Hij komt, hij komt, die lieve, goeie... Synth. Op 5 december vierden we Pakjesavond in 3voor12 Radio met de grote Synterhklaas Special. Drie uur lang stond de uitzending in het teken van synthesizers. We hadden een synthexpert over de vloer, belden met een synthbouwer en draaiden natuurlijk louter hits met synths. Luister de hele uitzending hier terug.

Synthexpert Allert Aalders over de vloer

Er zijn maar weinig mensen die zoveel synthesizers hebben en er zo veel vanaf weten als Allert Aalders. Samen met Ben Spaander is Allert hoeder van Sonar Traffic, een waar synthparadijs in Utrecht. Het bevindt zich op de zolder van het oude Tivoli, waar nu broedplaats Kytopia huist. Samen met Allert grasduinden we drie uur door de muziekgeschiedenis om te kijken hoe nieuwe synths vaak aan de wieg stonden van hele nieuwe genres.

Allert legde uit hoe Moog een van de eerste synthbouwers ter wereld werd, hoe de Roland JP-8000 de weg vrijmaakte voor de anthem trance van Nederlandse wereldsterren als Armin van Buuren, Tiësto en Ferry Corsten en waarom er zonder de Massive Plugin geen dubstep bestaat. Aan het eind van de uitzending haalde hij natuurlijk zijn modular nog van stal.

Een stoomcursus italo van expert René Passet

Geen synthspecial zonder italo. Want leuk en aardig, progs met modulaire synths, trance met zagende synthesizers en new wave met zoemende moogs: er kan maar een synthgenre het leukst zijn. Italo natuurlijk. René Passet heeft zo veel meter aan platen uit het genre staan, dat hij Eva haarfijn kan uitleggen wat precies de impact van de Italianen was die in de jaren tachtig met goedkope synthesizers en drumcomputers melancholische discopop maakten. En waarom het nog steeds zo ontzettend aanstekelijk is. 

Harpo 't Hart bouwt zijn eigen synths

Er was een periode waarin analoge synths helemaal niet meer gebouwd werden: alles moest digitaal. Nu pakt een groep gepassioneerde bouwers het ambacht weer op. Harpo 't Hart legde uit hoe je zo'n synth nou precies bouwt. 'Eigenlijk kun je overal een synthesizer van maken. Je platenspeler is ook een synthesizer. En als je een mengpaneel kortsluit, gaat hij ook een toon maken.' Harpo droeg ook een track aan voor de Syntherklaas Special, 'Love Without Sound' van White Noise. 'Die komt uit 1969, heel vroeg dus. Maar hij was z'n tijd eigenlijk al ver vooruit en maakt gebruik van techniek die officieel nog niet bestond.'

Sergio is de Synthman van EUT: 'Ik was meteen verliefd op mijn Juno'

Niet alleen elektronische acts maken anno 2018 gebruik van synthesizers. Steeds meer 'gitaarbands' gebruiken de synth als vervanger van bepaalde partijen, zoals de bas. Sergio Escoda van de Amsterdamse post-poppers EUT is zo'n Synthman. Eerst hield hij meer van orgels, maar toen hij eenmaal een Juno 60 had aangeschaft, was hij op slag verliefd.  Hij maakt het geluid waar ik altijd naar zocht.'

Tobbe vindt dat Kraftwerk niet mag ontbreken in de Syntherklaas Special

Bij een Syntherklaas Special hoort natuurlijk een Synth Request. Volgens treinmachinist Tobbe mochten de Duitse pioniers van Kraftwerk niet ontbreken. 'Zij waren hun tijd ver vooruit en zijn een inspiratie geweest voor heel veel andere acts.' We maakten Tobbe blij met 'The Model'. 'Dat is volgens mij wel een hit geweest, die veel mensen misschien nog wel herkennen.'

Luister hier de hele uitzending terug

3voor12 Radio met Eva Koreman hoor je elke maandag tot en met donderdag van 21.00 uur tot 00.00 uur op 3FM, via je radioonline of de 3FM app (iOS / Android).