Incubate gered door gemeente en provincie: 2 keer 140.000 euro Incubate gered door gemeente en provincie: 2 keer 140.000 euro

Voorwaarden: nieuw businessplan, zakelijk directeur, beperktere omvang

, Sjoerd Huismans

Incubate gered door gemeente en provincie: 2 keer 140.000 euro

Voorwaarden: nieuw businessplan, zakelijk directeur, beperktere omvang

Sjoerd Huismans ,

De gemeente Tilburg en de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant trekken allebei 140.000 euro extra uit voor het in zwaar weer verkerende Incubate – het festival leed dit jaar een verlies van 281.000 euro. Aan de steun zijn wel voorwaarden verbonden: Incubate moet een zakelijk leider aanstellen en kleiner worden. “We streven er al langer naar om de organisatie ook zakelijk te versterken.”

Onder meer door tegenvallende bezoekersaantallen had Incubate te maken met een tekort van ruim 2 ton. Daarnaast viel de subsidie van cultuurfonds Brabant C lager uit dan verwacht. En later: festivaldirecteur Joost Heijthuijsen gaf vorige week aan dat de organisatie pas de vrijdag voor het festival te horen kreeg hoeveel subsidie Incubate kreeg vanuit Brabant C. Door die tegenvallende subsidie liep het verlies nog eens op met 75.000 euro. De gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant redden het festival nu door elk 140.000 euro uit te trekken. De gemeente spreekt in een persbericht van een ‘beeldbepalend internationaal festival’ dat ‘van grote betekenis voor de stad Tilburg’ is. Festivaldirecteur Joost Heijthuijsen: “We zijn ontzettend blij met de extra financiële bijdrage van de gemeente Tilburg en de provincie. Daarmee onderschrijven ze het belang van Incubate en kunnen we bouwen aan de toekomst.”

Wethouder Hendrickx zegt in een reactie: "Het bestuur van Incubate heeft mij na het festival op de hoogte gebracht van de financiële tegenvaller. Dit signaal verbaasde en verontrustte mij: hoe kan een festival dat al tien jaar bestaat van het ene op het andere moment zo'n enorm exploitatietekort hebben? Dat mag niet nog een keer gebeuren. Vandaar dat we in overleg met de provincie weliswaar een financiële bijdrage leveren, maar deze wel onder strenge voorwaarden ter beschikking stellen". Wat houden die voorwaarden in? Onder meer moet een nieuw businessplan worden gemaakt en een zakelijk directeur worden aangesteld. Daarnaast moet Incubate kleiner worden van opzet – hoeveel precies is niet duidelijk. “Daar gaat de organisatie de komende tijd, samen met de partners, mee aan de slag.” Incubate zegt er al langer naar te streven om "de organisatie ook zakelijk te versterken”. Incubate geeft toe dat er “te optimistisch op omzetgroei was gerekend." 

‘Heijthuijsen is de man van de visie en de inhoud’

De noodzaak van een zakelijk directeur voor Incubate is al eerder benadrukt. Afgelopen zomer nog trok de gemeente Tilburg, die Incubate jaarlijks sowieso al steunt met 171.000 euro, twee keer 30.000 euro uit om de organisatie te professionaliseren. Ton Horn - oud-wethouder van cultuur in Tilburg - en Leo Pot - oud-directeur van de schouwburg – hebben op verzoek van de Raad van Toezicht van Incubate een analyse gemaakt en de organisatie geadviseerd. Pot tegenover het Brabants Dagblad: "We hebben het bestuur van drie teruggebracht tot één man, Joost Heijthuijsen, een nieuw beleidsplan gemaakt, de Raad van Toezicht uitgebreid en het advies gegeven een zakelijk directeur aan te stellen. Joost is de man van de visie en de inhoud en daarmee zeer bepalend. Het is zeer respectabel wat hij heeft bereikt. Maar er moet een zakelijk directeur komen. Vermoedelijk door gebrek aan geld is die er nog niet.'"

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12