De zon blijft branden. Ook dag twee in de Groene Heuvels zal de geschiedenisboeken ingaan als bloedheet. Daarnaast kijken bezoekers met een half oog op hun mobiel naar de achtste finales van het WK-voetbal in Rusland. Totdat de zilveren vos David Byrne het podium betreedt, die een magische show neerzet die tot het beste van zijn carrière gerekend mag worden. En het beste van deze dag. Dit is de top 5 van de zaterdag.

Oh Sees had de live-reputatie uit kunnen vinden. Staan ze ingeplugd, dan leveren ze. Wat de verwachtingen natuurlijk ook weer opvoert. Of misschien wel niet. Ze doen het gewoon. Ook op Down The Rabbit Hole. Het daglicht is volledig uit de avond getrokken. De visuals branden in de lage lange tent. Oh Sees uit San Francisco brengt hun stoomrock naar voren in dikke lagen energie. Eerst punky, dan duikt de band verder de diepte in.

Tijdens ‘Wanna Sip’ wrijft Fever Ray haar kruis tegen haar microfoonstatief met een manische grijns en wijd opengesperde ogen. Ze is meer dan slechts zelfverzekerd. Het zit diep vanbinnen, ze straalt het tot mijlenver uit. Met haar energie kan ze de dynamiek in een ruimte in een ogenblik op z’n kop zetten. Sinds kort hebben we daar een woord voor: Big Dick Energy. Fever Ray heeft er meer van dan wij allemaal.

En dan gaat het los: duizelingwekkende drumsalvo's, scheurende gitaren, een bovenmenselijk snel pompende bas, en de strijdlustige schreeuw van Talbot. Hij beukt zijn vuist tegen de borst, belandt ineens op de grond en maakt een onhandige achterwaartse koprol. Hij legt tussendoor de boodschap nog eens uit: rechtse kranten zijn klote, genationaliseerde gezondheidszorg is goed, uiteindelijk gaat het allemaal om liefde.

Tegen die tijd scandeert iedereen zijn naam al: ‘Karel! Karel! Karel!’ Leuke naam is dat, trouwens. Wedden dat het Nederlands namenregister over negen maanden opvallend vaak de naam Karel mag oppennen? Die zijn allemaal tot dit moment terug te leiden.

Wat volgt is mokerslag op mokerslag: de ene na de andere naam van zwarte Amerikanen die sneuvelden door politiegeweld. Trayvon Martin! Say his name. We nemen afscheid met een glimlach. Echt.