Met de kerstvakantie in zicht heb je opeens zeeën van tijd. Je kunt natuurlijk heel veel muziek gaan luisteren en mooie artikelen teruglezen, maar wat ook kan is languit op de bank met een beker warme choco of een glas glühwein naar de allerleukste en beste muziekpodcasts luisteren. Dit is onze selectie.

Disgraceland

Retespannend, verrassend en shockerend. Disgraceland gaat over de ongure, grimmige kanten van de muziekwereld. Alhoewel niet volledig gebaseerd op feiten (vooral om de spanning erin te houden), weet Jake Brennan op een spannend wijze zijn verhaal te vertellen. Over de aanleiding van de tragische dood van Whitney Houston, over hoe Snoop Doggs carrière bijna van de baan ging door moord, en waarom Rick James gearresteerd werd voor ontvoering en marteling van twee vrouwen.

Broken Record

Als muziek voor jou niet alleen om het luisteren gaat maar ook om het achterliggende verhaal is Broken Record een hele toffe. In deze podcast gaan producer Rick Rubin, schrijver Malcolm Gladwell, en voormalig New York Times-redacteur Bruce Headlam in gesprek met muzikanten over het verhaal achter de muziek. Zo gaat Rubin samen Tyler, The Creator naar Italië om te praten over zijn laatste album IGOR en spreekt hij FKA Twigs over het creatieve proces dat leidde naar haar tweede album MAGDALENE.

Dissect

In deze serie wordt per seizoen beetje bij beetje een album ontleed. Perfect dus als je een enorme muzieknerd bent. Host Cole Cuchna bespreekt iedere aflevering een liedje van de plaat en duikt zo diep mogelijk de krochten van het album in. Tot nu toe heeft Cuchna zich gefocust op moderne hiphopklassiekers zoals Kendrick Lamars Damn. en To Pimp A Butterfly en Tyler, The Creators Flower Boy. Maar hij maakte ook een speciale miniserie rondom Lauryn Hills The Miseducation of Lauryn Hill ter ere van het twintigjarige jubileum van dat album.

Mogul

Mogul biedt een kijkje in de wereld van de Amerikaanse hiphop. Seizoen 1 wijdt zich aan de dood van manager Chris Lighty, een grote naam in de Amerikaanse hiphopwereld. Iedere aflevering komt de ene na andere grote naam uit de hiphopwereld praten over Lighty. Het tweede seizoen gaat over de geboorte van southern hiphop, die begint bij de rapgroep The 2 Live Crew.

Popcast

Waarom zijn films zo geobsedeerd met met popsterren? Hoe komt het dat Post Malone als alles en niks tegelijk klinkt? En waarom hebben boybands - oud en nieuw - zo’n centrale plek in de popmuziek?
Eigenlijk hoef je alleen maar de afleveringstitels te bekijken en je ziet al dat er een scala aan relevante en interessante e onderwerpen voorbij komen in deze podcast van The New York Times, waarin muziekcriticus Jon Caramanica de huidige trends, nieuws en alles rondom popmuziek bespreekt. Ja, dan kun je wel zeggen dat het een Popcast is.

 

Song Exploder

Wat is het idee achter een liedje? Waar gaat het liedje over? Hoe kwam het liedje tot stand? In Song Exploder - gehost door Hrishikesh Hirway - vertellen bekende muzikanten hoe een liedje van hen is ontwikkeld en waar het nummer over gaat. Een indrukwekkende reeks namen is al langs geweest bij Hirway: van Clairo tot Björk en van Fleetwood Mac tot The National. 

Reasonably Sound

Muziek is geluid en geluid is muziek. Reasonably Sound is simpelweg een podcast over geluid. Over het geluid van vuurwerk en explosies en je automotor. Maar ook over pratende machines en waarom we met onze handen klappen en voeten stampen tijdens concerten.

All Song Considered

Muzieknerds Bob Boilen en Robin Hilton praten over hun nieuwste muziekontdekkingen en spreken met de meest iconische artiesten en figuren uit de muziekindustrie. Een vermakelijke podcast waar je ook nog een heleboel nieuwe muziek ontdekt. All Songs Considered staat niet op Spotify, maar hier kan je alle afleveringen vinden. Leuk weetje: Bob Boilen is ook de man die ons gezegend heeft met de intieme concertserie Tiny Desk.

