ESNS15: Even voorstellen… Ronnie Flex ESNS15: Even voorstellen… Ronnie Flex

Friste rapper van Noorderslag op 3voor12-podium

, Sjoerd Huismans

ESNS15: Even voorstellen… Ronnie Flex

Friste rapper van Noorderslag op 3voor12-podium

Sjoerd Huismans ,

In aanloop naar Noorderslag (zaterdag 17 januari) stellen we alle artiesten voor die op ons podium in de Bovenzaal van de Oosterpoort staan. Ronnie Flex kon daar natuurlijk niet ontbreken na zijn uitstekende debuut De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd, waarop de rapper een vernieuwende mix van hiphop, R&B en elektronica laat horen. Bovendien toont hij zich bij vlagen een zeer verdienstelijk poëet.

Ronnie Flex? Waar moet ik die van kennen?
Waarschijnlijk van die mysterieuze hit Ik Wil Het Hebben met Gers Pardoel. Want wat wil hij nou precies hebben van het rijke hockeymeisje in de tekst en in de videoclip? We komen er niet achter, maar dat maakt het eigenlijk des te leuker. Zelf noemt Ronnie Flex het de ‘Spinvis-invloed’ in zijn muziek, en die horen we op zijn album wel vaker. Hij roept vreemde beelden op en maakt zinnen die niet helemaal kloppen maar wel blijven hangen (‘Je stem smaakt naar waterijs’ ?)

Wat voor muziek is het?
Ja, weet je het weer? Mooi, vergeet dan nu die single maar want Ronnie Flex heeft veel betere liedjes op zijn plaat staan. Serieuzere nummers als Wat Niet Wat Wel zijn stiekem nog de hoogtepunten, terwijl frisse poppy hiphoptracks als Pocahontas ervoor zorgen dat het nergens te ernstig wordt. Laat de ecktuh ecktuh hiphop zaterdag maar aan Feis (dat doet-ie heel goed), Ronnie Flex gaat met zijn mix van hiphop en R&B voor het geluid van morgen.

Wat is hier zo bijzonder aan dan?
Dat hij stug doorging met die vernieuwende elektronische sound, ook al kreeg hij op een talentenjacht op de popschool nog te horen dat het helemaal niets was (‘Het was real hiphop vs. ons, de sukkels). Ronnie Flex toont zich op de plaat bijzonder openhartig en dat deed hij ook in een interview met 3voor12. Samen met Polska nam hij op een MDMA-trip de tracks Allermooiste Feestje, Soldaatje en Zusje op. Toch is het ook weer niet echt partyrap, als je goed luistert naar de teksten. Weliswaar gaan alle tracks over de nacht en de meisjes, maar echt lukken wil het hem niet. En juist door dat ongemak wordt het bij vlagen poëtisch. Hij won niet voor niets die De Meest Verdienstelijke Poëet 2014 Award.

Waarom moet ik Ronnie Flex gaan kijken?
Het mag dan muziek voor ‘over de club, niet in de club’ zijn, maar live wordt dit gewoon een feestje. Dat bewees Ronnie al in 3voor12 Radio en gaat nu weer gebeuren. De beats (de meeste komen van Boaz) zijn er opzwepend genoeg voor en naast de tracks van zijn album kunnen we ook wel alvast rekenen op bangers als Dat Doen We Niet Meer (van Önder).

Wat kunnen we hier in 2015 verder van verwachten?
Om te beginnen maar eens die albumtour, die 14 februari begint in de Melkweg (met Lefensmannen en Boekoesam). Hopelijk gooit hij er ook nog wat toffe video’s tegenaan en scoort hij nog zo’n YouTube-knaller als Zusje (4,6 miljoen views inmiddels). Komende zomer zal hij uiteraard gaan sneuvelen op de festivalweides.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12