Op 5 mei wordt onze vrijheid gevierd met muziek. Veel muziek. Je hebt die veertien grote festivals, maar ook kleinere feesten. Waar o waar moet je heen als muziekliefhebber? Wij raden een van deze plekken aan:

Vrijland Festival (Amsterdam, Blijburg aan Zee, 35 euro)
Dansen met je voeten in het zand, dat is vrijheid en laat dat nou nét hetgeen zijn wat we deze dag vieren. Veel uitstekende house en techno op het menu: Tom Trago, Mirella Kroes, JP Enfant, Sandrien en zelfs Detroit-veteraan DJ Bone en de jazzy housemeester Byron the Aquarius. Op de Puna-stage staan hiphopnamen waar je warm van wordt, onder andere Yung Internet, SMBG en Bokoesam.

Amsterdams Verbond (Amsterdam, Sportpark De Eendracht, 34,50 euro)
Dit festival is voor de danceliefhebber. De line-up is gevuld met dj’s, maar ook met namen uit de hiphopscene. Bijvoorbeeld The Flexican & Sef, Benny Rodrigues en Yung Internet betreden het podium. En terwijl bij de meeste Bevrijdingsfestivals om vijf voor vijf stil staan bij de vrijheid, wordt hier 's avonds om 8 uur 2 minuten herrie geschopt. D’r wordt je verzocht om zoveel mogelijk pocketsize lawaaimakers mee te nemen zoals feesttoeters, ratels en fluitjes.

Bevrijdingsfestival Groningen (Groningen, Stadspark, gratis)
Hallelujah. Dat Sena Perfomers Stage in Groningen is er eentje om u tegen te zeggen. Deze staat volgepland met Nederlandse hiphopacts zoals Jairzinho, Bizzey, Yung Nnelg, ANBU en Boef. Op het hoofdpodium staan ondertussen grote zalenvullers Tom Odell en Glass Animals. 

Bevrijdingspop Haarlem (Haarlem, Haarlemmerhout, gratis)
In Haarlem werd in 1980 de basis gelegd voor alle Bevrijdingsfestivals en is het dus aan zijn stand verplicht om met een goed programma te komen. Dat is gelukt, met een mooie all-round line-up. O.a. De Jeugd van Tegenwoordig, Bombino, Douwe Bob, Jungle By Night, Jonna Fraser, Indian Askin, Sevn Alias, Rondé en 12van3voor12’ers Radio Eliza staan op de planken. En het is het enige Bevrijdingsfestival dat man of the hour Spinvis (Album van de Week) heeft.

Bevrijdingsfestival Nijmegen (Nijmegen, Hunnerpark, gratis)
Van sommige artiesten hoop je dat je ze eerder kende. Linde Schöne, De Likt en Jonna Fraser zijn daar goede voorbeelden van. Laat het nou net zo zijn dat deze op één en hetzelfde festival spelen. Drie losse concertkaartjes zijn echt duurder dan een retourtje Nijmegen, dus geen excuses.

Bevrijdingsfestival Overijssel (Zwolle, Park de Wezenlanden, gratis)
Blaudzun, Kensington, Jett Rebel, Paul Sinha: op het eerste oog doet Bevrijdingsfestival Zwolle denken aan de line-up van de 3FM Awards vorige maand. Maar het heeft wat bijzondere bekende en onbekendere troeven achter de hand: de Vlaamse rapster Coely, Afrojack-collabo Fais, electronische pop noir van Lakshmi en… de metalgrootheden van Textures.

Bevrijdingsfestival Utrecht (Utrecht, Park Transwijk, gratis)
Op deze 25e editie hebben de programmeurs goed hun best gedaan. Grote namen als Blaudzun, Kenny B en woestijnbluesact Bombino staan naast 45ACIDBABIES, Jo Goes Hunting, Indian Askin en harpist Remy van Kesteren. De grootste chaos ontstaat waarschijnlijk bij SMIB. 3voor12 Utrecht poppodium dB's programmeren samen een podium: FOES, Bon Sjef & Phill Ballins en Ziggy Splint staan daar als nieuw talent. Mocht je nog niet genoeg uit je plaat zijn gegaan op het festival, dan heeft TivoliVredenburg nog een afterparty met bijvoorbeeld The Flexican, DJ St. Paul en Gallowstreet. Plus de eerste editie van Biergarten is er: Een pop-up indoorpark met vooral heel veel bier en andere drankjes.