Motel Mozaïque: Parfum de BoemBoem met Jordy Dijkshoorn (De Likt)

Gidsentocht langs het kunstenaarscircuit in Rotterdam

Kees Braam ,

Motel Mozaïque presenteert naast tal van muzikale acts ieder jaar een aantal gidsentochten die festivalgangers meer moeten leren over de stad Rotterdam. Want laten we eerlijk zijn: 020 loopt nog altijd aan kop als het gaat om de populariteit van Neerlandsch twee grootste steden. Met een kleine twintig man doorkruisen we de Rotterdamse binnenstad, in de hoop meer te ontdekken over de goed bewaarde geheimen die de betonnen parel rijk is. Nieuwsgierig laten we ons meevoeren door deze editie van Parfum de BoemBoem.

Van het Plaza Mozaïque op het Schouwburgplein via de Karel Doormanstraat en de Witte De With naar de kunstzinnige Hoornbrekersstraat. Dat is de route die we vrijdagmiddag volgen. Laatstgenoemde staat volop in het teken van kunst, met talloze ateliers, muurschilderingen en ontwerpbureaus. We stuiten zowaar op een heuse straatdichter in de gedaante van Jordy Dijkshoorn (De Likt). Zijn voorgedragen gedichten, op gitaar begeleid door Jan W. Minnaard (voorheen Wolf In Loveland), maken het tot een humoristische editie met daarin een overduidelijke voorliefde voor het “Manhattan aan de Maas”. Rotterdam dit, Rotterdam dat. Tsja, dat Dijkshoorn hier vandaan komt, moge duidelijk zijn. 

We vervolgen de route richting de kunstshowroom Hoboken. Een plek die pas geleden haar deuren opende en zowel kunstenaars als muzikanten de kans geeft om op te treden en te exposeren. De sfeervol ingerichte ruimte beschikt over een bar en een keuken. “We organiseren iedere dag van de week exposities en optredens”, vertelt de eigenaar ons. Vanmiddag maken de meesten van onze groep gebruik van de gelegenheid om een pilsje mee te pikken, terwijl de ouderen onder ons op adem kunnen komen. 

Het laatste deel van de tocht brengt ons langs de straatkunstenaars van Rotterdam. Het initiatief “Rewriters” maakt zich hard voor de graffiti en street art in de stad. “Wij bieden kunstenaars een platform binnen de stadsgrenzen, zodat zij een kans hebben om hun werk te kunnen etaleren”, vertelt de initiatiefnemer wiens naam verdomd lastig te verstaan is. Het oudere paar binnen de groep vraagt geïnteresseerd aan één van de werkende artiesten op welke manier zij hun emotie kwijt kunnen in hun werk. “Ik vind het vooral heerlijk om gewoon lekker op straat bezig te zijn en te schilderen. Het bezig zijn op zich, dáár kan ik mijn emotie in kwijt”, antwoordt een straatkunstenaar die zojuist een indrukwekkend stuk graffiti heeft achtergelaten op het daarvoor bestemde folie. Inderdaad: folie. “Deze techniek van graffiti spuiten wordt tegenwoordig steeds meer toegepast. We spannen een groot stuk folie tussen bijvoorbeeld twee lantarenpalen. Op die manier is er geen moeilijk gedoe met houten platen en kunnen we het folie met hetzelfde gemak weer weghalen als ophangen”, vertelt de initiatiefnemer van Rewriters. 

Al met al krijgen we een hele mooie indruk van wat er gaande is binnen het kunstenaarscircuit in de stad Rotterdam. Ook het tweetal oude mannetjes heeft zichtbaar van de tocht genoten en keert met een tevreden glimlach weer terug naar het Schouwburgplein, waar de tocht eindigt.