Bakkie Bakkie

Steven van Lummel en Justin Verkijk hebben met Bakkie Bakkie de vermakelijkste podcast over de Nederlandse muziekindustrie - en dan vooral over de alternatieve elektronische kant daarvan - in handen. Ze spraken al eerder met Giorgio Mordor, Tom Trago en Benny Rodrigues. Lange gesprekken over muziek, maar ook over nonsens. Een intrigerend kijkje in de wereld van dj's en de elektronische muziekwereld.

Yous en Yay: New Emotions

Pepijn van Lanen en Yousef Gnaoui oftewel Faberyayo en Sef kletsen in deze podcast met interessante en inspirerende types over alles en niets. Ze nemen in ieder geval lekker hun tijd; een aflevering duurt tussen de anderhalf en tweeënhalf uur. Van Ronnie Flex en Joost tot Merol en Benny Sings, maar ook niet-muzikanten als Tim den Besten en Monica Geuze komen langs bij de rappers.

Woordenschat

Veronica van Hoogdalem praat elke twee weken met Nederlandse rappers en producers uit Spotify's befaamde Woordenschat-playlist. Veronica kletst met onder andere Leafs, Latifah en Bizzey over hun creatieve proces, muziek en inspiratiebronnen.

De Machine

3voor12-redacteurs Atze de Vrieze en Niels Aalberts nemen je in 3voor12-podcast De Machine mee in de wereld achter de muziek. Ze praten met allerlei figuren uit de muziekindsutrie over de wereld van reclamemuziek, coverbands, hoe de Staat zijn droom waarmaakte, en de grote ruzie tussen Taylor Swift en Scooter Braun.

Dolly Parton's America

De allerleukste muziekpodcast van het moment: Dolly Parton's America. In de podcast van presentator Jad Abumrad vertelt hij op intrigerende wijze de geschiedenis van Amerika aan de hand van Dolly, de vrouw die iedereen samen brengt. Niet alleen Abumrad is aan het woord, de zangeres zelf ook! 

Stay Free: The Story of The Clash

Rapper Chuck D vertelt in Stay Free: The Story of The Clash de geschiedenis van de Britse punkband The Clash. Chuck D - oprichter van rapgroep Public Enemy - werd de hiphop-equivalent van The Clash' zanger Joe Strummer genoemd. Op kalme wijze weet de rapper met archiefopnames het verhaal van de legendarische band weer tot leven te brengen.

Rewind

In de podcast Rewind uit 2018 hebben Atze de Vrieze, Ralph-Hermen Huiskamp en Tom Hofland het over de cruciale momenten uit de Nederlandse dancegeschiedenis. In vijf afleveringen vlieg je van de afgebrande RoXY naar het veertig uur durende afscheid van club Trouw. Nu is er een tweede seizoen, over het levenslied, met prachtige verhalen over Johnny Jordaan, de Zangeres Zonder Naam en Drukwerk.

Psychocandy

Radio-dj Lotje IJzermans keerde dit jaar na 25 jaar terug met de podcast Psychocandy.  De titel verwijst naar het gelijknamige album van Jesus and The Mary Chain. Lotje bespreekt in Psychocandy een rijk scala aan alternatieve muziek van toen en nu en spreekt met eigentijdse artiesten uit het Nederlandse poplandschap. Onder meer Eefje de Visser, Spinvis, Meindert Talma en Faberyayo zijn al een keer aangeschoven bij Lotje. Ook zijn er wekelijks legendarische opnames uit het VPRO-archief. 

Switched on pop

De meest nerdy en bij vlagen hilarische podcast van musicoloog Nate Sloan en songwriter Charlie Harding gaat in op de vraag waarom popmuziek zo aanstekelijk werkt. Hoe moeten we naar Koreanse pop luisteren? Waarom is 90's muziek zo bizar? Het duo gaat iedere aflevering in op een ander aspect passend bij de huidige popcultuur en weten op een komische wijze de luisteraar mee te slepen in het verhaal.

Midnight Chats presented by Loud and Quiet

Het Britse popblad Loud and Quiet zorgt met Midnight Chats voor het beste gesprek met je favoriete artiest. Stuart Stubbs en Greg Cochrane weten op een boeiende wijze het gesprek te voeren met hun gasten en zo interessante hoeken in te duiken: van mentale gezondheidsproblemen in de muziekindustrie, optreden met Beyoncé en Lou Reed ontlopen. Alles komt voorbij zo rond de klok van middernacht.