Allereerst natuurlijk Ali zelf, want hij bracht meerdere platen uit. Onder andere deze, met de passende titel The Greatest. Een ode aan zichzelf.
RIP Muhammad Ali: een ode in muziek
Van James Brown tot R Kelly tot Typhoon
Float like a butterfly, sting like a bee. Muhammad Ali, de overleden bokslegende, was een danser en de verpersoonlijking van (zwarte) trots. Een man met ritme en stijl die voor niemand opzij ging. En dat inspireerde heel wat muzikanten, van James Brown tot Typhoon.
Zingen kon ie ook, Muhammah Ali. Of Cassius Clay, zoals ie hier nog heet. Dit is zijn versie van Ben E King's klassieker Stand By Me.
The Greatest dus, dat vond ook Cat Power. Ze noemde in 2006 een album naar hem, met een gouden bokshandschoentjes-ketting op de cover. En nee, dat is dus geen Greatest Hits.
Het beroemdste gevecht van Muhammad Ali leidde ook tot een van de hoogtepunten in de carriere van James Brown. De funkpionier ging in 1974 met Ali mee naar Kinshasa, waar de bokser het opnam tegen George Foreman. Ali was een perfect match voor James Brown, omdat ze in die tijd allebei symbool stonden voor zwarte trots en pure power.
Halverwege de jaren zeventig was de roem van de bokser op zijn top. Het regende dan ook muzikale odes. Dit is een funk/disco nugget die je de komende weken vast ineens veel op de dansvloer gaat horen, geinspireerd door hetzelfde gevecht.
Een reggae classic van Dennis Alcapone uit 1973 in afwachting van zijn gevecht tegen George Foreman. Het meest relaxte dansje dat Cassius Clay ooit deed.
Het gevecht in Zaire (het voormalige Belgisch Congo) inspireerde natuurlijk ook Afrikaanse muzikanten, waaronder deze Tabu Ley Rochereau. De rumba muzikant speelde ook op het festival in 1974 en is in de bijbehorende documentaire te zien. Rochereau leefde op gespannen voet met het bewind en werd in 1988 zelfs verbannen. Hij keerde nog wel terug naar Afrika maar overleed uiteindelijk in Brussel.
De Engelse zanger Johnny Wakelin was zo vol van die match tegen Foreman dat ie het maar liefst twee keer probeerde. Eerste poging Black Superman flopte, maar in 1976 scoorde hij een internationale hit met In Zaire. Absolute favoriet van de muzikale Muhammad Ali volgers.
Beroemd verhaal: Muhammad Ali kwam na de Olympische Spelen in Rome met een gouden medaille op zak terugkeerde naar thuisstad Louisville, Kentucky. Daar kreeg hij in een diner te horen dat voor 'niggers' geen plaats was. Hij beende woest naar buiten, en wierp zijn eremetaal in de Ohio River. Dit countrynummer uit 1998 gaat over dat beroemde incident.
Typhoon's hit Bumaye is afkomstig uit een theaterproductie over de beroemde Ali-film When We Were Kings, of dat gevecht in Zaire in 1974. De kreet 'Ali Bumaye' (Ali, maak hem af) werd door het Afrikaanse publiek geroepen als aansporing.
Maar Muhammad Ali inspireerde niet alleen zijn eigen generatie. Ook R Kelly maakte een ode aan de bokser. Ook hier is Ali het ultieme symbool voor kracht en trots.
Peter Pan Speedrock floating like a butterfly. Sort of. Een seksnummer met Ali-referentie.
"It's fantastic to feel beautiful again!" Een feelgood indiepop song van The Wave Pictures uit 2008. Het nummer begint met deze verwijzing naar Ali's naamsverandering: "When Cassius Clay became Mohammed Ali / You became a part of me / I took you and I shook you and I ran away / To play at turning good strong hearts / Back into Cassius Clay."