ESNS15: Yuko Yuko leert Nederland slacken

Paint Shop Pro pop uit de slaapkamer naar het podium

Atze de Vrieze ,

Zoals Noorderslag de lakmoesproef is voor het Nederlandse popjaar, zo is de Popronde dat voor Noorderslag. In het reizende talentencircus viel dit najaar onder andere Yuko Yuko op, een wonderlijke Fries met een petje, die zo'n beetje om de week een nieuwe track dropt op Soundcloud.

HET CONCERT:

Yuko Yuko, Noorderslag 3voor12 zaal, zaterdag 17 januari 2015

DE ACT:

Fries Elias Elgersma is typisch zo'n hypermoderne act uit het internettijdperk. Hij maakt muziek, strooit het rond en vergaart langzaam een aanhang, niet gehinderd door landsgrenzen. Muzikaal is hij ook modern, maar dan juist weer met een bewuste knipoog naar het verleden. Noem het Paint Shop Pro pop, het hedendaagse equivalent van de Technicolor: kleurrijk retro en licht psychedelisch. Met toetsen, onzuivere gitaar en elektronische drums. Dat je bij de Google-zoekterm 'Yuko Yuko' stuit op allerlei twijfelachtige Aziatische content, zal de Fries vast helemaal niet vervelend vinden.

HET NUMMER:

Het is minder makkelijk dan het lijkt, lekker valsig, rommelig spelen. De koning in dit genre op dit moment is Mac Demarco, een Canadees die elke avond aan het plafond eindigt. Hij speelt op een brakke gitaar, maar zijn band weet precies wat te doen als het ding daadwerkelijk uit elkaar valt. Yuko Yuko weet die sfeer ook op te roepen. De frontman met de kleine oogjes heeft een stonede vibe om zich heen, maar hij straalt ook uit te weten wat hij doet. Met die slordige krullen onder zijn gele petje vandaan heeft hij ook nog eens de juiste look. Ze vertalen dit idee in catchy popliedjes, met een aangename loomheid. Er eentje uitlichten? Young & Wild bijvoorbeeld, een beginselverklaring waar we wel meer over willen weten.

HET MOMENT:

Na vier nummers doet de achtergrondzangeres een paar stappen naar rechts (voor de kijkers links), om het heerlijke liedje Borderline te vertolken. Zij is het type meisje dat je in eerste oogopslag wat te netjes vindt voor Yuko Yuko, maar dat bij nadere bestudering toch echt de juiste twinkeling in haar ogen blijkt te hebben. Haar borderline diagnose is een mythe zingt ze. Nou Elias, je mag nog best wat vaker voor haar opzij stappen. De rest van de band oogt ook prima trouwens: met hun Hawaii-hemden en peroxide-uitgroei zorgen ze voor een opvallend funky slot aan de lome track. 

HET PUBLIEK:

Weet je nog in het Myspace-tijdperk? Weet je nog, dat is ongeveer dezelfde tijd als het Paint Shop Pro tijdperk. Toen zeiden ze nog dat je gewoon door kon breken door heel veel followers te verzamelen op sociale media. Inmiddels weten we wel beter: in de echte wereld - en zeker ook op Noorderslag - is radio nog steeds leidend. Komt op blogpopper Yuko Yuko vroeg op de avond al veel publiek op af? Nou, ja, een uitstekend zaaltje vol. 

CONCLUSIE:

Yuko Yuko is de leukste cult-act van het moment. Het is een slacker, maar toch ook strak, en zowaar zelfs energiek. En de aangename verrassing is: het is geen slaapkamer hobby, het blijft op het podium gewoon heel goed overeind. Nu gewoon rustig doorwerken aan die liedjes, af en toe iets weggooien, het beste bewaren, en dan langzaam maar zeker werken aan een ijzersterk debuutalbum. Of zou dat ouderwets zijn, een album?

DE FOTO: