ESNS15: Even voorstellen… Yuko Yuko

Friese slackerpop op 3voor12-podium Noorderslag met flinke portie cultliefde

Timo Pisart ,

In aanloop naar Noorderslag 2015 (zaterdag 17 januari) stellen we alle artiesten voor die op ons podium in de Bovenzaal van de Oosterpoort staan. Om maar te beginnen met de openingsband: Yuko Yuko, de heerlijk onstuimige slackerpopact rondom de hyperproductieve 19-jarige slaapkamermuzikant Elias Elgersma, gevestigd in Dokkum.

Yuko Yuko? Waar moet ik die van kennen?
Bijvoorbeeld van de bergen aan EP's die Elgersma afgelopen jaar uitbracht - sinds 2012 verscheen een dik dozijn aan releases op zijn Bandcamp - waaronder zelfs een paar op Mexicaanse en Franse labels. Of je kent hem van de vele videoclips die hij ondertussen uitbracht, telkens met een knipoog ge-edit met VHS-randjes. Of van de bands The Homesick, Bingo Starr en Wet Dreams (waar hij allemaal deel van uitmaakt). Of van de vele shows die Yuko Yuko afgelopen jaar speelde met rondreizend festival de Popronde.

Wat voor muziek is het?
Met Yuko Yuko maakt Elgersma het type rafelige doch aanstekelijke slackerpopliedjes dat we zo goed van Mac DeMarco kennen, met valsige gitaarlijntjes en catchy refreintjes. Meng dat met vleugjes noise, af en toe een drumcomputer, verveelde zang a la Bradford Cox van Deerhunter en een enkele keer… heuse southern hiphop- en trap-hi-hats?

Wat is hier zo bijzonder aan, dan?
Jawel, hiphop, want Elias Elgersma manifesteert zich op social media met de straattaal van een ADHD-rapper uit pak 'm beet Atlanta. De <$ vliegen je om de oren, hij wenst ons allen een gelukkig 2k12 (!) en staat ondertussen het liefst op de foto met een flinke handvol biljetten. Nee, zo'n band als Yuko Yuko hadden we in Nederland nog niet.

Waarom moet ik Yuko Yuko gaan kijken?
Met zo'n stortvloed aan releases en online meligheid zou je kunnen vrezen dat Yung ¥uko vaker in de studio zit dan in de repetitieruimte, maar niets is minder waar. Op de Popronde bewees Elgersma al dat hij een retestrakke en begeesterde band om zich heen heeft verzameld (die drummer met piepkleine kit en digitale pads!) waarmee ze die liedjes live uitstekend brengen.

Wat kunnen we hier in 2015 verder van verwachten? 
2K15 zou wel 'ns het jaar kunnen worden dat deze jonge Fries flink wat cultliefde oogst in Nederland, met nog een flinke hoeveelheid muziek op stapel (hij schijnt drie volledige albums klaar te hebben liggen). Yuko Yuko heeft in ieder geval 'n Pitchforkfähig appeal voor hipsters over de hele wereld. Niet voor niets riepen we de act uit tot een van de 12van3voor12: veelbelovend en ontzettend charmant. Zoals hij zelf zegt op Facebook: "Volgend jaar superbowl <4".