En dat zaadje is met zorg en precisie opgekweekt, en maakte een groeispurt van heb ik jou daar. De single kwam uit en voor ze het wisten stonden de Amsterdammers in het voorprogramma van De Staat en Go Back To The Zoo. Begin dit jaar presenteerden ze hun EP op Noorderslag en tourden ze met Adam & the Relevants en Lookapony. Kosteloos was het kweken niet: Sea of Ethanol werd volgens de band in anderhalf jaar groot gebracht met behulp van zo’n 20.000 sigaretten, 10.000 koppen koffie, 11 ton aan kattenvoer – hoogstwaarschijnlijk voor de zeven katten van producer Uncle Pete – 1 gebroken gitaar en de nodige flessen gestolen wodka.
Het album wordt tijdens Record Store Day (16 april) uitgebracht en is vanaf vrijdag op de Luisterpaal te vinden. En wat kunnen we verwacht dan? Een subtiele throw back naar de 90’s rock- en punkplaten zoals je die kent van dEUS en Beck. Indian Askin bestaat uit oud-conservatoriumstudenten verzameld rondom de frontman en oprichter Chino Ayala. Ze blazen met Sea of Ethanol de 80’s en 90’s rock nieuw leven in met een goed geordende chaos van rustige indie- en ongepolijste punkinvloeden. En dat alles omlijst met een prikkelend psychedelisch randje.
Sea of Ethanol is een album als een Sansevieria: puntig, licht giftig en niet kapot te krijgen. Net als de sanseveria kent het album twee gezichten. Zet de plant in de schaduw en hij krijgt een donkere kleur. In het geval van Sea of Ethanol uit zich dat in de punky nummers als Better One. Staat de plant recht voor het raam, dan komt de vrolijke en heldergroene kleur tevoorschijn. Indian Askin laat dus ook haar lieve gezicht zien op nummers als K-Hole.