Het muzikale Tourweekend

Wat is er voor de muziekliefhebber te doen tijdens Le Grand Départ?

Tekst: Joost Schreurs ,

Je kunt het onmogelijk gemist hebben. De Tour de France start dit weekend in Utrecht en de stad wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan: fietstochten, tentoonstellingen en talkshows over wielrennen, een spectaculaire ploegenpresentatie; van alles wordt er georganiseerd. Als wielrenleek en/of muziekliefhebber is het echter niet nodig om de stad te ontvluchten, want ook op muzikaal gebied is er genoeg te beleven. 3voor12/Utrecht zet de interessantste activiteiten voor je op een rijtje.

Het meest in het oog springende muzikale Tourevenement is het drievoudige optreden van Kraftwerk in TivoliVredenburg in de Ronda, twee keer op vrijdag en één keer zaterdagavond. De legendarische electropopband zal het album Tour de France integraal opvoeren. Helaas zijn alle drie de optredens al maandenlang stijf uitverkocht, maar gelukkig zijn er voldoende alternatieven.

Niet alles in de stad draait het komende weekend om wielrennen, het normale Utrechtse nachtleven draait ook gewoon door. In ACU kun je vrijdagavond nog steeds terecht voor de bekende Vitamine ACU dansavond, en EKKO viert op zaterdag de eerste zomereditie van Diep in de Groef. In De Helling zal diezelfde avond het International Burlesque Circus neerstrijken voor wie zich, ondanks de tropische temperaturen, extravagant wil uitdossen. Wie wil vieren dat het homohuwelijk nu ook in de Verenigde Staten gelegaliseerd is, kan zaterdagavond in ACU terecht voor een electronica-editie van de Cruise Control-queerparty

Terug naar het wielrennen: tijdens de eerste twee etappes op zaterdag en zondag zijn er overal in de stad diverse publieksvenues ingericht, meestal vlakbij het parcours. In deze venues kun je de koers op grote schermen volgen, maar ook zal er entertainment en muziek zijn. Voor meer informatie over een venue bij jou in de buurt en het specifieke programma ter plaatse kun je terecht op Utrecht2015

Donderdag: Ploegenpresentatie met Blaudzun en Vangrail
Aan de Tour de France doen 198 wielrenners verdeeld over 22 ploegen mee. Al deze renners en ploegen worden donderdagavond vanaf 18.00 uur aan het publiek voorgesteld tijdens een grootse, gratis toegankelijke ploegenpresentatie in Park Lepelenburg. Het officiële gedeelte wordt gepresenteerd door Eric Corton en Fillemon Wesselink, maar na afloop van de voorstelronde valt er nog genoeg te beleven als Blaudzun komt optreden (ca. 20.00 uur). Een goede keuze, want Blaudzun steekt zijn liefde voor het wielrennen niet onder stoelen of banken, zoals ook bleek uit zijn documentaire Il Lombardia. Voor wie hierna nog zin heeft in een feestje staat de Nederpopband Vangrail opgesteld om het publiek te vermaken met een mix van covers en eigen werk.

Vrijdag: Concertavond Herman Brood Academie
Molen De Ster in Lombok dient ook als culturele pleisterplaats. Aan de vooravond van de Tourstart gebruikt de Herman Brood Academie deze prachtige locatie om een aantal frisse, nieuwe acts voor te stellen. Echo Movis, INDI V en Melanie Jessica zullen gaan proberen in de voetsporen van andere HBA-alumni, zoals Mister and Mississippi en Emil Landman te treden. Artiesten dus, waar we mogelijk in de nabije toekomst nog veel van gaan horen. Voor € 4,- kun je er vanaf 20.30 uur bij zijn bij Molen De Ster: 

Vrijdag/zaterdag: Tournée de la Musique
De vier Utrechtse poppodia TivoliVredenburg, EKKO, dB’s en RASA slaan de handen ineen voor de muzikale omlijsting van Le Grand Depart. Dit doen ze met festival Tournée de la Musique. Op vrijdag- en zaterdagavond zijn artiesten als Danny Vera, Janne Schra, Broken Brass Ensemble, Dewolff en Sven Hammond te bewonderen op de drie sfeervolle buitenpodia op de Neude, Janskerkhof en het Domplein. En het allermooiste is dat de toegang volledig gratis is. Een prima alternatief voor wie misgreep voor Kraftwerk of wie zin heeft in een zwoele zomeravond. Het blokkenschema en andere informatie vind je hier.


Donderdag t/m zondag: Rosa Ensemble speelt Peloton
Duurt die hele Ronde van Frankrijk (3 weken) je allemaal te lang, dan kun je in het Mirliton Theater terecht voor een Tour de France in een half uur. Gezeten op racefietsen speelt het Rosa Ensemble een muziektheatervoorstelling waarin de fiets centraal staat. Tussen donderdagavond en zondagmiddag zijn ze maar liefst elf keer te zien. 

Zaterdag/zondag: Zuilens Festival
De weersvoorspellingen zijn erg goed, dus waar kun je je weekend beter doorbrengen dan in een park, even weg van de drukte in de binnenstad. Bijvoorbeeld in het Julianapark in Zuilen, waar op zaterdag en zondag het Zuilens Festival plaatsvindt en waar je vanaf 14.15 uur kunt genieten van De Nieuwe Philharmonie, DJ Natashka en Charlie Greens Big Band. De catering is overigens ook prima verzorgd door onder andere The Colour Kitchen, Toko de Waag en De Parel van Zuilen. 

Zondag: Toureditie cultmarkt Bazarre in Werkspoorkathedraal
Op zondag vindt er een bijzondere editie van Le Bazarre plaats in de Werkspoorkathedraal in samenwerking met RE-CYCLE festival en pop-up camping Cycle Camping Cartesius. Het programma bestaat naast Le Bazarre uit onder andere foodtrucks, live-muziek (o.a. Wooden Soldiers), recycle workshops en de mobiele buitenbioscoop De Brommerbios. Le Bazarre heeft zo'n veertig verkopers aangetrokken met onder andere vintage wielershirts, retro fietsen, keramiek, zeefdrukken, postkaarten, veganistische zoetigheden, bloemen, plantjes en boeken. Op zo'n 350 meter van de Werkspoorkathedraal rijdt 's middags de tweede etappe van de Tour de France. 


Zondag: Tourflits bij dB’s
Oefenstudio en poppodium dB's ligt pal langs de route van de tweede etappe op zondag. Daarom ben je vanaf 10.00 uur welkom om het wielrennen te kijken langs de route en op groot scherm, en daarna te genieten van live muziek verzorgd door Clash of the Titans-finalist Jesco (americana, rock, punk), Stontjie Crew (reggae) en Karava(a)n Sarai (a.k.a. Jan Schellink). Tevens is het ook nog eens gratis toegankelijk. 

Wie na een lang, heet en intensief Tourweekend op zondagavond nog puf over heeft, of wie zijn agressie kwijt moet vanwege alle afgesloten wegen, verkeersopstoppingen en mensenmassa’s, kan naar Fear Factory in TivoliVredenburg in Pandora. De keiharde industrial metal staat garant voor een avondje beuken en een stijve nek na afloop. Het legendarische, baanbrekende album Demanufacture bestaat precies twintig jaar, dus wie weet.


Te zien: diverse muzikale evenementen tijdens Le Grand Départ, 2 t/m 5 juli 2015 @ diverse locaties in Utrecht.