De vrijdag van Down The Rabbit Hole 2018 gaat de boeken in als extreem zonnig. Over de line-up valt ook niet te klagen. Met Black Rebel Motorcycle Club op het hoofdpodium en Queens of the Stone Age als afsluiter kan er natuurlijk weinig misgaan. En dan was daar natuurlijk nog De Jeugd van Tegenwoordig die aftrapten. Wij maken op het eind van deze eerste festivaldag de balans op. De Top 5.

Ja, daar gaat het Hopkins om. Focus je op het moment. Dat begint eigenlijk al bij de eerste seconde, als door een pikdonkere tent alleen die witte strepen licht flitsen. Die eerste dreun van de bas – oh god, die bas – verdrukt meteen alles wat je ooit eerder gehoord hebt. Je ruggengraat rilt, je pupillen worden klein, zelfs je keel knijpt samen. Daar gaan we.

En dan gaan onverwacht toch alle remmen los. ‘On My Mind’ is haar grote hit, een UK-garagetrack met grime-producer Preditah die eigenlijk niet zo past in deze set. Teveel drive, te weinig diepte, maar zo aan het einde durft ze eindelijk alle ruimte te nemen die ze verdient. En zo windt ze zonder al teveel poespas iedereen om haar vinger.

Onder luid applaus dansen er drie mensen met Tessa mee. En dan vijf, en dan tien. Voor het podium, erachter, staand op de banken. Het halve veld stort zich in een dansfeest. Tussen de stampende voeten stijgt het stof in grote wolken op, alsof iemand besluit dat deze dansvloer een rookmachine verdient. Zo bezorgt LUWTEN – juist het subtiele, tedere LUWTEN – dit gekke festival op dag één al een uitgelaten, waanzinnig, magisch moment.

Het zijn geen extraverte bandleden, de vijf MGMT’ers, maar in de finale komen ze zowaar los. De band eindigt sowieso met een hattrick: ‘Electric Feel’, ‘Me And Michael’ en uitsmijter ‘Kids’ die het hele veld op en neer laat deinen. De psychsynthpoppers van MGMT doen gewoon weer mee.

Met een destructieve groove duwde Queens of the Stone Age deze eerste dag van Down The Rabbit Hole naar een zinderend hoogtepunt. Vaak onweerstaanbaar dansbaar, retestrak, en voor Josh Homme was het menens vandaag.