Clipprimeur: Yuko Yuko gaat duister in Dokkum met Sunny Jane

Video laat alle hotspots van het Friese broeinest zien

Ingmar Griffioen ,

Witte rook uit Dokkum, waar team Yuko Yuko het nieuwe nummer Sunny Jane af heeft en daar een blitse clip bij schoot. Geschoten met zes verschillende iPhones op lokale toeristische punten als de Bonifatiuskapel, de Zeedijk, het Bolwerk en de parkeergarage van de Jumbo. "Die is superchill", weet frontman Elias Elgersma. "We namen ook op bij snackbar Tjeerd Patat (die heet niet echt zo, maar vroeger werkte Tjeerd daar) en galerie Mama in Rotterdam. Als je het zo opnoemt zou het net zo goed een clip van Zanger Rinus kunnen zijn." Yuko Yuko is vanavond te gast in 3voor12 Radio.

Het idee voor Sunny Jane komt van de Mexicaan Volga Beach, die er "niet echt verder mee kwam" en het nummer aan de Friezen aanbood. "Hij zit ook in de Mexicaanse band Hawaiian Gremlins en zette dit nummer waar hij aan werkte op Instagram. Ik reageerde dat ik het een vette track vond en hij vroeg of ik 'm wilde. Het was nog wel moeilijk om in te zingen en af te maken. Toen nog wat crappy beats erbij en heb ik het outro er afgehaald." Live staat het nummer al wel ruim een jaar op de setlist en vanaf vandaag is Sunny Jane ook uit op het eigen Purple Noise Record Club. Er is ook een b-kant met U R My Sunshine, naar het veel gecoverde nummer van Jimmie Davis en Charles Mitchell uit 1939. "Ik heb geen idee wie het origineel heeft gemaakt, er zijn zoveel versies van, maar ik vind het origineel niet zo leuk."

Sunny Jane heeft het van de Dokkumers bekende dromerige synthpop-geluid, maar tegelijk ook een dreigende ondertoon, zeker door het slotstuk U R My Sunshine. "Het is heel donker geworden. Dat past, want het is tekstueel ook een beetje een donker nummer. Het lijkt iets meer op de Beach Boys-versie. Brian Wilson heeft er ook een cover van gemaakt, alleen bij mij is die iets meer punky, met een uptempo stuk en drums erbij. Er zit een beetje onzekerheid in de romantische tekst, zeker in de vierde zin."

You were my sunshine, my only sunshine
You made me happy, when skies are blue
You never noticed how much I love you,
How could you take my sunshine away?

De vraag is of Elias en Jaap van der Velde wel tijd voor Yuko Yuko hebben, nu ze met hun andere band The Homesick zoveel spelen in het voorprogramma van Rats On Rafts. "Afgelopen maand hebben we niet gespeeld, want het was Homesick-maand. Maar in mei hebben we weer zes optredens, het valt heel goed te combineren. We doen nooit wat tegelijk, wisselen meestal om de maand. We zitten bij dezelfde boeker en manager dus dat valt goed om elkaar heen te plannen."

Begin dit jaar deden de Friezen op het eerste buitenlandse tourtje een reeks shows in Frankrijk. Heeft dat wat opgeleverd? "Oh jazeker; vooral veel lui uit Frankrijk die daar de cassettes hebben gekocht en veel plays op internet. We gaan ook terug: we spelen met Ducktails en Steve Gunn in mei in Parijs. En we doen nog wat buitenlandse festivals, maar ik weet niet of die per se aan Frankrijk zijn overgehouden of aan de publiciteit er omheen."

De Zuiderburen zijn inmiddels ook om; op 21 mei staat Yuko Yuko in de Trix in Antwerpen. "We doen drie Belgische shows waaronder het TrixTrax fest, ze hebben allemaal van die leuke namen daar. Verder gaan we ook naar Duitsland, waar we 23 augustus op Dockville spelen. Ik ken het niet, maar er staan wel grote acts als Interpol, Django Django en Tom Odell. We doen ook shows in Schotland en Milaan, maar ik weet niet zeker of ik dat allemaal al kan bevestigen."

Yuko Yuko speelt vanavond in 3voor12 Radio, luister vanaf 22.00 naar 3FM.