Eefje de Visser doet Herdenkingsconcerten met 40-koppig orkest

Zangeres werkt aan 'contrastrijk' nieuw album

Timo Pisart ,

Op 4 en 5 mei geeft Eefje de Visser een tweetal speciale Herdenkingsconcerten met haar band én het veertigkoppige Orkest van Utrecht, inclusief visuals en een verhaal geschreven door Admiraal Oosterbroek, nieuwe filmische arrangementen en nieuw materiaal. Ondertussen werkt Eefje aan haar derde album, dat gepland staat voor begin 2016. "Enerzijds fris en wakker, anderzijds ook bezwerend en vibey."

Jarenlang werkte Eefje de Visser in de thuiszorg bij Mevrouw Van Zanten, een stokoude mevrouw die nog altijd in het huis woonde waar ze de Tweede Wereldoorlog doorbracht. Over haar verhalen schreef Eefje de Visser het nummer '4 mei', dat ze vanavond zal debuteren in de Utrechtse Domkerk en ook morgen te horen is op Bevrijdingsfestival Utrecht. De zangeres doet in opdracht een tweetal bijzondere Herdenkingsconcerten met haar band én het veertigkoppige Orkest van Utrecht, waarvoor enkele van haar nummers opnieuw zijn gearrangeerd. Eefje de Visser: "Die arrangementen versterken de emoties in mijn muziek, soms juist lichter en dan weer zwaarder. Het is geen professioneel orkest dus je hoort dat het hier en daar een beetje rammelt, maar dat vind ik juist wel leuk."

Haar beide opa's waren communistisch, vertelt Eefje de Visser. "De ene zat in het verzet, de andere heeft in acht of negen kampen gezeten. Hij had echt een traumatisch oorlogsverleden, hij sprak er niet veel over maar we wisten dat het zo was." Maar zo dicht bij huis wilde De Visser niet komen voor de concerten, daarom schreef ze over mevrouw Van Zanten, die ze tijdenlang verzorgde. "Mevrouw van Zanten was helemaal geen emotionele vrouw en vertelde heel sec over haar ervaringen, maar had duidelijk een paar nare dingen meegemaakt. Ze kon aanwijzen in welk hoekje van de kamer ze tijdens de bombardementen moest gaan staan om zich te weren tegen de scherven, en waar ze tijdens de hongerwinter om het gasfornuis gingen zitten omdat het zo koud was." Het huis van Van Zanten werd tijdens de oorlog bovendien bezet door de Duitsers. "Wat zij daarover zei vond ik heel interessant: 'Die soldaten wilden ook helemaal niet in de oorlog zitten, ze werden gedwongen. Werkten ze niet mee, dan werd hun familie in Duitsland wat aangedaan.' Kortom: ze waren niet zo pro-Hitler als men dacht over de Duitsers."

Eefje vroeg Aryan "Admiraal" Oosterbroek daaromheen bovendien een verhaal te schrijven over Utrecht in de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over Rokus, een jongetje dat 'iets' meemaakt in de oorlog, vertelt ze. "Meer verklap ik niet, maar het gaat over schuld, over 'goed' en 'fout' zijn in de oorlog en hoe de mensen met elkaar omgingen. Admiraal Oosterbroek kan de toon uitstekend raken, hij legt iets vreemds, absurds en licht-melancholisch in zijn verhalen."

Nieuw album in 2016
Ondertussen werkt De Visser aan een nieuw album, de opvolger van Het Is, dat begin 2016 moet verschijnen. "We hebben er meer tijd voor dan ooit, ik heb nu acht helemaal af en heb nog véél meer halve liedjes om uit te kiezen en af te maken. We nemen meer op als 'bandje' beginnen met bas en drums, met veel percussie en vaart in de opnames." Noemde ze haar tweede album nog 'een warm bad om in weg te zinken', het aanstaande album moet meer kleurrijk worden met sterkere contrasten. Of in de bewoording van Eefje de Visser: "Enerzijds fris en wakker, anderzijds ook bezwerend en vibey."

Vanavond vertelt Eefje de Visser in 3voor12 Radio meer over de herdenkingsconcerten. Luister van 22.00 tot 01.00 uur naar 3FM. Ze speelt vanavond om 20.45 in de Domkerk Utrecht en morgen om 13.00 op Bevrijdingsfestival Utrecht.