ESNS15: Even voorstellen… The Miseries

Felle garagepunk uit de stal van Tim Knol op 3voor12-podium Noorderslag

Tim van der Steen ,

In aanloop naar Noorderslag (zaterdag 17 januari) stellen we alle artiesten voor die op ons podium in de Bovenzaal van de Oosterpoort staan. Vandaag The Miseries: het powerpop, garagepunkbandje van Tim Knol, waarmee hij vlamde op Into The Great Wide Open en ook Le Guess Who? wakker schudde. Nu komen zij rammen op Noorderslag.

The Miseries. Waar moet ik die van kennen?
Het bekendste gezicht van de band is uiteraard Tim Knol, de singer/songwriter die solo voornamelijk mooie liedjes schrijft. Drummer Kees Schaper en gitarist Melle Boersma speelden vroeger onder meer in BeRightBack, een jeugdbandje van Knol, toen nog te jong om een biertje te bestellen. The Miseries worden versterkt door Eric Lensink op bas, ook de toetsenist bij Tim Knol solo.

Wat voor muziek is het?
The Miseries maken garagepunk, of powerpop, zoals Knol het zelf liever noemt. In tijden van BeRightBack wisten Schaper, Boersma en Knol al hoe zij wilden klinken, maar waren muzikaal nog minder bekwaam. Die dagen zijn inmiddels verstreken. The Miseries knallen, met voornamelijk korte, puntige liedjes, altijd een slimme hook en weinig opsmuk. Geen eindeloze solo’s, wel lekker rock n’ roll.

Wat is hier zo bijzonder aan dan? 
The Miseries zijn venijnig en fel, maar met slimme liedjes en goed gespeeld. Je ziet ook een compleet andere kant van Tim Knol: harder en energieker dan zijn solowerk.

Waarom moet ik The Miseries gaan kijken?
Live komt de muziek bijzonder goed over. Op Le Guess Who? en Into The Great Wide Open hebben zij dit al bewezen: niet lullen maar spelen. “Op Noorderslag krijg je 25 minuten keiharde show, het tijdstip is goed en het is de perfecte muziek om lekker naar de klote te gaan. Ik zou niet weten waarom je niet zou komen kijken.” Aldus Kees Schaper.

Wat kunnen we hier in 2015 verder van verwachten?
The Miseries zijn een van de 12van3voor12 en hun debuutplaat komt uit in maart. Verder zullen zij veel gaan spelen. “Na Noorderslag komt er veel los, maar daar mag ik nu nog weinig over zeggen. We zijn bezig met een tour door de Benelux. Lekker een busje in en gaan. Verder waarschijnlijk veel festivals.”