3voor12 Award genomineerde: Indian Askin

12van3voor12-talent laat je verlangen naar het festivalseizoen

Flip Kloet ,

De zon schijnt, flora en fauna vieren weer hoogtijdagen, kortom: de lente is weer gestart. Ondertussen verlangen de muzikale harten ook weer naar een frisse wind en natuurlijk de festivals die gaan komen. En net op het moment dat het lentegevoel voor de volle honderd procent aanwezig is, komt 12-van-3voor12-talent Indian Askin met hun debuutplaat. Perfecte timing dus. Met de single Answer plantte de band eind 2015 een zaadje dat inmiddels is uitgegroeid tot het album Sea of Ethanol.

En dat zaadje is met zorg en precisie opgekweekt, en maakte een groeispurt van heb ik jou daar. De single kwam uit en voor ze het wisten stonden de Amsterdammers in het voorprogramma van De Staat en Go Back To The Zoo. Begin dit jaar presenteerden ze hun EP op Noorderslag en tourden ze met Adam & the Relevants en Lookapony. Kosteloos was het kweken niet: Sea of Ethanol werd volgens de band in anderhalf jaar groot gebracht met behulp van zo’n 20.000 sigaretten, 10.000 koppen koffie, 11 ton aan kattenvoer – hoogstwaarschijnlijk voor de zeven katten van producer Uncle Pete – 1 gebroken gitaar en de nodige flessen gestolen wodka.

Het album wordt tijdens Record Store Day (16 april) uitgebracht en is vanaf vrijdag op de Luisterpaal te vinden. En wat kunnen we verwacht dan? Een subtiele throw back naar de 90’s rock- en punkplaten zoals je die kent van dEUS en Beck. Indian Askin bestaat uit oud-conservatoriumstudenten verzameld rondom de frontman en oprichter Chino Ayala. Ze blazen met Sea of Ethanol de 80’s en 90’s rock nieuw leven in met een goed geordende chaos van rustige indie- en ongepolijste punkinvloeden. En dat alles omlijst met een prikkelend psychedelisch randje.

Sea of Ethanol is een album als een Sansevieria: puntig, licht giftig en niet kapot te krijgen. Net als de sanseveria kent het album twee gezichten. Zet de plant in de schaduw en hij krijgt een donkere kleur. In het geval van Sea of Ethanol uit zich dat in de punky nummers als Better One. Staat de plant recht voor het raam, dan komt de vrolijke en heldergroene kleur tevoorschijn. Indian Askin laat dus ook haar lieve gezicht zien op nummers als K-Hole.

Een lief nummer dat K-Hole heet? Ja, inderdaad. Muzikaal gezien is het echt niet zo heftig als de naam doet vermoeden. Dit is dan ook een van de kwaliteiten van Indian Askin: de spraakmakende teksten. In de wereld van zanger en tekstschrijver Ayala is niets te gek. Zo wil hij eigenlijk liever een vis zijn in een zee van stront. In K-Hole wordt – hoe kan het ook anders – gezongen over K-Holes en glory holes en op Answer vraagt hij of een meisje de paling in zijn broek wil aaien.

De band heeft al veel muziek weggegeven voor de release, waardoor echte verrassingen een beetje uitblijven. Vier van de twaalf tracks waren al te vinden op de EP en Asshole Down kwam eind maart nog uit als single. Neemt natuurlijk niet weg dat de nummers nog even geniaal in elkaar zitten. Ook nieuwe nummers als Pretty Good en (?) laten perfect horen waar deze band toe in staat is. Opzwepende gitaarslagen worden afgewisseld met nonchalante drumlijnen en psychedelische synthpiepjes. En dan is er nog het karakteristieke trademark van de zanger: door de rauwe filters en effecten die over de zanglijnen gegooid zijn sluit het elke keer perfect aan bij de sfeer van het nummer.

Op een lentedag als vandaag heb je natuurlijk behoefte aan nieuwe muziek, liefst muziek die je warm maakt voor het festivalseizoen dat gaat komen. Indian Askin voorziet daarin. Hoewel de muziek gloednieuw is, brengt de band je terug naar die perfecte festivalzomer. Zelf staat Indian Askin dit jaar op o.a. Best Kept Secret, Vestrock en de Zwarte Cross. Eén ding is zeker: ga ze daar zien en je krijgt dat festivalzomergevoel volgend jaar bij de nummers van Indian Askin zelf.