Na twee goede festivaldagen worden we de laatste dag van Best Kept Secret pas echt op fenomenale optredens getrakteerd. Carly Rae Jepsen laat zien hoe leuk pop is, Christine and the Queens geeft een show vol iconische beelden. Big Thief speelt liedjes van een fenomenale plaat simpelweg heel goed. En Lizzo? Zij is onze nieuwe popqueen. Dit zijn de beste shows die we dit weekend zagen.

13. Kurt Vile is de juiste man op de juiste plek

Soms kunnen moment, locatie en muziek op zo’n ideale manier samenvallen dat het van bovenaf lijkt bepaald. Kurt Vile kondigt een nummer aan met de mededeling dat het over een mooie dag als deze gaat. 

Lees de hele recensie.

12. Giant Swan dendert dwars door een staalfabriek

Leuk dat Kraftwerk daarnet een Trans-Europees treintje het veld over stuurde, hier dendert een uur lang een kilometerslange goederetrein dwars door een kolkende Seven.

Lees de hele recensie.

11. Whispering Sons is spookachtig goed

De lange haren worden geregeld voorover geslagen. Er zit emo in haar zang, sommige woorden worden er met grunt uitgeschreeuwd. Whispering Sons weet hoe gespeeld moet worden met intensiteit en volume. De Belgen maken precies de juiste noise

Lees hier de hele recensie

10. Carly Rae Jepsen laat zien hoe leuk pop is

Het maakt niet uit dat niet elke uithaal even zuiver is, dat die band wel een erg gezichtsloze bedoening is. Carly brengt haar synthpop zo oprecht als je maar kunt wensen, met gulle pretoogjes en een mal koeienpakje. Nou ja, toch wel heel erg aangedikt. Maar too much? Carly ís nu eenmaal too much.

Lees de hele recensie.

9. Bon Iver laat zijn muzikale cryptogrammen schitteren

Dat shirtje – van het obscure gitaarpedalenmerk Devi Ever FX – lijkt hij vanochtend uit de kast te hebben getrokken omdat het het enige shirt was dat nog soort van schoon is. En toch, als hij zijn kopstem laat klinken, vergeet je dat allemaal. Dan valt het hele veld stil.

Lees hier de hele recensie

8. BCUC wekt je voorvaderen tot leven met een bicycle kick

De afkorting BCUC staat voor Bantu Continua Uhuru Consciousness, en het is een spiritueel muzikaal collectief uit Soweto. Niet zozeer religieus, het is geen gospelact, maar frontman Jovi oogt en klinkt wel als een bezeten predikant. Het idee: vijf percussionisten, een bassist en een voorganger die het tempo hoog en de gelederen strak houden.

Lees de hele recensie.

7. Fat White Family verleidt met naargeestige koortsdromen

Pedofilie, decadentie, kilometerslange voettochten vol seksuele frustratie. De onderwerpen volgen elkaar op als angstige koortsdromen. Maar wel zo aantrekkelijk dat je er vrijwillig in wil verdwalen. Heel even zou je willen dat je net zo naar de klote bent als een goed deel van Fat White Family. 

Lees hier de hele recensie

 

6. Crack Cloud is een dansbare stuiptrekking

Hoe meedogenloos en onverstoord Crack Cloud door de setlist heen jakkert, maakt ze tot een onwaarschijnlijke live-sensatie. Klonk het al goed op plaat, dan wordt daar live nog een dimensie aan toegevoegd. Zo spelen ze puntige post-punk à la de jonge hondenjaren van de Talking Heads met een haast onheilspellende groove.  

Lees hier de recensie

5. Kate Tempest

Kate Tempest zoekt toenadering in ijskoude wereld

Hoe moet je tegen alle narigheid in de wereld opboksen? Het antwoord is simpel: met liefde. Tijdens liefdesverklaring ‘Firesmoke’ verandert opeens de hele gelaatsuitdrukking van spoken word-artiest Kate Tempest, en daarmee ook de sfeer in de hele tent. Haar conclusie is al even mooi: ‘There is so much peace to be found in peoples faces.’ Wat een impact heeft ze ermee, je pikt de mensen bij wie het keihard binnenkomt er zo uit: mensen die niet meer kunnen praten, zo hard moeten ze huilen. Schokkend en met rode ogen. Knock out.

 

4. Sports Team

Sports Team heeft de geniale aanvoerder

Oorspronkelijk komt de club uit Cambridge, maar Sports Team traint nu in Londen. Het Engelse druipt er geregeld af. Wel met een Amerikaans toefje. Het zestal is geregeld Blur, maar wel in de periode waar David Albarn op die titelloze plaat uit 1997 het Pavement-pad inslaat. Sports Team gaat ook met de vuisten vooruit als Palma Violets. Niet onbelangrijk, de band heeft een paar nummers die zich met die voorbeelden kunnen meten.

3. Christine and the Queens

Christine and the Queens is alle schaamte voorbij

Na de ingetogen Bon Iver op vrijdag en de statische robots van Kraftwerk gisteren is de headliner op de zondag van Best Kept Secret een brok dynamiek. Christine danst, zingt, laat het vuurwerk knallen, rijst naar de nok van het podium. 

2. Big Thief

De zangeres van Big Thief heeft een stem uit duizenden, ze kleurt de nummers in met een breekbare kopstem die live nog net wat meer craquelé vertoont. In die ene zin in ‘Mythological Beauty’, bijvoorbeeld, een op het eerste gehoor zoet indierockliedje waarin ze opeens begint te schreeuwen over de oudere broer die ze nooit heeft gekend. ‘You gave it to a family who you thought would love and take better care.’ En het mooiste moment van het mooiste album van 2019 blijkt ook live geweldig. Slowcorenummer ‘Contact’ barst opeens open met zingende feedback en een ijzingwekkende gil van Lenker. Verpletterend mooi.

1. Lizzo

Alle billen omhoog voor Lizzo

‘I’m my own soulmate’, zegt Lizzo. Ze heeft dezelfde zelfverzekerdheid en lol als haar danseressen. Zij zijn ook pluszize en hun donkere outfit laat een groot deel van de bilpartij zien. Hier wordt naar hartelust mee getwerkt en in acrobatische posities mee geschud en op geslagen. Lizzo is de dirigent. Ze is meer dan een zangeres, ze is haar eigen beweging. Best Kept Secret mocht erin meedelen. A big star is born.