Nog voor we binnen zijn, zit de sfeer er al in bij de Benzinebar: een tiental mannen maakt er geen geheim van dat ze ‘lekker gaan tanken in de Benzinebar’. Stampvol is de bar als de vijf bandleden van de karaoke-formatie het podium betreden. Lang hoef je je niet af te vragen waar de bar zijn naam aan ontleent: het wemelt van de ouderwetse benzinepompen, en aan de muur hangt zowaar een voorkant van een auto. Ook binnen zit de sfeer erin: het is er warm, een hevig zoenend stelletje hangt over de bar. De flesjes Hertog Jan zijn niet aan te slepen.
ESNS16: Karaoke-avond in legendarische Benzinebar
Waar oude rockers en verdwaalde festivalgangers zich thuis voelen
Vaste prik op Eurosonic is de Punk-Rock-Heavy-Metal Karaoke-avond in de Benzinebar. De bar heeft inmiddels een legendarische status in Groningen, en een bezoek aan het feest leert dat niet alleen ouwe rockers de plek weten te vinden. Dit jaar organiseerde eigenaar Paul de Boer het evenement voor de vijfde keer: reden om een bezoek te brengen aan de kroeg in de voormalige rosse buurt bij de Noorderhaven.
Het lijkt voor de bezoeker misschien een zooitje ongeregeld, maar de regels zijn hier duidelijk. Ze hangen namelijk op de muur: elk nummer wordt maar een keer gezongen, er is een zanger(es) per nummer en de PunkRockHeavyMetalKaraokeBand heeft altijd gelijk. Vooral de klassiekers zijn populair, en is weinig kans dat de band dit nummer niet kent: er zitten driehonderd nummers in het repertoire. Het publiek weet precies waar het voor komt, en er wordt meteen meegezongen in de stampvolle kroeg.
Het publiek is een bonte verzameling van oude rockers, jonge blondines en een verdwaalde festivalbezoeker die de Benzinebar nog kent van een vorige editie. De band zet 'I Love Rock & Roll 'in, en de vrouw die dat nummer aanvroeg, klimt het podium op. Indrinken wordt niet gedaan: nadat de zangeres de laatste noten heeft gezongen, krijgt ze een fles Jack Daniels aangereikt. Ook de band neemt onder luid gejuich een flinke scheut, waarna 'Radar Love' van Golden Earring wordt ingezet.
Eerder die avond is de ruimte ook al goed gevuld. De band Ten Years Today diende een verzoek in bij de bar om er tijdens Eurosonic het voorprogramma te verzorgen. Misschien een ongebruikelijke vraag van een jonge band aan een kroeg met een ‘ouwerockersimago’. Floris van voorprogramma Ten Years Today vertelt dat de band vorig jaar een van de leukste optredens van het jaar in de bar gaf. Het is een plek waar hij de rest van het jaar niet komt, bekent hij. ‘Volgens mij komen er meestal vooral oudere mensen. Maar met Eurosonic lijkt dat opeens heel anders.’ Wat het verschil is met andere plekken? ‘Hier genieten mensen echt van de muziek.’
De Benzinebar is al verbonden met Eurosonic sinds het festival bestaat. Eigenaar Paul de Boer (64) runt de bar inmiddels vijfendertig jaar, en herinnert zich het begin van het festival nog goed. Een tijdje is de bar zelfs de plek geweest waar een ‘afterparty met bobo’s uit de muziekwereld’ werd gehouden. De Boer: ‘Festivaldirecteur Peter Smidt is een goede bekende van mij, en helemaal in het begin kwamen er allerlei belangrijke mensen naar de Benzinebar nadat het festival was afgelopen. Lekker springen en bier drinken.’ De bar was een van de enige plekken zonder sluitingstijd. Het feest duurde ‘van twaalf tot twaalf’, herinnert De Boer zich. Met een begin om twaalf uur ’s nachts, verduidelijkt hij.
‘Maar dat is nu niet meer uniek: iedereen gooit tijdens Eurosonic tot in de vroege uren de deuren wijd open.’ De Boer herinnert zich de Karaoke-avond van twee jaar geleden. Ze hadden de populariteit van de avonden onderschat, lacht hij. ‘Moet je je voorstellen: lange rijen voor de deur, een feestend publiek binnen en het bier is op.’ De Boer hoefde niet lang te twijfelen: in zijn boerderij tien kilometer buiten Groningen stonden nog kratten genoeg. Hij besloot in zijn auto te stappen en het bier te halen, terwijl een stamgast de deur bewaakte en vrienden uit de buurt flesjes bier naar de kroeg brachten. ‘Sindsdien zorgen we dat we altijd genoeg bier hebben liggen.'
Ondertussen wordt er nog steeds gezongen in de bar. De mensen die nog twijfelen over het aanvragen van een nummer, overleggen welk liedje ze zullen aanvragen. ‘Roxanne?’ Iemand die zingen toch niet zien zitten, komt er niet onderuit door zich in het toilet op te sluiten. ‘Je gaat wel zingen met je donder!’, roept een man tegen de dichte deur.