan  over hun conceptuele album Once Upon A Time In Shaolin, een album waarvan maar één kopie de wereld in werd gestuurd en dat tot 88 jaar na uitgave niet gedistribueerd zou mogen worden. Lekker lullig dus, toen bleek dat het album gekocht werd door zo ongeveer de meest gehate man van Amerika. Martin Shkreli verdiende die titel toen hij in 2015 de prijs van AIDS-drug Daparim met 5556% verhoogde. In dit boek vertelt Bozorgmehr over deze clusterfuck van een situatie, van het moment dat Wu-Tang Clan hun album aankondigt tot het uitmondt in een gigantische PR ramp.
 

Paradiso 50 jaar

door Hester Carvalho

In 2018 vierde de beroemde poptempel Paradiso zijn vijftigste verjaardag, een jubileum waar popjournaliste Hester Cavalho een ode aan bracht met een boek waarin zij de vijftig meest legendarische Paradiso shows op een rijtje zet. Van Jeff Buckley naar Nirvana tot Adele: in haar pagina’s laat Carvalho ooggetuigen en concertbezoekers aan het woord om hun getuigenis te doen van de meest memorabele dagen in de geschiedenis van Paradiso.

Can't Stand Up For Falling Down: Rock'n'Roll War Stories

door Allan Jones

In dit boek geeft muziekjournalist Allan Jones je een kijkje achter de schermen bij de bekendste gezichten van de rock ’n roll industrie, waaronder Lou Reed, The Clash, Van Morrison en David Bowie. In zijn veertig jaar aan ervaring in de muziekindustrie heeft hij nog wel eens de fles mogen delen met de grootste namen van de rock geschiedenis, en de uiteindelijke memoire leest dan ook meer als een casual gesprek aan de bar met een praatjesmaker dan als een geschiedenisboek.

Spotify Teardown

door Vonderau, Snickars, Fleischer, Eriksson en Johansson

Voor een boek over een streamingservice zijn de onderzoeksmethodes van deze auteurs toch verrassend rock ’n roll. Zo zetten de vijf onderzoekers voor hun undercover onderzoek een neplabel op om uit te pluizen hoe Spotify er achter de schermen uitziet. Wat blijkt? Daar zijn heel wat ethische vraagtekens achter te plaatsen. De onderzoeksmethodes van de auteurs (waaronder het opzetten van een neplabel) waren uiteindelijk zo grondig dat Spotify probeerde om de financiering van hun onderzoek te saboteren.

Hay

door Sander Donkers

Laat het maar aan Sander Donkers om toch al smeuïg vertelde verhalen nog smeuïger op te schrijven. Als journalist voor Vrij Nederland en schrijver van de bundel Lipstick Sunset sprak hij de grootste karakters uit de popmuziek, en twee jaar geleden waagde hij zich ook aan een boek over Barry Hay van The Golden Earring. Die heeft vanzelfsprekend genoeg cowboyverhalen over de grootste rockband van Nederland, natuurlijk, en dan zit op tweederde van het boek nog een plottwist die het verhaal nog meer diepte geeft.

Slumberland

door Paul Beatty

Geen muziekbijbel, maar wél een ontzettend vet boek waarin een literair genie muzieksnobisme op de hak neemt en op hilarische wijze verwijzingen naar popcultuur erin weet te verweven. In Slumberland vindt de Amerikaanse DJ Darky een sonisch meesterwerk uit, waarna hij op zoek gaat naar jazz-virtuoos The Schwa om het werk te bekronen met zijn zegen.

Creative Quest

door Ahmir-Khalib Thompson

Is er iets inspirerender dan succesvolle mensen horen vertellen over hoe ze bij hun success gekomen zijn? In The Creative Quest vertelt Questlove, de DJ en drummer van The Roots, over wat hij de afgelopen jaren heeft geleerd over zijn eigen creativiteit, en deelt hij ook nog eens de wijze lessen van een eindeloze reeks aan succesvolle vrienden, waaronder David Lynch, Prince en Usher.

The Autobiography of Gucci Mane

door Neil Martinez-Belkin en Gucci Mane

De memoire van een trapgigant die misschien nog groter zou zijn geweest als hij niet om de haverklap in de gevangenis zou belanden. Overigens begon Gucci Mane daar ook met het schrijven van deze dikke memoire, waarin hij vertelt over zijn beginselen als drugsdealer, zijn verslavingen, een moordaanklacht én zijn carrière als hiphop-superster, waarmee hij een inspiratie was voor een hele generatie hiphoptalent van rapper Nicki Minaj tot producer Metro Boomin.

The Bricks that Built the Houses

Kate Tempest

Hiphoppers met literaire ambities, daar zijn we wel bekend mee. Onderhand weet iedereen wel dat Nederland's eigen Faberyayo enkele titels op z’n naam heeft staan, maar minder bekend is dit boek van de Londense rapper Kate Tempest, die deze zomer ook op Best Kept Secret staat. Als auteur schrijft dichter/rapper Kate Tempest eigenlijk precies over de thema’s waarmee haar raps ook zijn doorspekt: sociale ongelijkheid en de desillusie van de Engelse arbeidersklasse. Als je een fan bent van Tempest’s sociaal geëngageerde rap en van haar vloeiende spraakwaterval, dan is dit boek voor jou.

Wat de fok, ouwe: het bizarre leven van DJ Dano

door Arne van Terphoven

Hardcore- en house pionier DJ Dano was één van de eersten die de bpm's richting de 160 liet pieken en was zodoende nauw betrokken bij de massale ID&T feesten vanuit waar de gabbercultuur zijn kale kop opstak. Stond 'ie als jonge jongen nog te draaien voor een gulden of honderd, al snel reisde hij van feest naar feest om op een avond enkele duizenden guldens naar binnen te harken. Buitensporig drugsgebruik, het einde van de gabbercultuur en een belasting debakel waren uiteindelijk de strop voor 'De Herman Brood van de House'. In "Wat de fok, ouwe" vertelt Arne van Terphoven het verhaal van DJ Dano's lichtelijk bizarre leven, van opkomst tot ondergang en hoe de DJ daarna wist op te krabbelen.