Van Iggy Pop z’n online radioshow tot een viering van weirde new wave en Vlaamse chansons, van Nederlands vlaggenschap Red Light Radio tot gewoon de heetste nieuwe muziek van het moment: lang leve de grote diversiteit aan online radiostations. Omdat dit weekend het Online Radio-festival neerstrijkt in Amsterdam, hierbij een lijstje met de tien online radiostations die je echt eens moet luisteren.

Red Light Radio

Vanzelfsprekend beginnen we in Amsterdam met het supercoole stationnetje Red Light Radio, dat al een jaar of zes vanuit een bezemkast aan de Wallen uitzendt. Ze hebben een lichte nadruk op de dansvloer, maar je hoort eigenlijk alles van black metal tot ambient, van Indonesische funk tot hiphop. Clubs van Dekmantel tot Excelsior Recordings, van Elias Mazian tot Beesmunt Soundsystem hebben er eigen shows, Faberyayo deed er een Hazes-special en ja, af en toe komen er ook grote internationale dj’s langswippen. Red Light Radio is niet alleen een ontzettend leuk station om te luisteren, maar ook een belangrijke cultivator voor de Nederlandse dj-scene. De jongens van Red Light vliegen inmiddels de hele wereld over en hosten ze eigen podia op o.a. Appelsap en Lentekabinet. Er zijn zelfs al clubs die afkijken bij Red Light Radio, waaronder Stranded.FM in Utrecht en Operator in Rotterdam.

--> Luister Red Light Radio

Intergalactic FM

Door naar Den Haag voor Intergalactic FM, het vijfdubbele stationnetje van Ferenc van der Sluijs alias I-F. Vijfdubbel? Jazeker, op de hoofdzender vind je vooral gruizige electro en acid, maar dan zijn er nog eens vier non-stop muziekzenders. Classix gaat meer richting de disco en italo en The Dream Machine gaat van space-jazz tot ambient waar je gerust een uiltje op kunt knappen. De gemene deler? Het is allemaal zo spacey dat je spontaan een dikke joint wil opsteken om op de bank weg te zakken en naar andere sterrenstelsels te zoeken. Oh, en als je een op de tien platen kent die I-f de ruimte in stuurt, mag je jezelf al een extreme muzieknerd noemen. 

--> Luister Intergalactic FM

Beats 1

Mogelijk het meest ambitieuze online radiostation wereldwijd is Beats 1 van Apple, met een uitzonderlijk frisse muziekselectie die de nadruk legt op elektronische pop, hiphop en R&B. Apple trok BBC Radio 1-vlaggenschip Zane Lowe aan om de kar te trekken en heeft shows van Frank Ocean, Pharrell, DJ Khaled, Drake en Major Lazer. Maar ook Jehnny Beth (Savages), Lars Ulrich (Metallica) en Ryan Adams maken radioshows voor Beats 1. Oh ja, en grote kans dat je de grootste hits van het jaar het eerste hoort op Beats 1, want het is krankzinnig hoeveel prestigieuze primeurs ze per dag uitzenden.

--> Luister Beats 1 via iTunes (geen Apple Music-account voor nodig tenzij je shows wil terugluisteren)

Stroom.TV

Oprichter Ziggy Devriendt zal zelf verontwaardig zuchten bij opname van Stroom.TV in dit lijstje: is zijn online zender immers niet eerder een tv-kanaal? Wellicht heb je Devriendt wel ’ns zien draaien als DJ Nosedrip of kocht je zonder het te weten een plaat bij hem in Music Mania in Gent. Stroom.TV is dus ook zijn werk: een weirde collage van GIFjes en knip-en-plak-videokunst, van weirde jazz uit de jaren zestig tot Belgische new wave en een Vlaamse chansonklassieker.

--> Luister Stroom.TV

NTS

Een geïmproviseerde performance geïnspireerd door eeuwenoude Japanse thee-ceremonies? Een show van techno-punk-legende Andrew Weatherall? Grommende techno van Neerlands trots A Made Up Sound? Je hoort het allemaal op NTS, met een thuisbasis in Londen maar ook studio’s in Los Angeles, Shanghai en Manchester. De zender is best wel arty, maar met een sterrencast aan vaste dj’s en gasten. Oh, ook de Rotterdamse zangeres Sevdaliza heeft een eigen show. Persoonlijke favoriet is de show van Optimo, en redelijk vergelijkbaar is Berlin Community Radio.

--> Luister NTS 

BBC Radio 6

Veel minder houtje touwtje is deze jaloersmakend goede online radiozender van BBC. Het is allemaal wat oubolliger en minder schreeuwerig jong dan BBC Radio 1, maar ook aanzienlijk diverser en met verrassend veel bekende gezichten. Luister bijvoorbeeld eens de vaste radioshow van Iggy Pop, waarin de rock ’n roll-legende met een korzelig laag gegrinnik de rock ’n roll-plaatjes uit zijn jeugd aankondigt. Ook Jarvis Cocker en Guy Garvey (Elbow) hebben eigen shows, en het allerleukst is de show van Gilles Peterson, die gerust van Alice Coltrane naar Mount Kimbie en David Axelrod naar Mr. Fingers draait. 

--> Luister BBC Radio 6

Worldwide.FM

Diezelfde Gilles Peterson heeft sinds een jaartje ook een eigen online radiostation: Worldwide.FM. Dat is precies wat je hoopt: veel wereldmuziek en jazz, maar telkens ook met een link naar de hedendaagse beats-scene en af en toe wat soulvolle hiphop. Vaak vraag je je af waar Gilles toch zijn parels vandaan plukt. Nou, uit stoffigste platenbakken vanuit de hele wereld.

--> Luister Worldwide.FM

FIP ​​​​​​​

Is je dat allemaal iets te moeilijk of wordt je partner helemaal kriegel wanneer je Intergalactic.FM aanzet tijdens een romantisch dinertje? Zet dan vooral het eclectische Franse radiostation FIP eens op: non-stop redelijk licht verteerbare muziek, van een Miles Davis-klassieker tot opera en van reggae (ja, dat helaas wel) tot die ene supercoole track van BCUC. Als bonus krijg je het nieuws en de verkeersinformatie erbij, maar in het Frans klinkt zelfs die vrolijk.

--> Luister FIP

Rinse FM

Ooit begon Rinse FM als een piratenzender in Londen, opgericht door de toen zestienjarige grime-legende DJ Slimzee. Ze waren de katalysator van de grime-scene met jongens als Dizzee Rascal en Wiley, en vormden later een belangrijke voedingsbron voor de substep-scene. Inmiddels focust Rinse op de Britse dance-scene in de breedste zin van het woord. 

--> Luister Rinse FM

Dublab

Moeder aller online nichestations is Dublab uit Los Angeles, dat al sinds 1999 bestaat en een belangrijke voedingsbron is voor de beatscene aldaar. Jongens als The Gaslamp Killer en Daedalus lopen er de deur plat, en ook Flying Lotus is een graag geziene gast. Bijzonder cool is hun zoek-functie, waarmee je op basis van genre, artiestenaam en jaar door hun gigantische archief kunt slenteren en zomaar op een livesessie van Gil Scott-Heron uit 2001 kunt stuiten. Veel van de shows zijn achteraf bovendien te downloaden. 

--> Luister Dublab

Volg hier het Online Radio Festival. 3voor12 is overigens verantwoordelijk voor de online radiozender 3FM Alternative, die zou je ook eens een zwengel kunnen geven.