DGTL Festival wordt volledig vleesvrij

"Twee dagen vegetarisch eten kost geen moeite"

Sjoerd Huismans ,

DGTL zal op de komende editie (25-27 maart) alleen maar vegetarisch eten verkopen. Dat maakt het dancefestival vandaag bekend. DGTL is al langer bezig met duurzaamheid en noemt vleesvrij eten daarin een logische stap. "Het gaat ons er niet om mensen te overtuigen vegetariër te worden. We willen ze laten zien dat twee dagen geen vlees eten geen moeite kost."

In een persbericht noemt de organisatie de gigantische uitbreiding van festivals reden tot zorg over "de aanzienlijke vervuiling en energieverspilling die deze evenementen met zich meebrengen". Daarom begon het festival onder de noemer 'Revolution' met een aantal stappen naar verduurzaming: herbruikbare bekers, recycling van urine om fosfaat te winnen, de recycling van plastic dopjes van waterflesjes en minimalisering van het gebruik van diesel door het festival aan te sluiten op het centrale elektriciteitsnet. Daarnaast zal er een complete stage van batterijstroom worden voorzien.

De keuze voor een volledig vegetarische festivalkeuken is de volgende stap. "Niet eens zo'n heel grote stap", volgens Jorrit Huijsman (bij DGTL verantwoordelijk voor het Revolution-onderdeel). "Het vegetarische aanbod was al heel groot. We willen bezoekers laten zien dat twee dagen geen vlees eten absoluut geen moeite kost. Misschien gaan ze er wat bewuster mee om, en eten ze wat minder vaak vlees."

"Op deze schaal is er geen ander dancefestival dat dit zo doet", zegt Huijsman. Collega Dave van Dalen (marketing manager DGTL): "Met in totaal 40.000 bezoekers over drie dagen, inclusief het nachtprogramma, scheelt dit heel veel uitstoot. Het geldt namelijk ook voor de afters en het openings-event." Bovendien eten de artiesten en crew ook uitsluitend vegetarisch. Volgens van Dalen gaat het festival al langer met leveranciers in gesprek: "We vragen ze: is dit lokaal geproduceerd, of komt het uit Brazilië? Niet dat we ze zeggen: 'dan stoppen we met jullie', maar we vragen ze wel in hoeverre ze onze ideeën hierover kunnen realiseren." 

In een rekensom legt DGTL uit hoeveel een vleesvrij festival scheelt (hierbij is de besparing van alle artiesten en crew niet meegeteld): door gezamenlijk twee dagen vleesvrij te eten, zullen DGTL Festival bezoekers bij elkaar (ca. 40.000 personen) een totale hoeveelheid van bijna 53.000 kg/C02 (non-bio), 14 miljoen liter water en 21.000 kg veevoer besparen. Dat staat gelijk aan 350 retourvluchten van Amsterdam naar Parijs. "Uit onderzoek blijkt dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor 18% van de wereldwijde uitstoot van CO2. Dit is meer dan de gehele automobiel- en transportindustrie bij elkaar."