LL16: Broederliefde rolt de rode loper voor zichzelf uit

Rotterdammers sluiten pact met publiek

Tekst Atze de Vrieze, foto's Tim van Veen ,

‘Ze willen niet dat wij op Lowlands staan, en dus staan wij op Lowlands!’ Broederliefde weet wel welke kaart het moet spelen vandaag op Lowlands: die van de underdog. Maar wie is die ‘we’ dan? Toch zeker niet deze bomvolle tent die alles meezingt?

Het concert: Broederliefde, Lowlands Heineken, zaterdag 20 augustus 2016

Alweer elf weken staat Broederliefde nu op nummer 1 in de albumcharts met Hard Work Pays Off 2. Elf weken, ongekend, maar wel een beetje verklaarbaar: begin dit jaar veranderden de regels van de charts, waardoor de streamingcijfers ineens volop meetellen. En laat Broederliefde daar nu niet te kloppen zijn? Waar hiphop vaak meer iets voor jongens is, spreekt Broederliefde met hun Kaapverdiaans getinte r&b-rap cross-over ook heel veel meisjes aan. Kijk ze allemaal staan op de eerste rijen, wulps dansend, zelfbewust zingend dat iedereen vreemd gaat. 

Broederliefde rijgt intussen in hoog tempo de hits aan elkaar: een klein stukje 'Friendzone' en door naar 'Do Or Die'. Zonder Jonna Fraser: Broederliefde heeft de verleiding weerstaan om groot uit te pakken met allerlei features. Van 'Labanta' (gekkenhuis!) gaat het in een stuk door naar 'Nu Sta Je Hier' en grote hit 'Jungle' (met die onweerstaanbare tropical house synth-fluit). Ze zijn een kwartier te vroeg klaar, maar dat is eigenlijk alleen maar goed. Zo’n show moet geen vol uur duren, anders moet je nog slow jams of odes aan moeders inbouwen.

Wat is nu het geheim van Broederliefde?
Naast die aanstekelijke sound, waarin Rotterdam, de Antillen en de Kaapverdiaanse eilanden samenkomen, brengt Broederliefde precies wat zijn naam belooft. Heel veel hiphopacts vragen hun publiek van links naar rechts te springen, maar Broederliefde doet het gearmd. Ze geven zelf het goede voorbeeld. Keer op keer wordt een pact gesmeed met het publiek: wij zijn met elkaar, de rest maakt niet uit. ‘Wil iedereen die geen zin heeft om te springen nu naar achteren gaan? Naar achteren!’ 

Werkt het?
En of: bij de sit-down aan het eind van de set ('Spangen Shake') doet echt iedereen mee, zelfs tot buiten de tent. 

Hoe lang kan Broederliefde nog die underdog titel claimen? Ze zijn nu toch de onbetwiste koning van de Nederlandse hiphop?
Voorlopig nog best wel even. Vergeet niet: Broederliefde komt van ver. Twee jaar terug al knalde hun 'Labanta' door de vijf miljoen grens op YouTube, bijna niemand nam ze serieus. En ook nu nog lijken veel festivals te aarzelen: zouden ze een groot veld met een algemeen publiek aankunnen? Het antwoord is duidelijk ‘ja’!