Checklist (week 30): o.a. Robyn, Def Major en Gucci Mane

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

De Checklist van deze week is behoorlijk eclectisch: remixes van synthpopprinses Robyn naast polyritmische '70s grooves uit Mauritius, de nieuwe mixtape van Gucci Mane naast een slaapverwekkende mix van Thom Yorke. De beste muzikale oogst van deze week zetten onze samenstellers hieronder voor je op een rijtje.

1. (-) Robyn – RMX/RBN (remixes)
Zweedse elektropopdiva Robyn nodigde haar favoriete producers uit om een aantal van haar nummers onder handen te nemen voor een stel gloednieuwe remixes. Tijdens haar korte tour in Amerika kregen fans de primeur, en nu zijn ze ook op Spotify te vinden. Onder meer The Black Madonna, Cassius en Axel Boman waagden zich aan nieuwe versies van tracks uit Robyns catalogus.

2. (-) Def Major – De Jeugd (track)
Je hoeft maar een blik op de YouTube-comments onder de video van De Jeugd te werpen en je weet: deze nieuwe track van rapper Def Major is een gevalletje hate it or love it. Dat die Jack $hirak-beat hard is, daar zijn de meesten het wel over eens, maar de meningen over Def's stem variëren van 'dope' tot 'pure oorkanker'. Waarschijnlijk krijg je deze zomer ruimschoots de gelegenheid om zelf een oordeel te vellen; hier staat 'De Jeugd' in elk geval al op repeat. 'Zeg ze we zijn de jeugd!' piept Def Major, en zie dat maar eens uit je kop te krijgen

3. (-) Gucci Mane – Everybody Looking (mixtape)
Na vijf jaar lang mixtapes te droppen vanuit de gevangenis is Gucci Mane inmiddels een nieuw en vrij man: zijn straf is uitgezeten, zijn verslaving gekickt. In de zes dagen na zijn vrijlating nam hij de mixtape Everybody Looking op, met een mix van raps die hij in de gevangenis schreef en werk van zijn eerste vrije dagen, plus bijdrages van Drake, Kanye en Young Thug. Zijn herkenbare en vernieuwende Atlanta trap sound heeft inmiddels de wereld veroverd, met jonge artiesten als Future en Desiigner aan kop. Met Everybody Looking probeert Gucci zijn troon te heroveren.

4. (-) Thom Yorke – Bedtime Mix (BBC Radio 1 mix)
Een nieuwe mix van Radiohead-frontman Thom Yorke voor BBC Radio 1 verscheen deze week online. Een waarschuwing: zet hem niet aan als je nog werk te doen hebt, want 'als je nog wakker bent aan het einde, heb ik iets fout gedaan', aldus Yorke in de 'Fitter, Happier'-eske intro van de 30 minuten durende Bedtime Mix. Yorke's soloversie van 'Bloom' komt langs, naast tracks van James Holden, Laurie Spiegel, en Radiohead b-kantje 'Melatonin' uit het OK Computer-tijdperk. 'Night night. Lights out.'

5. (2) Justice – Safe & Sound (track)
Eindelijk is daar weer een nieuwe single van Justice. Die eigenlijk net iets te vroeg ontdekt werd, na hun optreden op Sonar Festival. De dj's draaiende de track als opener van hun set en een oplettende fan zette zijn Shazam aan. In eerste instantie kwam er Unknown Track - Justice te staan, maar nadat hij het thuis nog eens probeerde bleek het te gaan om 'Safe And Sound' en kwam zelfs de afbeelding van het artwork tevoorschijn. De single is het eerste werk dat online komt sinds het laatste album Audio, Video, Disco. en hopelijk komt er snel meer van dit legendarische duo.

6. (-) Father John Misty – Real Love Baby (track)
In mei zette indiefolkpredikant Father John Misty 'Real Love Baby' als losse track op Soundcloud, met het veelzeggende bijschrift 'Why not.' Nu krijgt de song een officiële gemasterde single-release, in een nogal bewogen week voor de excentrieke songwriter. Op het Amerikaanse rootsfestival XPN was zijn set maar half zo lang als beloofd, en bestond hij voornamelijk uit een warrige preek over de gevaren van entertainment, en slechts twee daadwerkelijke liedjes. Misschien is 'Real Love Baby' een poging om de aandacht weer op de muziek te vestigen, of misschien doet FJM zoals gewoonlijk weer eens precies waar hij zelf zin in heeft.

