Documentairefestival IDFA en Melkweg maken muziekprogramma bekend

Film over o.a. Laibach, Frank Zappa, X-Japan en The Rolling Stones

Atze de Vrieze ,

Het Amsterdamse documentairefestival IDFA heeft ook dit jaar weer een flink aantal muziekfilms op het programma. Later vandaag wordt het hele IDFA-programma bekend, 3voor12 licht alvast de muziek voor je uit. Net als voorgaande jaren organiseert de Melkweg bij zoveel mogelijk films een live-programma, en ook daarvan is het programma grotendeels rond.

Het festival loopt dit jaar van 17 tot en met 27 november. De Melkweg vertoont veel muziekfilms in het openingsweekend (18-20 november) en heeft bij een aantal daarvan een live-programma. Precieze locaties en tijden worden later bekend gemaakt. De kaartverkoop voor dit programma begint al op 21 oktober, eerder dan de reguliere verkoop van het festival, die start op 7 november om 19:00 uur.

WHERE YOU'RE MEANT TO BE
met live: Aidan Moffat (Arab Strap)
Q&A met Aidan Moffat van Arab Strap, gevolgd door een optreden met een trio waarbij Moffat songs uit de documentaire vertolkt, afgewisseld met stukjes comedy. Aidan Moffat (Vocals & Percussion), Jenny Reeves (Vocals & Violin), Stevie Jones (Piano and Guitar).

LIBERATION DAY
met live: Laibach
Q&A met Morten Traavik, gevolgd door een live optreden van Laibach

WALKING IN THE OPPOSITE DIRECTION
Met live: Felix Maginn (Moke) & The Citizens performing the music of The Sound
Felix Maginn (frontman van Moke) zal nummers van The Sound zingen, samen met The Citizens.

UNKNOWN BROOD
met live: Breaking Levees feat. David Hollestelle (ex-The Wild Romance)
De rock ’n roll-band Breaking Levees van Amsterdamse bodem spelen nummers van Brood, met de vader van een van de bandleden David Hollestelle als gastgitarist. Hollestelle maakte tussen 1981 en 2001 deel uit van The Wild Romance, de band rondom Herman Brood.

Chasing Trane: the John Coltrane documentary
Zelfs oud-president Bill Clinton vindt John Coltrane belangrijk genoeg om te duiden. Hij is een van de vele prominenten die zijn zegje mag doen over een van de meest innovatieve en onnavolgbare jazzmuzikanten ooit, wiens invloed rijkt tot in de LA-scene rond Flying Lotus en Kamasi Washington.

Contemporary Color
David Byrne (ja, die van Talking Heads) heeft een nieuwe fascinatie: color guards. Een typisch fenomeen op Amerikaanse high school, deze mix van cheerleaders en moderne dans, met bont-gekleurde vlaggen. Byrne stelt een avond samen met vooraanstaande indie-artiesten als Dev Hynes, St Vincent en tUnE-yArDs en de tien beste color guard teams.

Eat That Question: Frank Zappa In His Own Words
Wat moet je zeggen over Frank Zappa, dat ie zelf niet veel beter kan zeggen. Dat was het uitgangspunt van de film Eat That Question. Geen talking heads uit 2016, maar een collage van archiefmateriaal van een van de meest extravagante avant-gardisten uit de popgeschiedenis. Zappa over politiek, over drugs, over de betekenis van kunst.

Far Western
Neem even de tijd om op basis van de titel van deze documentaire vrij te associëren waar ie over gaat. Grote kans dat je ongeveer uitkomt bij het daadwerkelijke onderwerp, maar dat je niet kunt geloven dat je goed zit. Maar jawel: een documentaire over de obsessie van een aantal Japanse muzikanten voor Amerikaanse country & western.

Honky Tonk Heaven: The Legend Of The Broken Spoke
Tip voor SXSW-gangers, maar natuurlijk ook voor liefhebbers van good old fashioned country music. De Broken Spoke is een honky tonk in Austin, Texas, waar de tijd stil gestaan heeft. Tussen de nieuwbouw kun je hier je spreekwoordelijke paard nog gewoon aan de bar binden. Charmant nicheverhaal.

