3voor12 Checklist (week 7): o.a. Kanye West, Moderat en Yuko Yuko

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Een haperende stream, een paar honderd verkrampte modellen, een krakende aux-kabel: de albumpresentatie annex buurthuisfeestje in Madison Square Garden van Kanye West's The Life Of Pablo domineerde de week. Maar in Kanye's kielzog kwam er de afgelopen week nog meer moois uit. Bijvoorbeeld het debuutalbum van Yuko Yuko, een nieuwe single van Moderat en - surprise! - een nieuwe James Blake. Onze samenstellers maakten zoals elke week weer een helder overzicht van alle pareltjes in de vorm van een nieuwe Checklist.

1. (-) Kanye West - The Life Of Pablo (Album van de Week)
Na eindeloze titel- en tracklistwijzigingen was daar dan eindelijk het zevende studio-album van Kanye West. Na een op z'n minst rommelig te noemen presentatie in Madison Square Garden - hier lees je er alle essentiële informatie over - kunnen we eindelijk de balans opmaken over het nu al meest besproken album van 2016. Kanye, onnavolgbaar als hij is, heeft het album inmiddels weer teruggetrokken om 'nog even wat tracks te fixen', maar The Life Of Pablo is in de huidige versie ook al het onbetwiste 3voor12 Album van de Week.

2. (6) Moderat - Reminder (track)
De Berlijnse supercombinatie Moderat (Modeselektor + Apparat) herinnerde ons anderhalve week terug fijntjes aan haar bestaan, met een dijk van een nieuwe single. Warme synths en diepe bassen tillen Sascha Ring (Apparat)'s gevoelige vocalen boven een soort Radiohead-achtig ritme uit. Vorige week was de comeback van Moderat al Single van de Week en stond hij op 6 in de Checklist, maar bij menig samensteller is Reminder deze week op repeat blijven staan.

3. (-) Yuko Yuko - More Than A Facebook Friend (album)
Vorig jaar leek het oogstjaar van deze jonge Friezen te worden na een succesvolle Popronde-campagne, maar toen besloten Elias Elgersma en Co zich op hun andere band The Homesick te storten. Nu is er dan toch eindelijk een debuutalbum voor het wat meer melodieuze, wavy project Yuko Yuko. Single I'm Too Cool kenden we al even, en op de rest van het album klinkt de band uit Dokkum al net zo hip, maar nog net wat rauwer en dynamischer dan eerst. Alsof er toch ook wat van The Homesick is doorgesijpeld in het album.

4. (-) James Blake - Modern Soul (track)
Slechte timing, iemand? Terwijl de hele wereld aan de Tidal gekluisterd zat om het nieuwe Kanye-album te checken, dropte niemand minder dan James Blake tijdens een dj-set op de BBC ineens een nieuwe track. Gelukkig waren onze samenstellers alert, en vingen ze deze prachtige slowburner ook nog even op tussen al het Yeezy-geweld. Modern Soul is een soulvolle ballad zoals we die wel meer kennen van Blake. En met het oog op dat langverwachte nieuwe album smaakt dit alvast naar meer.

5. (-) Lucky Fonz III - Linde Met Een E (Single van de Week)
Nee, nee, nee. Niet Linda, maar Linde. Met een E. De nieuwste single van Lucky Fonz III is grappig en zelfs een tikje carnavalesk, maar ook weer heel oprecht en autobiografisch. Want die 'Linde met een E'? Dat is dus gewoon echt zijn vriendin, vertelde hij vorige week al aan Roosmarijn Reijmer in 3voor12 Radio. En in een uitgebreid interview met 3voor12's Timo Pisart legde hij deze week uit hoe Linde zelfs de songcredits voor de 3voor12 Single van de Week kreeg.

6. (-) Lil' Kleine - WOP (album)
Het debuutalbum van New Wave-exponent Lil' Kleine dropte afgelopen vrijdag. Natuurlijk is partner-in-crime Ronnie Flex weer volop aanwezig, en de productie is in handen van Jack 'Drank & Drugs' $hirak, die we van zijn meest Kygo-kant horen. Een beetje plat? Zeker, maar reken maar dat Kleine met WOP gewoon een reeks hits op zijn oeuvre mag bijschrijven. Check ook het diepte-interview dat 3voor12's Atze de Vrieze met de jonge rapper had.

7. (-) Underworld - I Exhale (DJ Koze Remix) (track)
Duitser DJ Koze nam de comeback van technopioniers Underworld eens flink onder handen, trok het bpm een beetje omlaag en maakte I Exhale net wat ritmischer. Luister ook hoe spookachtig Karl Hyde door een vocoder klinkt. Toch een stuk anders dan toen hij onlangs co-host van 3voor12 Radio was.

8. (-) Niki & the Dove - So Much It Hurts
Subtiele synthpop uit Zweden van het duo Malin Dahlström en Gustaf Karlöf, vol hints naar jaren '80 R&B, maar ook met invloeden van hun landgenoten Robyn en The Knife. So Much It Hurts is na Play It On My Radio de tweede single die we van de Scandinaviërs horen na debuutalbum Instinct uit 2012. Dit fraaie popliedje maakt alweer nieuwsgierig naar de opvolger daarvan.

9. (-) Black Mountain - Mothers Of The Sun (clip)
Het is even geleden dat we iets hoorden van de Canadese psych-/stonerrockers van Black Mountain. Vijf jaar om precies te zijn. Dit jaar komen ze met hun vierde album, veelzeggend IV getiteld. Met Mothers Of The Sun zijn ze gelijk écht terug: het is een ruim acht minuten durend epos met een dijk van een riff, een jankende gitaarsolo en de kenmerkende spannende samenzang tussen kopstukken Stephen McBean en Amber Webber. De bijbehorende met vloeistofdia's doorspekte clip is al net zo spannend, met de bandleden die in hun eigen trip figureren.

10. (-) Sego - Obscene Dream
Hyperactieve elektronische indiepop, ergens tussen OK Go, Friendly Fires en CHVRCHES, maar dan met een elektrofunklaagje. De ironische, lome praatzang in de coupletten maakt het af. Obscene Dream is de opmaat naar het debuutalbum van de Amerikanen, die eerder al een EP op het befaamde Kitsuné uitbrachten. Once Was Lost Now Just Hanging Around moet dat album gaan heten, en het komt begin volgende maand uit.

11. (-) DJ Katapila - Trotro (album) 
Tijd voor de meest obscure plaat uit de Checklist van deze week. De Ghanese veertiger DJ Katapila komt deze week met een album, Trotro. Single Zoomlion is alvast te luisteren op YouTube. Verwacht Afrikaanse vocalhooks en dito lo-fi electrobeats met hier en daar een synthesizertje en een freaky vervormd stemmetje. Heerlijk weird, stiekem catchy en super dansbaar.

12. (-) Kevin Morby - I Have Been To The Mountain (video)
Singer-songwriter Kevin Morby komt dit voorjaar met een nieuw album en I Have Been To The Mountain, deze week uitgekomen, is het eerste wapenfeit. De bijbehorende clip, waarin we een man zien sterven en daarna als geest (?) door een ziekenhuis zien spoken is grappig en indrukwekkend tegelijkertijd.

De Checklist van deze week is samengesteld door Norbert Pek, Ralph-Hermen Huiskamp, Freek Verhulst, Atze de Vrieze, René Passet, Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Sander Kerkhof, Tomas Delsing, Sjoerd Huismans, Menno Visser en Erik Zwennes.