3voor12 Checklist (week 11): O.a. SBMG, Anohni, King Gizzard and the Lizard Wizard 3voor12 Checklist (week 11): O.a. SBMG, Anohni, King Gizzard and the Lizard Wizard

Elke week de beste nieuwe muziek

, Redactie 3voor12

3voor12 Checklist (week 11): O.a. SBMG, Anohni, King Gizzard and the Lizard Wizard

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Hoge ogen deze week voor de Australische psychrockers King Gizzard and the Lizard Wizard en de Engelse zangeres Anohni, die we kennen van Anthony and the Johnsons. Maar er kan er maar één de beste zijn: rapcrew SBMG, straight outta Kraaiennest, maakt deze week het Album van de Week en voert ook de Checklist aan.

1. (-) SBMG – Richting Kraaie (3voor12 Album van de Week)
Het nieuwe album van Bijlmer-rapcrew SBMG is deze week het 3voor12 Album van de Week. SBMG maakt de hardheid van de straat zacht op de plaat. En dat het er hard aan kan toegaan vertelden ze eerder in een interview. "Nadat Weezy werd vermoord, is de sfeer echt veranderd."

2. (-) Anohni – Drone Bomb Me (track)
Zoals Pitchfork treffend opmerkt: twee dagen nadat de Amerikaanse regering 150 Somaliers heeft vermoord in een drone-aanval, komt Anohni (the artist formerly known as Antony Hegarty) met de track Drone Bomb Me, de tweede single van de plaat HOPELESSNESS. Ze stelt dit soort oorlogsvoering genadeloos ter discussie vanuit het perspectief van een meisje dat haar familie is kwijtgeraakt in een drone-aanval, terwijl de pruductie van Hudson Mohawke en Oneohtrix Point Never dit gegeven op een of andere manier duister en intiem tegelijk maken.

3. (-) King Gizzard and the Lizard Wizard – Gamma Knife (track)
Deze Australische band met de moeilijke naam wil alle uithoeken van de psychedelica verkennen: na heftige garagerock, blokfluitfolk en jazzy improvisaties moet de volgende plaat richting progmetal gaan. Gamma Knife doet gelukkig vooral denken aan de wilde garagetunes van I’m In Your Mind Fuzz.

4. (-) Cassius Ft. Cat Power & Mike D – Action (track)
Jawel, Mike D van Beastie Boys is terug voor een uiterst hitgevoelige dansvloertrack met Cassius (dat ook al sinds 2006 geen album meer uitbracht) en Cat Power's Chan Marshall. Zij delen alle drie een liefde voor vroege disco, en die hoor je zeker terug.

5. (-) Sue The Night live bij Blokhuis
Artiesten mogen alleen langskomen bij Leo Blokhuis als ze iets bijzonders laten horen, en Sue The Night stelde daarin zeker niet teleur. De Haarlemse band kwam hun nieuwe single The World Below live spelen, met een hoofdrol voor violist Matthijs Barnhoorn. Luister het hier terug.

6. (-) VANT – Fly-By Alien (3voor12 Single van de Week)
Er zit meer achter de liedjes van Engelse poppunkband VANT dan je in eerste instantie zou denken: bijna elk nummer heeft wel een politieke boodschap. In Single van de Week Fly-By Alien, een superaanstekelijke song, stelt de band de klimaatcrisis aan de orde.

7. (-) Flako – Carving Away The Clay (EP) 
De nummer één van René Passet, dancespecialist onder het gilde der checklistsamenstellers: “De man die vorig jaar 'mijn album van het jaar' produceerde heeft een nieuwe EP. Logisch dat Flako opduikt in mijn checklist. Vooral de zongedroogde intieme liedjes die hij met zanger Dirg Gerner opnam, komen lekker binnen.”

8. (-) Ossie - Ossie EP
Upcoming Londense producer Ossie presenteert een titelloze EP, waarin hij zijn door heftige bassen gedreven muziek aankleedt met vocalen van Raphaella, Sadie Walker en hemzelf. Uitstekend geschikt voor de clubs, maar zeker niet plat.

9. (-) Damien Jurado - Visions of Us on the Land (album)
Het veertiende album alweer van indiefolk-vakman Damien Jurado, en het afsluitende deel van een reistrilogie over het fictieve Maraqopa. Cryptisch, licht psychedelisch en ingetogen. In april staat Jurado op Motel Mozaique.

10. (-) Gabriel Bruce - Metal Soul (track)
Singer-songwriter Gabriel Bruce uit Londen is terug met een schitterend nummer: Metal Soul, uiteraard gedragen door zijn diepe, Leonard Cohen/ Nick Cave-achtige vocalen. Poëtisch ook. Maar waar is Bruce die drie jaar sinds we eerder van hem vernamen geweest? Nou, hij lag er even uit omdat hij geplet was door een dinosaurusfossiel. Not even kidding.

11. (-) Jameszoo – Flake (track)
De Bossche producer Jameszoo zit tegenwoordig op het label van niemand minder dan Flying Lotus. Zijn nieuwe plaat Fool komt daar binnenkort uit, track Flake is al los en die klinkt heerlijk weird, speels en continu verrassend. Zaterdag was Jameszoo te gast in Dansen met Delsing.

12. (-) Monomyth – Exo (album) 
Den Haags favoriete krautrockband Monomyth is terug, hun nieuwe plaat Exo is sinds 15 uur vanmiddag te luisteren en die klinkt op het allereerste gehoor weer vertrouwd meeslepend maar toch anders, verwoordt Ingmar Griffioen op NVTH: “Op Exo neigt de Kraut, space- en progrock wat minder naar stevig gitaarwerk en meer naar elektronica en ambient. Monomyth meets zZz zeg maar, en dan toch met heel wat meer snaarwerk. Erg prettig alvast.”

De Checklist van deze week is samengesteld door René Passet, Erik Zwennes, Sander Kerkhof, Leo Blokhuis, Matthijs Kuiper, Menno Visser, Sjoerd Huismans, Ingmar Griffioen, Ralph-Hermen Huiskamp en Tomas Delsing. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12