ESNS16: Dancefotograaf Rutger Geerling wint Pop Media Prijs

Jury roemt fotograaf om vastleggen bloeiperiode Nederlandse popmuziek

Ralph-Hermen Huiskamp ,

De Pop Media Prijs 2015 is gewonnen door dancefotograaf Rutger Geerling. De jury roemt hem om zijn documentatie van de grootste bloeiperiode van de Nederlandse popmuziek. Geerling begon ooit als extreme sports fotograaf en fotografeerde Nederlandse DJ’s in kleine zaaltjes. Inmiddels reist hij de hele wereld over, wordt hij door menig groot festival gevraagd en bracht hij dit jaar een eigen boek uit. Andere genomineerden waren Noisey en FunX-presentator Fernando Halman.

Uit het juryrapport: "Geerling begon gewoon hier op Rotterdamse hardcore feestjes. De zaaltjes werden hallen, de hallen sportvelden en de sportvelden stadions. Geerling groeide mee. Ook met de Nederlandse dj’s als Tïesto en Armin van Buuren’, en: ‘Het midden in de euforie van feestende mensen - die zich laten gaan op vaak hard dreunende beats – vastleggen van een enkeling is bepaald niet makkelijk. Maar Geerling is er net zo vaardig in als het in één beeld vangen van duizenden feestgangers tegelijk."

3voor12 sprak Geerling eerder al over zijn boek This Is My Church, waarin hij zijn beste foto’s verzameld heeft en grote DJ’s als Armin van Buuren, Tiësto en Martin Garrix aan het woord liet. Het interview ging onder andere over zijn beroemde helicopterfoto’s op Tomorrowland : “Ik kreeg een helikopter ter beschikking. Overdag zijn we toen gewoon rondjes gaan vliegen. Net zo lang tot ik de ideale hoek en hoogte had gevonden. Die schreven we op, zodat we ’s avonds meteen goed konden vliegen. Zo tof dat ik bij hun dit soort mogelijkheden krijg. En de loyaliteit onder collega’s is zo groot dat niemand dat daar na gaat doen. Op andere festivals prima, maar op Tomorrowland zijn die helikopterfoto’s voor mij."

Bij de prijs, die door Hogeschool Inholland wordt uitgereikt, hoort een cheque van €2500,-.