Directeur Joost Heijthuijsen weg bij Incubate

Gezicht van Tilburgs festival vertrekt per 1 januari

Freek Verhulst ,

Festivaldirecteur Joost Heijthuijsen vertrekt per 1 januari 2016 bij Incubate. Dat maakt het Tilburgse festival vandaag bekend. Heijthuijsen was negen jaar actief als directielid en gold als het gezicht van het festival in de media. Onder zijn leiding groeide Incubate uit tot een van de toonaangevende undergroundfestivals in Nederland, maar raakte het festival de laatste maanden ook in opspraak. Een acuut tekort van drie ton moest door de provincie Brabant en gemeente Tilburg worden aangevuld om Incubate van het faillissement te redden.

Vorige maand werd bekend dat het Tilburgse festival ondanks een flinke subsidiepot (ruim vijf ton in 2013 en 2014) wankelde. Incubate kampte met een tekort van ruim twee ton en kon de rekeningen niet meer betalen. Naast de tegenvallende bezoekcijfers van dit jaar, zouden vooral de (te) grote ambities daarbij een grote rol hebben gespeeld: Incubate was onder meer van plan om in 2018 satellietfestivals in zes buitenlandse steden te realiseren en vroeg daarom extra subsidie aan. Incubate hoorde pas laat dat die lager uitviel dan verwacht. Die problemen leidden er dus toe dat de gemeente en provincie de gaten in de begroting moesten dichten, maar dat deden zij onder voorwaarde dat Incubate een zakelijk leider zou aanstellen en zou inkrimpen.

Die problematiek is echter niet de directe reden van het vertrek van Heijthuijsen, meldt medeoprichter Vincent Koreman, die de komende maanden op interimbasis de taken Heijthuijsen waarneemt. "Wij hebben nooit druk op hem uitgeoefend, het is zijn eigen beslissing. Maar dit zal ongetwijfeld daarin hebben meegespeeld."

De Raad van Toezicht zegt het besluit van Heijthuijsen te betreuren, maar te respecteren. Incubate is momenteel in gesprek met de gemeente Tilburg, provincie Brabant en enkele andere belangrijke partijen over de toekomst van het festival.