7. (-) Dreezy – No Hard Feelings (album)
En daar verschijnt Gucci Mane voor de tweede keer in de Checklist deze week, ditmaal als een feature op het debuutalbum van Dreezy. De 22-jarige rapper uit Chicago brengt op No Hard Feelings een gebalanceerde combinatie van rauwe hiphoptracks en smooth R&B-songs, plus een aantal skits die de losse verhaallijn van het album schetsen: Dreezy bevindt zich middenin een driehoeksverhouding met een overspelig vriendje en een nieuwe potentiële kandidaat.

8. (-) Michel Legris – Elida (track)
Een tip van producer en 3voor12 Award-winnaar Hunee, deze track. Afkomstig van een nieuwe verzamelaar, Soul Sega Sa! Indian Ocean Segas From 70s uitgebracht door Zwitserse platenzaak-annex-label Bongo Joe. Op Soul Sega Sa! vind je obscure tracks uit Mauritius en de Seychellen, waar het genre sega in de 17e eeuw door Afrikaanse slaven werd uitgevonden. De polyritmische grooves werden in de 60s en 70s van de vorige eeuw aangevuld door elektronische instrumenten en een licht psychedelische vibe, waar deze verzamelaar bol van staat.

9. (-) Soulwax – Heaven Scent ft. Chloë Sevigny
De Vlaamse gebroeders Dewaele pakken na jaren de Soulwax-mantel weer op met deze nieuwe track, een samenwerking met actrice Chloë Sevigny en parfummerk Régime des Fleurs. Zachtjes leest Sevigny een ode voor aan Sint Theresa, boven een ingetogen, sexy discobeat. Op de b-kant van de single vinden we ook een extra lange dubversie.

10. (-) Shitkid – Shitkid (EP)
Shitkid is het DIY-project van de Zweedse Åsa Söderqvist. De voormalige frontvrouw van een feministische punkband leerde zichzelf in haar slaapkamer op een brakke computer met Garage Band tracks te produceren, en bracht als Shitkid al meerdere songs uit via Soundcloud. Nu is er haar eerste officiële EP, uitgebracht op het Stockholmse PNKSLM label. Acht korte tracks vol rauwe punkenergie en onuitwisbare lo-fi pophooks.

11. (-) Sef & Aafke Romeijn – Alles Went (track)
Een stukje moderne romantiek: hij vraagt op Twitter of zij een keer een liedje met hem wil maken, en zij zegt 'Ja ik wil!', gevolgd door een heleboel emoji. 'Alles Went' is het resultaat van de samenwerking tussen Sef en Aafke Romeijn, een ode aan/droogkomische kritiek op de meest vermaledijde subcultuur van de 21e eeuw: de hipster, en zijn neiging om van oude volksbuurten het nieuwe Berlijn te willen maken. 'We redden de buurt, we maken het hip / We houden van authentiek en rauw / Kom jij hier vandaan? Dan mag je nu gaan / 't Is voor iedereen maar niet voor jou'. Naar het schijnt is dit een eerste teken van de gezamenlijke EP die de twee in oktober uit zullen brengen.

12. (-) Shackleton – Devotional Songs ft. Ernesto Tomasini (album)
Britse producer Shackleton komt uit de dubstephoek, maar heeft zich de laatste jaren steeds meer afgezonderd van conventionele geluiden en stromingen. Deviotional Songs is daar een ambitieus voorbeeld van: vier tracks van rond de tien minuten, vol buisklokken en ondoorgrondelijke ritmes. Italiaanse performancekunstenaar Ernesto Tomasini verzorgt de bezwerende vocalen.

De Checklist van deze week is samengesteld door Timo Pisart, Rene Passet, Atze de Vrieze, Flip Kloet, Sander Kerkhof, Erik Zwennes en Cécile van Wijnsberge.