Tien muziekboekentips voor de vakantie

O.a. De Jeugd Van Tegenwoordig, Kim Gordon en Bob Marley

Atze de Vrieze ,

Half Nederland pakt deze week zijn koffers voor een paar welverdiende weken unplugged. Eindelijk even die telefoon uit, geen Twitter en Facebook, en een ouderwets boek op schoot. En, is er de laatste tijd nog iets interessants uitgekomen voor de lezende muziekliefhebber? Jazeker, wat te denken van deze tien titels?

Stephen Witt - How Music Got Free
We bevinden ons op een boeiend kruispunt in de geschiedenis van de muziekindustrie. Nu we zo langzamerhand allemaal zo’n beetje gewend zijn aan streaming muziek, proberen de grote bazen in Amerika muziek terug te dringen uit het gratis domein. Auteur Stephen Witt blikt terug op de afgelopen twintig jaar met de belangrijkste vraag als uitgangspunt: hoe is muziek eigenlijk gratis geworden?
 
De Jeugd Van Tegenwoordig - Ook Maar Mensen
Album nummer vijf schijnt onderweg te zijn, maar 2015 staat voor De Jeugd Van Tegenwoordig vooral in het teken van terugblikken. Het ongrijpbare kwartet zette namelijk precies tien jaar terug de scene op zijn kop met Watskeburt. Ze vierden het met twee shows in de HMH, maar ook met dit jubileumboek, met daarin smakelijke verhalen over wangedrag, interne humoristische aangelegenheden en het recept van een vleestaart waar nooit iemand van heeft durven eten.

Kim Gordon - Girl In A Band
Zoals dat gaat: als een levenswerk ineens in rook opgaat, hebben mensen vaak de tijd om hun memoires te schrijven. Wat heet in rook opgaan: Kim Gordon speelde drie decennia lang in Sonic Youth en vormde al die tijd een paar met bandgenoot Thurston Moore. Maar toen die haar bedroog met een ander viel de band uit elkaar. Laten we dit boek dan maar het goede gevolg van het drama noemen.

Philip Glass - Woorden Zonder Muziek
IJdel en zweverig, zo omschrijft NRC Philip Glass, een van de meest toonaangevende klassieke klassieke componisten van de afgelopen decennia. Maar dan gaat het vooral over de persoon Glass, want zijn muzikale inzichten zijn wel degelijk interessant. Glass schreef zijn memoires zelf, en pende een boek vol met aanstekelijke anekdotes en muzikale beschouwingen. 
 
Marlon James - De beknopte geschiedenis van zeven moorden
Zeven Moorden is geen muziekboek in de traditionele zin, geen biografie of geschiedenis van een genre. Het is een vuistdikke Jamaicaanse roman over de mislukte moordpoging op de grootste popster die het land ooit kende, omschreven vanuit alle perspectieven behalve die van De Zanger zelf. Dat komt vast doordat de aanslag op Marley (zijn naam wordt angstvallig ontweken) eigenlijk niet meer dan het decor is van een verhaal over mensen die zich staande houden in een door corruptie en bende-geweld verscheurd land.
 
Mark Van Bergen - Extrema: 20 Years Of Love
Vorig jaar nog vierden we met zijn allen het vijfentwintigjarig jubileum van de house in Nederland. Een van de vaandeldragers was Mark van Bergen, die voor zijn boek Dutch Dance een halve Pop Media Prijs kreeg (gedeeld met dat andere boek over 25 jaar dance). Nu pakt hij door: de Eindhovenaar zoomt in op Extrema Outdoor, een van de oudste megafestivals die Nederland rijk is. Van jonge gasten met grote dromen tot een instituut dat zich staande moet houden in de overvolle dance-markt.

Jan Gaye - After the Dance: My Life with Marvin Gaye 
Hoe zat het ook alweer? Marvin Gaye, de grootste soulzanger van de jaren zestig, trouwde met de zus van Berry Gordy, de baas van zijn label Motown. En toen ging het mis, begin jaren zeventig. Om zijn alimentatie te betalen maakte Gaye de monumentale echtscheidingsplaat Here My Dear. De reden van zijn scheiding: Jan Gaye, toen zeventien jaar en bloedmooi. Haar memoires beloven zinderende verhalen over seks en glamour, maar ook over de drugs en andere ellende die Marvin Gaye uiteindelijk ten val brachten.  
 
John Lydon - Anger is an Energy: My Life Uncensored
Alleen de echt groten kunnen twee keer een autobiografie schrijven. John Lydon aka Johnny Rotten legde zijn levensverhaal al eens vast in 1994. Wat er sindsdien gebeurde? Hij zat in een realityserie op tv, speelde in een reclame, en oh ja, The Sex Pistols kwamen nog wat geld binnen halen. Waarom moeten we daar dan alles over lezen? Nou ja, al was het maar omdat Lydon een buitengewoon aanstekelijke schrijver is, die schrijft in zo’n tempo dat ie af en toe struikelt over zijn eigen woorden.
 
David Byrne - Hoe Muziek Werkt
Eind vorig jaar verscheen Talking Heads voorman David Byrne’s invloedrijke boek How Music Works in het Nederlands. Het is een theoretisch maar toegankelijk ‘thinkpiece’ over wat muziek nu precies is en waarom sommige dingen werken en andere niet. De vertaling is af en toe wat krukkig, maar Byrne heeft natuurlijk genoeg interessants te vertellen. 
 
Ad Visser - Strange Days
Tja, Ad Visser, dat is me er eentje. Ook wie niet opgegroeid is in de jaren zeventig of tachtig - zijn gloriejaren - kent de excentrieke presentator. Hij was de poort naar de popmuziek dankzij het programma TOPPOP. Hij groeide daarna uit tot een cultfiguur, tegelijk fascinerend en stomvervelend, met curieuze spirituele projecten als Brainsessions en Kamasutra als epische hoogtepunten. Reken maar dat ie genoeg sappige anekdotes heeft over de tijd dat rock ’n roll nog echt rock ’n roll was, om de balans door te laten slaan naar het eerste.
 
BONUS: Mötley Crüe - The Dirt
En dan het boek dat je vorig jaar, het jaar ervoor en het jaar daaaaarvoor ook al aangeraden kreeg door vrienden. Het boek dat al jaren door iedereen de leukste rock ’n roll biografie ooit genoemd wordt: The Dirt. Een spectaculair extravaganza vol drank, drugs, lekkere wijven, vliegende drumstellen en elkaar aftroevende rocksterren. Vanaf nu zul je je eigen leven altijd als saai en ingedut zien.