Ook deze editie kwam weer een overweldigende hoeveelheid buitenlandse bezoekers op Dekmantel Festival af. Engelse, Fransen, Duitsers, Spanjaarden, zelfs Australiërs kwamen een weekend dansen in Amsterdam, het was echt zoeken naar de Nederlanders? Waarom blijven die thuis?

Internationaal ​​​​​​​

Al vanaf het begin heeft Dekmantel in hun PR een duidelijke internationale focus gehad. Toonaangevende media als Resident Advisor en Boiler Room werden aan het festival gekoppeld, en interviews met de organisatie werden strategisch verdeeld over de vier belangrijkste landen: Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Opvallend genoeg komen namelijk de meeste bezoekers uit de hoofdsteden van die vier landen, plekken die bepaald niet te klagen hebben over hun lokale scene. Maar de behoefte om over de grens te kijken groeit de laatste jaren sowieso, ook onder Nederlanders. Het festival heeft natuurlijk een ideale ligging voor wie van buiten komt: precies tussen Amsterdam en Schiphol in. 

Showcases

Niet alleen de marketing van het festival is vanaf het begin internationaal gericht geweest. Ook de uitbreiding van het merk Dekmantel vindt vooral in het buitenland plaats. Vorig jaar begon Dekmantel het kleine festival Selectors in Kroatië, dit jaar kwam daar een Dekmantel Festival in Sao Paolo bij. En dan zijn er ook nog talloze Dekmantel showcases in Europese clubs, met veel focus op artiesten die bijvoorbeeld releases op het label hebben, zoals Palms Trax, Juju & Jordash en Fatima Yamaha. Al die buitenlandse events dragen bij aan de buitenlandse fanschare van het merk Dekmantel. In Nederland heeft Dekmantel zich juist iets terug getrokken: sinds vorig jaar zijn er geen Dekmantel events meer op Amsterdam Dance Event, waarmee een belangrijk visitekaartje naar het Nederlandse publiek verdwenen is.

Vakantie

Het eerste weekend van augustus is voor veel Nederlanders een onhandig moment voor een festival. Veel mensen zijn juist dan op vakantie, terwijl bijvoorbeeld Lowlands - twee weken later - alweer aan het eind van de schoolvakanties zit. Voor de vele jonge buitenlanders IS een weekje Amsterdam juist hun vakantie. En als je dan toch naar Amsterdam vliegt, ligt het voor de hand om meteen alle dagen mee te pakken, terwijl Nederlanders eerder geneigd zijn een dagje mee te pakken. 

 

Verwend

Nederlanders hebben natuurlijk ook nogal wat te kiezen in de zomer. Zo’n beetje ieder weekend is er wel een goed georganiseerd festival in of rond de stad, met vaak prima line-ups. Zeker voor dat deel van het publiek dat meer voor een gezellig feestje komt dan voor een specifieke line-up, is de noodzaak om specifiek hier bij te zijn niet zo groot. Natuurlijk zijn er in andere landen ook festival te vinden, maar met name Engeland heeft op het gebied van leftfield elektronica best wat in te halen. En juist Engelsen weten de weg naar Dekmantel overduidelijk goed te vinden.

Te laat

Of zitten de Nederlanders gewoon te slapen als de voorverkoop ingaat? Dat kan natuurlijk ook. Wat ja, het is natuurlijk bloedirritant dat je je zomer al in moet vullen als de krokussen nog niet eens bloeien en de zomervakantie nog geboekt moet worden. Let wel: op Lente Kabinet - het eendaagse festival van Dekmantel in het voorjaar - zijn een stuk meer Nederlanders te vinden. Dat festival is net wat goedkoper en ook een stuk minder snel uitverkocht.

Is het erg?

Blijft natuurlijk de vraag: is het erg? Worden de Nederlanders node gemist? Is een sterke band met het thuispubliek van belang voor de toekomstbestendigheid? Je bent geneigd om te zeggen: nee. Een festival als Roadburn laat zien dat het kan, jarenlang bepalend zijn in internationale kringen, terwijl bijvoorbeeld het Spaanse festival Primavera laat zien hoe een door buitenlandse bezoekers uit zijn voegen gegroeid niche festival een aanjager kan zijn voor het hele Europese circuit. De Amsterdamse dj scene ligt dankzij Dekmantel in elk geval onder een vergrootglas.