Joe’s Violin
Elk tweedehands instrument heeft een eigen verhaal, maar dat geldt zeker voor die van de 91-jarige holocaust-overlevende Joe. Hij doet zijn viool van de hand, en een 12-jarig meisje uit een van de armste wijken van New York is de gelukkige nieuwe eigenaar. Hun verhalen komen samen in deze romantische korte docu.

Liberation Day
Zelfs als je nog nooit van de band Laibach gehoord hebt, heb je ongetwijfeld berichten over ze gelezen afgelopen jaar. Voor het eerst ooit zou een westerse band optreden in Noord-Korea. Niet U2, niet de Stones, nee, de avant-gardistische Sloveense band Laibach had de eer. Dat kan niet anders dan een super intrigerende film opleveren.

The Man From Mo’Wax
Tussen de vele 70s iconen vinden we ook een fris document over James Lavelle, oprichter van het Mo’Wax label. De man die op zijn 21e al miljonair was door een briljant niche label te starten. Hij ontdekte DJ Shadow en werd zelf succesvol met de band Unkle, maar struikelde vervolgens keihard op de bumpy road van de muziekindustrie.

The Pit
Een filmisch opvallend portret van een jonge Oekraïense dirigent in de intense klassieke muziekwereld van New York. Is hij klaar om vanuit ‘de pit’ vooraan bij het podium een grote opera te begeleiden? Weinig woorden, veel zweet en muziek. Met een spectaculaire hoofdrol voor de keiharde leermeester.

Rocknrollertjes
Regisseur Daan Bol volgt drie jonge muzikanten uit Sittard met een droom: de grote doorbraak. Alleen: de 15-jarige zanger Sia belandt halverwege het draaiproces in een depressie, wat de korte film een totaal andere insteek geeft dan oorspronkelijk het geval was. Eigenlijk een jeugddocu, maar dan wel met een heel volwassen onderwerp.

The Rolling Stones Olé Olé Olé! : A Trip Across Latin America
Naast die film over Laibach in Noord-Korea is er ook nog deze: The Rolling Stones in Havana, Cuba. Het grote gratis concert in het beladen land is de climax van een uitgebreid geregisseerde Stones-in-Latijns-Amerika tour-film, die natuurlijk bol staat van de backstage-gebbetjes tussen Mick en Keith en een hele hoop couleur lokale.

Shot! The Psycho-Spiritual Mantra Of Rock
Een film over een fotograaf, is dat niet heel saai? Niet als het onderwerp Mick Rock heet. Rock hing in de jaren zeventig rond met Bowie, Reed en Iggy, en dat opende alle deuren. Hij fotografeerde Blondie, Queen, Mick Jagger, alle grote rocksterren. In de film laat hij zien waarom: hij was er zelf ook een, maar dan met een camera als instrument.

Unknown Brood
Er is wel eens eerder een docu over Herman Brood gemaakt, maar de makers van deze film hebben het nodige nieuwe materiaal gevonden. Brood is en blijft een van de meest kleurrijke rock ’n roll figuren uit de Nederlandse popgeschiedenis, blijkt ook weer uit dit rauwe document. 

Walking In The Opposite Direction
Wie verder kijkt dan Joy Division, Echo & The Bunnymen en The Cure als het gaat om moody 80s muziek stuit vroeg of laat op The Sound, de band rond de getroebleerde zanger Adrian Borland. Echt groot werd ie nooit, onder andere door zijn weerbarstige karakter. Een film met een stevig Nederlands tintje, want Borland streek na The Sound neer in Leiden.

We Are X
Je zult misschien nog nooit van ze gehoord hebben, maar in eigen land is X-Japan een absolute mega-band die al decennialang stadions vol speelt. Alles is groots aan de band, maar vooral de drumstellen van de charismatische bandleider Yoshiki. De film laat zien dat er nogal wat drama schuilgaat achter het succesverhaal van de grootste Japanse metalband ooit.

Where You’re Meant To Be
Aidan Moffat heeft al een hele carrière achter de rug als frontman van Arab Strap, maar het is een bijna-tachtig-jarige folkzangeres genaamd Sheila Stewart die hem van zijn sokken blaast. Zij laat hem op een totaal nieuwe manier nadenken over de Schotse folktraditie. En dan gaat ze dood. Moffat zet hun gesprek in zijn eentje voort.