Ozark Henry strijdt voor hogere geluidskwaliteit: "MP3's klinken verschrikkelijk"

Belgische muzikant presenteert album in 3D-geluid in de RAI

Timo Pisart ,

Audiofielen en geluidsnerds opgelet: morgen presenteert Belgisch cultureel icoon en muzikant Ozark Henry zijn nieuwe album Paramount op een audiobeurs in de RAI. Het album is niet zomaar in stereo gemixt, maar in Auro 9.1 immersive audio. De toekomst van audio? "Met Netflix kun je gemakkelijk HD streamen, waarom zou dat niet met hogere kwaliteit audio kunnen?"

Neil Young introduceerde eerder dit jaar de nieuwe muziekstreamingdienst PonoMusic, waarmee hij een geluidskwaliteit beloofde die vele malen hoger ligt dan MP3's. Goed, volgens velen was het verschil niet altijd waarneembaar en vanzelfsprekend zeker niet met goedkope koptelefoon op stereoinstallatie, maar een groot publiek ontving het idee van Neil Young al met open armen, op zoek naar hoogwaardiger geluid.

Die hogere geluidskwaliteit is wel degelijk waarneembaar bij het nieuwe album van de Belgische Ozark Henry, dat hij morgen presenteert op de ISE beurs in de Amsterdamse RAI. Het album is gemixt in Auro 9.1. Kortom: niet voor een gewone stereoinstallatie of surround sound, maar voor 9 (!) verschillende boxen. "Je hoort dus linksachter de eerste viool en ondertussen direct voor je die fluisterstem van mij", lacht Piet Goddaer alias Ozark Henry in 3voor12 Radio. "Het is vergelijkbaar met het geluid in een bioscoop. We hebben geprobeerd een ruimtelijke ervaring te creëren zoals je die voelt wanneer je midden tussen een orkest staat, er is veel meer dynamiek dan met een stereo-geluid."

Dit is een van de allereerste 9.1-surround popplaten, aldus Goddaer. "De techniek wordt pas sinds kort gebruikt, de klank oversteeg mijn verwachtingen. Ik had niet verwacht zoiets nog voor elkaar te krijgen, het is tegenwoordig niet meer evident een album met zo'n geluidskwaliteit te maken." Met de opkomst van internet kwam dat vaak in het geding, vertelt Goddaer: MP3's zijn gecomprimeerde geluidsbestanden die veel kleiner zijn dan de oorspronkelijke geluidsbestanden en dus passen er meer op een MP3-speler en zijn ze sneller te downloaden of streamen, waardoor MP3 de standaard werd. Tegelijkertijd gaan met het comprimeren van geluidsbestanden tot MP3's details en nuances verloren. "Mensen zijn dat vergeten. Het maakt zó'n groot verschil. Als je het met beeld zou vergelijken? Iedereen zou het evident vinden dat een lage kwaliteit ontzettend pixelerig is, en veel minder plezant te bekijken. Je eet toch ook liever verse tonijn dan tonijn uit blik? Een MP3 is prima om kennis te maken met muziek, maar eigenlijk klinken ze verschrikkelijk. Als muziek me bevalt? Dan wil ik dat horen in de hoogst mogelijke kwaliteit."

Goddaer brengt zijn album uit op BluRay, maar ziet de toekomst anders voor zich. "Het is heel gemakkelijk om hogere geluidskwaliteit digitaal aan te bieden. Het zijn zwaardere bestanden, maar via Netflix kun je gemakkelijk HD streamen, waarom zou dat niet met hogere kwaliteit audio kunnen?"