Tien tips voor North Sea Jazz Tien tips voor North Sea Jazz

Alabama Shakes, D'Angelo, Vaudou Game en nog een stuk of zeven andere tips

, Ralph-Hermen Huiskamp

Tien tips voor North Sea Jazz

Alabama Shakes, D'Angelo, Vaudou Game en nog een stuk of zeven andere tips

Ralph-Hermen Huiskamp ,

De echte jazzcats hebben natuurijk al weer een vol schema vol keiharde tenoren, onnavolgbare snares en alsmaar doorgaande gitaarsolo's. Maar ook voor de wat meer 3voor12-minded luisteraar is er genoeg te doen tijdens het dwalen in de volle gangen van Ahoy. Tien tips om je maximaal te vermaken. En dan gaan we er vanuit dat je Hozier en Curtis Harding al eerder gezien hebt dit jaar.

D’Angelo & The Vanguards
Jarenlang lekte er geregeld iets uit over D'Angelo's lang verwachte derde album. Telkens riep een van de sessiemuzikanten weer dat het album 99% af, wat het eigenlijk alleen maar ongeloofwaardiger maakte dat het ook echt zo was. En toen, in december van vorig jaar was het album er opeens. Black Messiah was het 12 jaar wachten waard. Een paar maanden later bleek bovendien in een stijfuitverkocht Paradiso dat hij ook live weer in bloedvorm is. Het regende vijfsterren-recensies, de show in TivoliVredenburg werd al snel de hottest ticket in town. Duidelijk dat je dus op tijd moet komen in Rotterdam. En dan maar hopen dat D'Angelo dat voor deze ene keer ook doet.

Benjamin Clementine
Ken je dat verhaal van Benjamin Clementine die in 2014 op North Sea Jazz ging spelen? Hij kwam niet. Hij was in Roosendaal uit de trein gegooid, vertelde hij maanden later aan 3voor12. Gedoe met een digitaal kaartje en een lege telefoon. Basisfout. Vervolgens was hij vanaf daar maar richting Rotterdam gaan lopen. Eerder bizar dan een basisfout, hij strandde diep in de nacht 45 kilometer verderop. We gaan er van uit dat hij dit jaar zijn treinticket heeft uitgeprint. 

Tony Benett & Lady Gaga
Een van de laatst overgebleven crooners van de oude stempel die een van de grootste recente popsterren weer helpt opkrabbelen na een geflopt album. Het heeft bijna iets ontroerends. 

Han Bennink
Toch een onvervalste jazzartiest tussen de tips. De Nederlandse drumlegende wordt al een dagje ouder, en is dit jaar artist in residence. Hij geeft het hele weekend dus meerdere concerten, met verschillende muzikanten. Pik er gewoon één mee. 

Vaudou Game
Het is hopen dat het plafond laag genoeg is om het zweet er af te laten druipen. Want tijdens de voodoofunk van Afrikaan Peter Solo en zijn band gaat het ongetwijfeld heet worden. Op Into The Great Wide Open en Where The Wild Things Are vielen ze ons al positief op. 

Alabama Shakes
Op Down the Rabit Hole haalde Alabama Shakes onze top 10, en in het najaar nemen we ze mee door Nederland tijdens een kleine 3voor12 Presenteert tour. Maar als je na al die lyrische verhalen over die ex-postbode niet meer wil vechten (maar gelukkig wel wil zingen) niet meer kan wachten, dan kan je ze hier al zien. 

Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz en Dan Berglund
Op Amsterdam Dance Event was de samenwerking tussen de experimentele jazzpianist, virtuoze deephouser en contrabasgrootheid nog wat te pril om echt te gaan vliegen, maar de drie zijn goed genoeg om een herkansing af te dwingen.

Lianne La Havas
Als Prince in je woonkamer optreedt, uitnodigt op het podium, en een single met je opneemt, dan doe je toch best iets goed. De Britse heeft intussen een hele rits aan sterke feelgood popliedjes met flink wat r&b, soul en soms zelfs een scheutje funk. Bovendien heeft ze inmiddels een sterke live-reputatie. 

Laura Mvula met Metropole Orkest
Het Metropole Orkest is eerder dit jaar gered met extra subsidie. En dat is heel goed nieuws. Niet alleen voor alle Nederlandse concertgangers, maar ook van muziekliefhebbers en artiesten van over de hele wereld. Net als Nederlandse artiesten staan ook buitenlandse artiesten in de rij om met het orkest samen te werken. Vorig jaar bracht de Engelse Laura Mvula een album met het Metropole uit, en nu gaan ze laten zien hoe dat live uitpakt. Afgaand op het concert in Paradiso eerder dit jaar heel erg goed. 

Lionel Richie
Er gingen ongetwijfeld flink wat wenkbrauwen omhoog toen bekend werd dat Lionel Richie op het hoofdpodium stond, de zondag van Glastonbury. Maar zodra de oude hitmachine werd aangezwengeld was de twijfel weg. Op een of andere manier staan al die hits bij iedereen in het collectieve geheugen gegrift. Of je het nou leuk vindt of niet, waarschijnlijk ook bij jou. Waarschijnlijk gaat Lionel voor de meest festivalachtige festivalmomenten van heel North Sea Jazz zorgen. Met z'n allen de hele nacht op het plafond dansen, dat verbroedert natuurlijk.  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12